Σε νέα Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου καλεί η Τσεχική Προεδρεία τα 27 κράτη –μέλη, οριστικοποιώντας τα μέτρα που θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει η Σύνοδος Κορυφής τον Οκτώβριο.
Την ατζέντα των προτάσεων με τα οποία η ΕΕ αμύνεται έναντι της βαθιάς και απρόβλεπτης ενεργειακής κρίσης, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα περιγράψει το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί, η ΕΕ δείχνει να έχει αναστείλει κάθε συζήτηση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Αντίθετα, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο η επιβολή πλαφόν από 180 έως 200 ευρώ η μεγαβατώρα στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από την τεχνολογία (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά πλην φυσικού αερίου), με «μπούσουλα» τον αντίστοιχο ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών στην «πηγή».
Κατά μία ερμηνεία η ΕΕ θέτει ένα «όριο εσόδων» στους ενεργειακούς ομίλους, με σκοπό να συγκεντρώσει πρόσθετους πόρους που θα ρίξει στα ευάλωτα νοικοκυριά και την πράσινη ανάπτυξη.
Επόμενος άμεσος στόχος που προστέθηκε πρόσφατα στο οπλοστάσιο της ΕΕ είναι η φορολογία των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα καθώς και των διυλιστηρίων με συντελεστή τουλάχιστον 33%.
Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη προ φόρων του 2022 που υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019 και μετά.
Πρόκειται για μία πρόταση που ήδη έχει σηκώσει πολύ σκόνη και στην Ελλάδα καθώς με ασπίδα τα ευρωπαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στους κερδοφόρους ομίλους των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil. Απόφαση η οποία έχει προκαλέσει ήδη ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των δύο εταιρειών τα τελευταία 24ωρα, καταγράφοντας προχθές πτώση πέριξ του 4% που συνεχίστηκε και στην χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση με 3%.
Αν και επίσημα οι δύο εταιρείες αποφεύγουν να σχολιάσουν τη βούληση της κυβέρνησης για φορολόγηση των πετρελαϊκών κερδών, κύκλοι που πρόσκεινται στις εταιρείες κάνουν λόγο για συγκυριακά κέρδη λόγω των αυξημένων περιθωρίων διύλισης και της πολιτικής hedging που ενδέχεται να μην επαναληφθούν τους επόμενους μήνες και να οδηγήσουν σε ζημιές.
Επισημαίνουν επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δραστηριοτήτων αφορά τζίρο από εξαγωγές και τονίζουν ότι σε μια περίοδο που πολλά διυλιστήρια κατέβασαν ρολά το προηγούμενο διάστημα στην ΕΕ, πολιτικές σαν αυτή που επιχειρεί να επιβάλλει η Ευρώπη ανατρέπουν το θετικό αφήγημα του κλάδου που βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου επιχειρηματικού μετασχηματισμού με «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα στο τομέα της πράσινης ενέργειας.
Η θέληση της πολιτείας ακόμη και να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις σε ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το μέτρο από τα κράτη-μέλη και να επιβάλλει «εισφορά αλληλεγγύης» στις εταιρείες, συνιστά μια πρόκληση σε διάλογο με τις επιχειρήσεις, λένε αρμόδιες πηγές που θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ένα διάλογο όμως που κρίνεται αμφίβολο αν θα γείρει υπέρ των διυλιστηρίων ειδικά σε μια περίοδο ισχυρής κερδοφορίας και παχυλών μερισμάτων στα οποία απόβλεπαν οι μέτοχοι των ελληνικών αλλά και πολυεθνικών μεγαθηρίων, στους οποίους απευθύνεται το μέτρο.
Η κυβέρνηση εκτός απροόπτου θα βαδίσει σε ένα μονοπάτι που ήδη έχει χαράξει με την φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και φυσικού αερίου αναζητώντας πρόσθετους πόρους για την γενναία επιδοματική πολιτική που ακολουθεί.
Στα μέτρα που θα πλαισιώσουν τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΕ θα προστεθούν σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, και η μείωση του στόχου της κατανάλωσης κατά 10% στα κράτη-μέλη με την υποχρέωση να μειώσουν τουλάχιστον 5% στις ώρες αιχμής. Η Ελλάδα στην σύνοδο της περασμένης Παρασκευής εξέφρασε επιφυλάξεις για την υποχρεωτικότητα του μέτρου.
Διαβάστε ακόμη:
Πάνος Δάβαρης: Στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο – Νέος πλειστηριασμός για εκτάσεις στη Μάνδρα (pics)
Αυτοί είναι οι τοπ προορισμοί των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό (πίνακες)
Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή της – Πόσα «αποφέρει» η ρευστοποίησή της (πίνακας)