search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα φυτά λιγότερο θρεπτικά

Σοβαρές οι επιπτώσεις για δεκάδες ζωικά είδη που τρέφονται με αυτά και δε μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους

Photo: Pixabay

Ελέφαντες, κοάλα, πάντα, αγελάδες, ακόμα και έντομα… περισσότερο από το 1/3 των ζώων τρέφεται με φυτά, τα οποία ωστόσο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής χάνουν τη θρεπτική τους αξία.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια περιβαλλοντολόγο Έλεν Βέλτι, μέλος του επιστημονικού προγράμματος Great Plains στο Ινστιτούτο Σμισθόνιαν, το διοξείδιο του άνθρακα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και όλες οι υπόλοιπες επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης οδηγούν στην απώλεια θρεπτικών συστατικών των φυτών.

Οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στη θρεπτική αξία των φυτών, εκτιμά η ειδικός, μπορεί να είναι μια υποτιμημένη αιτία συρρίκνωσης των ζωικών πληθυσμών και τονίζει ότι παρότι αυτού του είδους οι μεταβολές δεν είναι ορατές, όπως η άνοδος της στάθμης των υδάτων, είναι εξίσου επικίνδυνες για τη διαβίωση των ζώων σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει η Βέλτι στο The Conversation, τα φυτοφάγα ζώα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να βρουν και να καταναλώσουν τροφή εάν το συνηθισμένο γεύμα τους γίνει λιγότερο θρεπτικό, εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερους κινδύνους από τα αρπακτικά. Παράλληλα, η μειωμένη θρεπτική αξία μπορεί να ελαττώσει την ικανότητά τους να αναπτύσσονται, να αναπαράγονται και να επιβιώνουν.

Για παράδειγμα, τα γιγάντια πάντα που εξαρτώνται πλήρως από το μπαμπού και διανύουν πολλές ώρες μέσα στην ημέρα καταναλώνοντάς το, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο μέλλον, με την ακραία ζέστη να επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του φυτού.

Παράλληλα, τα έντομα που γονιμοποιούν πολλά ανθοφόρα φυτά, χρησιμεύουν ως πηγή τροφής για πτηνά και ζώα και παρέχουν άλλες σημαντικές οικολογικές υπηρεσίες, μειώνονται σε ανεπτυγμένες περιοχές όπου ο βιότοπός τους αλλοιώνεται εξαιτίας της αστικής και γεωργικής ανάπτυξης.

Βέβαια, η ερευνήτρια επισημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο ρόλος που μπορεί να παίζει η απώλεια θρεπτικών συστατικών στη μείωση των πληθυσμών μεμονωμένων ειδών, αλλά και στην αλλαγή σε ολόκληρο το διατροφικό ιστό, καθώς και τις επιπτώσεις σε άλλες ομάδες ζώων όπως τα αρπακτικά και τις αλλαγές στις αλληλεπιδράσεις των ειδών.

Εικάζεται πάντως, ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις σε όλα τα οικοσυστήματα παγκοσμίως.

Επιπλέον, αντίστοιχη απώλεια θρεπτικών συστατικών σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να επηρεάσει και τον άνθρωπο. Εξάλλου, όπως αναφέρει η Βέλτι, ήδη παρατηρείται μείωση σε χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.

Η ειδικός τονίζει ότι τέτοιες μεταβολές αναμένεται να έχουν ευρείες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ακόμη και στην επιβίωση, με τις ισχυρότερες επιπτώσεις στους πληθυσμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι και το σιτάρι, όπως στην Ανατολική και Κεντρική Ασία.

Διαβάστε ακόμη

Αστρονομικό το οικονομικό κόστος από τη φωτιά στο Λος Άντζελες – Οι πρώτες εκτιμήσεις των οίκων (pics + tweets)

To sell-off στις αγορές ομολόγων τρομάζει τους επενδυτές (γράφημα)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς έχει αλλάξει το τοπίο στις πληρωμές – Έρευνα Visa

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version