search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η ώρα της αλήθειας για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο  

Στο τραπέζι οι 70 και πλέον σελίδες της εισήγησης της νομικής υπηρεσίας της ΡΑΑΕΥ που θα σταλεί στο ΥΠΕΝ για τις τελικές αποφάσεις - Ανοικτό το θέμα της επιβολής προστίμου στο ΔΕΔΔΗΕ για το διαγωνισμό

Στα χέρια της ΡΑΑΕΥ βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Κρήτη και την Πελοπόννησο που στοιχειώνουν τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έγινε με την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από εννέα μήνες.

Στόχος είναι να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι την προσεχή Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη και να έχουν αξιολογηθεί οι περισσότερες από τις 70 σελίδες της εισήγησης της νομικής υπηρεσίας ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο, για να σταλεί στο υπουργείο. Το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει να υπάρξει ξεκάθαρη γνωμοδότηση για το διαγωνισμό που όμως η ΡΑΑΕΥ θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει.

Για το βραχυκυκλωμένο διαγωνισμό, η ρυθμιστική αρχή θεωρεί ότι από τα 14 σημεία που έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΑΕΥ καλύπτεται για τα 12. Εντοπίζει όμως δύο κυρίως ζητήματα για τα οποία ο φορέας υλοποίησης του διαγωνισμού είναι υπόλογος και εξ αυτού του λόγου προσανατολίζεται στην επιβολή προστίμου.

Πρώτον ότι ο Διαχειριστής δεν κράτησε τις καταγραφές του συστήματος για να φαίνεται ποιοι μπήκαν στην πλατφόρμα και έκαναν αιτήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ισχυριστεί  ότι ο ανάδοχος του έργου η Oracle, έσβησε δύο μήνες μετά το διαγωνισμό τα αρχεία για καλύτερη διαχείριση του όγκου δεδομένων. Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα που διόρισε η Ρυθμιστική Αρχή για να διερευνήσει τις καταγγελίες για το διαγωνισμό αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε να επιβεβαιωθεί η πιθανότητα χρήσης από αυτοματοποιημένους μηχανισμούς επιθέσεων ρομπότ (bots). Ένα στοιχείο που γεννά κατά πληροφορίες ερωτηματικά είναι ότι κάποιες αιτήσεις έγιναν ανεξήγητα σε χρόνο ρεκόρ. Για παράδειγμα στην Κρήτη από τις 800 αιτήσεις, περί τις 50 έγιναν σε χρόνο κάτω του 1 λεπτού!

Η χρήση ρομπότ, όπως αναφέρεται, μπορεί να επιβαρύνει πολύ ένα πληροφοριακό σύστημα, γιατί κινούνται πολύ πιο γρήγορα και μπορούν να δημιουργούν ταυτόχρονα πολλαπλές συνδέσεις. Η έκθεση τονίζει ότι θα έπρεπε να υπήρχε πρόσβαση σε αρχεία καταγραφών προερχόμενα από ένα τείχος προστασίας (firewall) κάτι που δεν κατέστη δυνατό γιατί δεν διατηρήθηκαν στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν δοθεί. «Η αδυναμία λήψης όλων των αρχείων καταγραφών από ένα δημόσιο πληροφοριακό σύστημα που λειτούργησε για ορισμένο διάστημα χρόνου μόνο αποτελεί προφανή έλλειψη, που δυσχέρανε την έρευνα μας» αναφέρεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Το θέμα με τα μικρά φωτοβολταϊκά συνιστά ένα μεγάλο αγκάθι για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επιδιώκει να επιλυθεί το συντομότερο, κάτι που συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και του υπουργείου για το θέμα των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών. Το ΥΠΕΝ μάλιστα φαίνεται ότι επιδιώκει να αποφύγει με κάθε τρόπο την ακύρωση του διαγωνισμού παρότι υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες διενέργειας του διαγωνισμού.

Λύση εδώ και τώρα ζητούν και οι φορείς της αγοράς, οι οποίοι έχουν προτείνει στην ΡΑΑΕΥ, για να μην υπάρξει νέος κύκλος αναβολών και καθυστερήσεων από θιγόμενους υποψήφιους επενδυτές, να γίνουν δεκτοί όσοι πρόλαβαν και καταχώρισαν στοιχεία και έγγραφα στις πλατφόρμες υποδοχής αιτήσεων, ανεξάρτητα αν πήραν Αύξοντα Αριθμό, πρόταση για την οποία προς ώρας τουλάχιστον δεν έχει ανάψει πράσινο φως ο ρυθμιστής.

Διαβάστε ακόμη

Τα παραμυθάκια του Stephanos, η μάχη των δισ. στην Αττική Οδό, οι εξαγορές του Θεοδωρόπουλου και το νέο ντέρμπι για τους Πεταλιούς

«Κόκκινα» δάνεια: Σε έναν μήνα έκλεισαν deals ύψους 2,3 δισ. ευρώ – Τα funds που… ψηφίζουν Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν διπλή δόση του φόρου χωρίς πρόστιμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

 

 

 

Exit mobile version