Μπορεί ένα μπαλόνι από παιδικό πάρτι να μοιάζει με νόστιμο καλαμάρι; Για τις φάλαινες μπορεί. Για τα μεγαλοπρεπή κητώδη που κυνηγούν την τροφή τους ακολουθώντας τα ηχητικά κύματα στο βάθος του ωκεανού, ακόμα και ένα κομμάτι πλαστικού είναι τόσο θορυβώδες όσο ένα καλαμάρι, επομένως αυτόματα μπαίνει στο… μενού τους.

Άλλωστε, οι γίγαντες των ωκεανών παρά το εντυπωσιακό μέγεθός τους πλήττονται, όπως επισημαίνει το WWF, από το «πιο θανατηφόρο αρπακτικό της θάλασσας», την πλαστική ρύπανση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 11 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο, ενώ επιστήμονες εκτιμούν ότι ως το 2050 είναι πιθανό να υπάρχει περισσότερο πλαστικό σε βάρος από ότι ψάρια.

Ένα από τα πιο επιβλαβή απορρίμματα που καταλήγουν στο στομάχι θαλάσσιων ειδών ή τους προκαλούν ασφυξία, είναι τα λεγόμενα «αλιευτικά εργαλεία-φάντασμα», όπως δίχτυα, που παράγονται από ανθεκτικό υλικό, με αποτέλεσμα σχεδόν 300.000 φάλαινες και δελφίνια να παγιδεύονται σε αυτά ετησίως.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό για να βλάψει δραματικά το θαλάσσιο οικοσύστημα, παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αποκάλυψε ότι μία γαλάζια φάλαινα μπορεί να καταναλώσει σχεδόν 10 εκατ. μικροπλαστικά την ημέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων της, αφού η αγαπημένη της λιχουδιά, τα κριλ, με τη σειρά τους τρέφονται με τα τα σωματίδια που προκύπτουν από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι φάλαινες συνηθισμένες στην παρουσία των πλαστικών τα μπερδεύουν με θαλάσσια είδη.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιουκ στις ΗΠΑ τα ηχητικά κύματα που εκπέμπει μία πλαστική σακούλα και ένα καλαμάρι είναι πολύ «κοντινά», επομένως η φάλαινα σε πολλές περιπτώσεις προτιμά το πρώτο για να τραφεί.

«Αυτά τα ηχητικά σήματα είναι παρόμοια και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που αυτά τα ζώα οδηγούνται να καταναλώνουν πλαστικό αντί της λείας τους», εξήγησε ο Γκρεγκ Μέριλ, επικεφαλής της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο Marine Pollution Bulletin.

Εντυπωσιάζει, μάλιστα, το γεγονός ότι σε ποσοστό 100% τα πλαστικά απορρίμματα που μελετήθηκαν χαρακτηρίζονται είτε από παρόμοια, είτε από ισχυρότερη ένταση συγκριτικά με τα ζώα που επιλέγουν οι φάλαινες για να επιβιώσουν.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν πλαστικά απόβλητα που εντοπίστηκαν σε παραλίες της κομητείας Μποφόρ στη Νότιο Καρολίνα και τα τοποθέτησαν σε βάθος πέντε μέτρων κάτω από ένα σόναρ πλοίου, προσομοιώνοντας το πέρασμα μιας φάλαινας. Έπειτα από αρκετές δοκιμές σε τρεις διαφορετικές συχνότητες σόναρ, 38, 70 και 120 κιλοχέρτζ, οι οποίες καλύπτουν το εύρος των ήχων που χρησιμοποιούνται από διαφορετικά είδη φαλαινών, οι οποίες κολυμπούν συνήθως σε αυτά τα βάθη, κατέληξαν πως ο ήχος τους είναι πανομοιότυπος με εκείνον ενός καλαμαριού.

Ιδίως οι πλαστικές μεμβράνες και τα θραύσματα πλαστικού είναι ιδιαίτερα θορυβώδη, με τους ειδικούς να καταλήγουν ότι δεν είναι τυχαίο που ανιχνεύονται συχνότερα στο στομάχι νεκρών φαλαινών.

Οι ερευνητές καλούν τους παραγωγούς πλαστικού να σχεδιάσουν προϊόντα που να μην έχουν ακουστικό αποτύπωμα, ώστε να είναι ασφαλή για τις φάλαινες, αν και ο Μέριλ εκτιμά ότι ούτε αυτό αποτελεί βιώσιμη λύση, καθώς δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα που προκύπτει από τα δίχτυα αλιείας και τη πετονιά. Στην περίπτωση που και αυτά με τη σειρά τους είναι ηχητικά ουδέτερα, τότε θα είναι αόρατα για τα θαλάσσια ζώα, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή τους.

Καταλήγουν, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως η λύση είναι η δραστική μείωση της παραγωγής περιττών πλαστικών, όπως σακούλες και μεμβράνες.

Photo: Unsplash

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Ο αντίκτυπος στις αγορές από τις αμερικανικές εκλογές

Οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να κοστίσουν στους Αμερικανούς έως και $78 δισ. ετησίως

Υποδομές: Γιατί κάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου Σταϊκούρα, Σκέρτσο, Χαρδαλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα