Μέσα σε 23 χρόνια, το διάστημα 2000 με 2023, έχει καταγραφεί σημαντική άνοδος της παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών.
Όπως προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έχουν χαθεί 6,542 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τους παγετώνες, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά 18 χιλιοστά.
Κατά μέσο όρο, οι παγετώνες έχασαν 273 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, που ισοδυναμεί με 30 χρόνια παγκόσμιας κατανάλωσης νερού.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει την έντονη συρρίκνωση του πάγου, με αύξηση της τήξης κατά 36% από το 2012 έως το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Ο ρυθμός απώλειας του πάγου είναι ανησυχητικός με τους επιστήμονες να αναζητούν τρόπους για τον μετριασμό του φαινομένου, ώστε να περιοριστεί η άνοδος της στάθμης στο μέλλον και οι επιπτώσεις της στις παράκτιες κοινότητες και το οικοσύστημα.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Λειτουργούν σαν καμπανάκι ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο καθηγητής Νόελ Γκουρμελέν εκ των συντακτών της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
«Σε οποιοδήποτε βαθμό η υπερθέρμανση έχει σημασία για τους παγετώνες», πρόσθεσε ο καθηγητής, σύμφωνα με το New Scientist και πρόσθεσε ότι αποτελεί «βαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι παγετώνες στις Άλπεις έχουν χάσει περισσότερο πάγο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 40% από το 2000. Στη Μέση Ανατολή, τη Νέα Ζηλανδία και τη δυτική Βόρεια Αμερική, οι παγετώνες έχουν υποστεί μείωση πάνω από 20%. Ανάλογα με τις μελλοντικές εκπομπές, οι παγετώνες του κόσμου προβλέπεται να χάσουν από το ένα τέταρτο με μισό του πάγου τους μέχρι το τέλος του αιώνα.
Επιπλέον, η τήξη των παγετώνων επηρεάζει σημαντικά τα περιφερειακά αποθέματα γλυκού νερού, ιδίως για τις κοινότητες που ήδη αντιμετωπίζουν λειψυδρία.
«Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το λιωμένο νερό των παγετώνων, οπότε η υποχώρησή τους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε στον Guardian ο Άντριου Σέπερντ, επικεφαλής του τμήματος γεωγραφίας και περιβαλλοντικών επιστημών του Πανεπιστημίου Νορθούμπρια στο Νιούκασλ.
Την ίδια ώρα, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, στην Ισλανδία το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία βασίζεται στο λιωμένο νερό των παγετώνων. Ανάλογος είναι ο τρόπος παραγωγής και σε άλλες χώρες, μεταξύ τους και ευρωπαϊκές όπως η Ελβετία.
Διαβάστε ακόμη
Dream home: «Παράδεισος προς πώληση» στη Μύκονο για 19 εκατ. ευρώ (pics)
Καπνική Μιχαηλίδης: Η άνοδος και η πτώση ενός γίγαντα των καπνών (pics)
Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2025 (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα