Όταν σκεφτόμαστε ζώα που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στον άνθρωπο, το μυαλό συνήθως ταξιδεύει σε ωκεανούς «αναζητώντας» ανάμεσα στα κύματα καρχαρίες, ή στην Υποσαχάρια Αφρική ακολουθώντας τις κινήσεις των λιονταριών πίσω από τους θάμνους.
Και όμως, το ζώο που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους είναι το μικροσκοπικό κουνούπι, όχι εξαιτίας της σφοδρότητας του τσιμπήματός του, αλλά επειδή είναι φορέας ασθενειών.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ανακηρυχθεί το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις σκοτώνει ανάμεσα σε 750.000 και ένα εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ ανάμεσα στις ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού συγκαταλέγονται η ελονοσία, η λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός ζίκα, ο ιός τσικουνγκούνια.
Όπως επισημαίνει ο οργανισμός, στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει «εγκατασταθεί» στη χώρα με περιστατικά να εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί λίγα σποραδικά εγχώρια περιστατικά ελονοσίας σε ορισμένες -κυρίως αγροτικές- περιοχές. Ο ΕΟΔΥ, μάλιστα, καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών: Χρήση εντομοαπωθητικών και κουνουπιέρας σε βρέφη και παιδιά, καθώς και απομάκρυνση λιμναζόντων νερών που μπορεί να προσελκύσουν τα κουνούπια.
Μπορεί στον κόσμο να υπάρχουν περίπου 3.000 είδη κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν περισσότερες ασθένειες από οποιοδήποτε άλλο είδος, αλλά – ευτυχώς – στην Ελλάδα κυκλοφορούν 60.
Τα ενοχλητικά αυτά έντομα προτιμούν θερμά και υγρά κλίματα με τα θηλυκά να είναι αυτά που πλήττουν τον άνθρωπο καθώς αντλούν αίμα όχι για να τραφούν αλλά ως πηγή πρωτεΐνης για τα αυγά τους.
Το πρόβλημα που προκύπτει πλέον είναι ότι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα κουνούπια διευρύνουν τα ενδιαιτήματά τους, αναζητώντας «στέγη» ακόμα και σε ψυχρότερες περιοχές.
Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Climate Change and Health τα κουνούπια τα επόμενα χρόνια αναμένεται να… μετακομίσουν σε χώρες που παλαιότερα θεωρούνται αφιλόξενες για αυτά, βάζοντας στη βαλίτσα τους πέρα από το ενοχλητικό τσίμπημά τους και ασθένειες.
Σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό, προβλέπεται διεύρυνση των αποικιών τους, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει τα είδη που μελετήθηκαν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους ή να μετακινηθούν σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι παρότι αγαπούν τη ζέστη, προτιμούν να «ταξιδέψουν» ακόμα και προς τους πόλους αφού οι περιοχές του Ισημερινού μπορούν να γίνουν πολύ ζεστές ακόμα και για εκείνα.
Αναλυτικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν εννέα είδη που ανήκουν στα δύο πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα γένη για την ανθρώπινη υγεία, δηλαδή τα Culex και Aedes. Ανάμεσα σε αυτά τα έξι προβλέπεται να επεκτείνουν τον βιότοπό τους σε νέες περιοχές χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψουν την εστία τους, ενώ δύο από αυτά θα αναγκαστούν να μετακινηθούν μετατοπίζοντας τη θέση τους βορειότερα και μόνο ένα πρόκειται να παραμείνει στο σημείο όπου ζει.
«Διαπιστώσαμε ότι και τα εννέα είδη αποδείχθηκαν ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή τόσο στην υπόθεση έντονης, όσο στη μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας υποδηλώνοντας ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι πιθανό να αποτελούν συνεχή απειλή. Οι προβλεπόμενες γεωγραφικές περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των αναλύσεων κινδύνου ασθενειών και των στρατηγικών μετριασμού απέναντι στην κλιματική αλλαγή», αναφέρουν οι ειδικοί.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
UBS για ευρωπαϊκές μετοχές: Ώθηση στις αποτιμήσεις θα φέρει η μείωση των επιτοκίων (γράφημα)
Επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη μείωση από την ΕΚΤ – Ποια δάνεια θα ωφεληθούν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ