Θα μπορούσαμε να φανταστούμε στο κέντρο ή ακόμη και σε κάποιο πυκνοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας πολυκατοικίες «πράσινες», όχι σε επίπεδο «ενεργειακού πιστοποιητικού», αλλά με την κυριολεκτική έννοια του όρου; Γεμάτες δηλαδή από βλάστηση, σαν «κάθετα δάση»;

Όσο κι αν είναι δύσκολο να φανταστούμε κάτι τέτοιο, -ακόμη-, εδώ στη χώρα μας, κάποιοι άλλοι όχι μόνο το οραματίστηκαν, αλλά έχουν βάλει μπροστά ένα φιλόδοξο σχέδιο, ώστε το 2023 τα πρώτα αυτού του είδους σπίτια-«κάθετα δάση» να είναι πραγματικότητα.

Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους της VolkerWessels, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της Ολλανδίας που ελέγχεται από την οικογένεια Wessels, μέσω του «γνώριμου» πλέον στην Ελλάδα Reggeborgh. «Γνώριμου» από την κυρίαρχη παρουσία του στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας μας, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το Reggeborgh έχει αποδειχθεί μάλιστα ιδιαίτερα αποφασιστικό στα ελληνικά του σχέδια. Είτε αυτά αφορούσαν την ΤΕΡΝΑ, με την «ψήφο εμπιστοσύνης» και την απόλυτη «σύμπλευση» με την διοίκηση του ομίλου, είτε την Ελλάκτωρ, όπου χρειάστηκε η ρήξη και η ανατροπή της διοίκησης Καλλιτσάντση ώστε να δρομολογηθεί η «επόμενη μέρα».

Το οραματικό σχέδιο της VolkerWessels

Σε κάθε περίπτωση, η φιλοσοφία που διαπνέει τις δραστηριότητες του επιτελείου του Reggeborgh και της VolkerWessels έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα πλέον και για τη χώρα μας.
Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα μόνο χρήσιμα συμπεράσματα θα μπορούσαν να αντληθούν καθώς το πρωτοποριακό επιχειρηματικό «στοίχημα», περιέχει ταυτόχρονα ένα ευρύτατο περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Το όραμα περιγράφεται ως αποκατάσταση της αστικής βιοποικιλότητας, μια «επαναδιατύπωση», δηλαδή, του “Healthy Urban Living”, που θα δίνει νέα πνοή στη σχέση των ανθρώπων με τη φύση, εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές.

Επίκεντρο αυτού του «πράσινου» εγχειρήματος είναι η Ουτρέχτη. Εκεί η Wonderwoods Development, ένα σχήμα αποτελούμενο από τη VolkerWessels και τους θυγατρικούς της βραχίονες G&S Vastgoed και KondorWessels Projecten, ετοιμάζει το πρώτο “vertical forest” έκτασης ενός εκταρίου σε σημείο που απέχει μόλις δύο λεπτά με τα πόδια από τον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό της Ολλανδίας, το Utrecht Centraal. Θα ακολουθήσει ένα ακόμη αντίστοιχο έργο στην περιοχή Beurskwartier.

Αρχικός στόχος της Wonderwoods είναι η κατασκευή αυτών των δύο «πράσινων πύργων», όπου οι εργασίες είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023.

Το project εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της αστικής διαβίωσης στην Ουτρέχτη.

Το σκεπτικό του επιτελείου της VolkerWessels είναι ότι μια υγιεινή διαβίωση στην πόλη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επαφή με τη φύση. Έτσι έβαλε στόχο να φέρει τη φύση μέσα στην πόλη…

Εδώ βέβαια μιλάμε για μια πόλη, όπως η Ουτρέχτη, που έχει πληθυσμό γύρω στους 350.000 κατοίκους, και οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν σε 455.000 το 2040.
Σε κάθε περίπτωση, το Wonderwoods επιχειρεί να ενσωματώσει τη φύση στο σχεδιασμό και την κατασκευή αστικών ακινήτων.

Και τούτο όχι για λόγους μάρκετινγκ, αφού το «πράσινο» είναι μια «γιορτή για τα μάτια», αλλά για λόγους ουσίας, δηλαδή των θετικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία, που αποτυπώνονται στα σχετικά στοιχεία.

Ένας φυσικός βιότοπος μέσα στην πόλη

Αυτό το εκτάριο δάσους που θα αναπτύσσεται «πάνω» στους πύργους, «συγκατοικώντας» αρμονικά με όσους (τυχερούς…) θα διαμείνουν εκεί, θα περιλαμβάνει 360 δέντρα και 10.000 φυτά. Ο ένας πύργος, που θα είναι χαμηλότερος, θα φέρει το πράσινο από μέσα προς τα έξω. Ο ψηλότερος πύργος θα περιέχει ένα κατακόρυφο δάσος με βλάστηση κυρίως μέσα και στον εξωτερικό τοίχο του.


Η βλάστηση θα βασίζεται στα είδη του Εθνικού Πάρκου Utrechtse Heuvelrug και ασφαλώς θα ταιριάζει με το κλίμα της χώρας και της περιοχής.
Τα 360 δέντρα και σχεδόν 10.000 φυτά, που θα είναι σαν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, αναμένεται να απορροφήσουν 5.400 κιλά CO2 και να παράγουν-απελευθερώσουν 41.000 κιλά οξυγόνου στη θέση του, γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα της πόλης.

Επιπλέον, ο φυσικός βιότοπος του Wonderwoods θα ενθαρρύνει περίπου 30 διαφορετικά είδη πανίδας, -συμπεριλαμβανομένων των πουλιών, των μελισσών και των πεταλούδων-, να επιστρέψουν για να ζήσουν στην πόλη.

Ανοιχτό σε διάφορα target groups

Αυτή η πρώτη «πράσινη όαση» στην Ουτρέχτη θα αναπτύσσεται πάνω σε έναν πύργο ύψους 105 μέτρων, -σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μιλάνου, Stefano Boeri Architetti-, που θα περιλαμβάνει 410 διαμερίσματα, τα οποία και θα απευθύνονται σε διαφορετικά target groups. Ο δεύτερος πύργος (73 μέτρων) φέρει την υπογραφή του Ολλανδού αρχιτέκτονα Roberto Meyer.


Ένα μέρος του Wonderwoods θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, ενώ θα υπάρχουν εστιατόρια, γυμναστήριο, καταστήματα, καθώς και ένα Vertical Forest Hub, δηλαδή ένα κέντρο γνώσης για τη βιωσιμότητα και τη φύση. «Κορωνίδα» θα είναι το roof park που θα υπόσχεται απόδραση από την καθημερινή φασαρία της πόλης, προσφέροντας ανεμπόδιστη θεά, μέχρι και δυνατότητα άσκησης.

Αυτά στην Ολλανδία και ελπίζουμε κάποια στιγμή να «φτάσουν» και στην Ελλάδα…