Η αιολική ενέργεια επιστρέφει στην Ευρώπη, καθώς τρεις ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, τη στιγμή που το γεωπολιτικό «θερμόμετρο» εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω Ουκρανίας.
Οι ανεμογεννήτριες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν σε επίπεδο παραγωγής ρεκόρ με 14,9 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, με τη Γερμανία να παράγει τη μεγαλύτερη αιολική ενέργεια από ποτέ την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου Fraunhofer ISE.
Η άνοδος ήρθε καθώς ο Ντάντλι, η Γιούνις και ο Φράνκλιν -όπως ήταν γνωστές οι καταιγίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο – έκοψαν το ρεύμα σε εκατομμύρια σπίτια και διέκοψαν τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την περιοχή.
Η άνοδος της παραγωγής των αιολικών πάρκων, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι μια ανακούφιση για την Ευρώπη, η οποία παλεύει με την ενεργειακή κρίση και τις ανησυχίες ότι οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Αντιπροσωπεύει επίσης μια ανάκαμψη από πέρυσι, όταν οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καίνε άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.
Ρεκόρ ανέμων που ήρθαν την κατάλληλη στιγμή
«Η κύρια αύξηση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους φέτος», δήλωσε ο Bruno Burger, επικεφαλής του τμήματος προηγμένης τεχνολογίας και συσκευών στο Fraunhofer ISE της Γερμανίας. Η αύξηση του αριθμού των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών «βοήθησε επίσης λίγο», είπε.
Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 26% φέτος σε περίπου 84 τεραβατώρες, ενώ η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φυσικό αέριο, άνθρακα και λιγνίτη αυξήθηκε μόλις 0,3% σε σχεδόν 141 τεραβατώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Fraunhofer ISE.
Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία καθώς η χώρα παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από τον άνεμο φέτος παρά από τα ορυκτά καύσιμα.
Η αύξηση παραγωγής της αιολικής ενέργειας θα βοηθήσει επίσης και τη Γαλλία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω διακοπής λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων, αλλά και ανησυχίες για διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σημειωτέον ότι περίπου το ένα τρίτο των αποστολών από τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης ρέει συνήθως μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει εγκαταστήσει 1,5 γιγαβάτ νέας αιολικής ισχύος από το 2020, σύμφωνα με το Fraunhofer ISE. Καθώς αρχίζουν να λειτουργούν περισσότεροι στρόβιλοι, οι περίοδοι καταιγίδων θα βοηθήσουν στην εκτόπιση των μονάδων ορυκτών καυσίμων, οι οποίες έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής. Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 45% σε 91 γιγαβατώρες έως το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Το κλείσιμο τεσσάρων γιγαβάτ πυρηνικής δυναμικότητας στη Γερμανία στα τέλη του περασμένου έτους βοήθησε επίσης να αυξηθεί το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, στο 46% αυτόν τον μήνα, ανέφερε στην έκθεσή του το BloombergNEF.
Η αύξηση της αιολικής ενέργειας δεν έχει ακόμη μειώσει σημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το μέσο ημερήσιο κόστος των σχεδόν 148 ευρώ την μεγαβατώρα φέτος είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρακας και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να χρειάζονται για την κάλυψη της ζήτησης, καθορίζοντας την οριακή τιμή για την ενέργεια.