Φυσικές καταστροφές, δραματικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, σοβαρές ζημίες στη γεωργία, εκτοπισμοί, προβλήματα υγείας ακόμα και θάνατος: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία, ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά σκληρή πραγματικότητα και επιδρά στη ζωή ανθρώπων, ζώων και ολόκληρου του πλανήτη.
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει κακό στη καρδιά εκτοξεύοντας τους θανάτους, η ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέεται με αυτή οδηγεί σε νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, ενώ ασθένειες που «ξυπνούν» από το παρελθόν εξαιτίας της αυξάνουν τις προκλήσεις για την υγεία του ανθρώπου.
Η κλιματική αλλαγή, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική και νευρολογική, αφού όπως προκύπτει από έρευνα επιδρά αρνητικά σε όσους πάσχουν από νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, επιδεινώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα.
Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Neurology διεθνής ερευνητική ομάδα τόνισε την επείγουσα ανάγκη κατανόησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ανθρώπους με νευρολογικές παθήσεις προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία τους και να αποφευχθεί η επιδείνωσή τους.
Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Σαντζέι Σισοντίγια από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του University College στο Λονδίνο, μελέτησε 332 δημοσιευμένες εργασίες νευροεπιστήμης σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1968 και 2023 σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί εξετάζοντας όλα τα δεδομένα συνέδεσαν την περιβαλλοντική κρίση με την επιδείνωση συμπτωμάτων αρκετών παθήσεων, ανάμεσα σε αυτές εγκεφαλικά επεισόδια, ημιικρανία, νόσος Αλτσχάιμερ, μηνιγγίτιδα, επιληψία και σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στην πορεία ανέλυσαν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε σοβαρές, αλλά και κοινές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Ο καθηγητής Σισοντίγια, Διευθυντής Γονιδιωματικής στην Εταιρεία Επιληψίας και ιδρυτικό μέλος της Epilepsy Climate Change (EPICC), ανέφερε: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον αντίκτυπο του κλίματος σε ορισμένες παθήσεις του εγκεφάλου, ιδίως στα εγκεφαλικά επεισόδια και στις λοιμώξεις του νευρικού συστήματος. Οι κλιματικές μεταβολές που αποδείχθηκε ότι είχαν επίδραση στις εγκεφαλικές παθήσεις περιλάμβαναν ακραίες θερμοκρασίες (τόσο χαμηλές όσο και υψηλές) και μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως όταν ήταν ασυνήθιστες για την εποχή».
Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τις νυχτερινές ώρες, όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς αν είναι υψηλές μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο και όπως είναι γνωστό «ο ύπνος κακής ποιότητας επιδεινώνει σειρά εγκεφαλικών παθήσεων».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση σε εισαγωγές, αναπηρία ακόμα και θνησιμότητα ως συνέπεια εγκεφαλικού επεισοδίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες ή σε περιόδους καύσωνα.
Επιπλέον, με ανάλογες καιρικές συνθήκες παρατηρήθηκαν περισσότερα περιστατικά επιληψίας και επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Όσο για τη σοβαρότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων και την κατάθλιψη, αυτά αυξήθηκαν σε περιόδους ακραίας ζέστης, με τις επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία μεταξύ 2010 και 2019 στις ΗΠΑ να έχουν σημειώσει ανοδική πορεία.
Όλα αυτά, ενώ μερίδα πληθυσμού εξαιτίας παθήσεων ή λήψης φαρμάκων που επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία παρουσιάζει μειωμένη επίγνωση των κινδύνων με αποτέλεσμα να μη ζητά βοήθεια. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που οι νοσηλείες και το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται σε ανθρώπους με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ όταν καταγράφεται σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς δεν πίνουν περισσότερο νερό ή δεν ντύνονται σωστά.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί χρειάζονται άμεσα αξιόπιστες μελέτες σχετικά με τις απειλές από την κλιματική αλλαγή για τα άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαταραχές του νευρικού συστήματος.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Joint venture με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επέκταση στα data centers
Νέα διευκόλυνση για γονικές παροχές ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ