Άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στα μέσα του 1800 και φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο ποικίλες βοτανικές συλλογές στον κόσμο, ενώ το 2003 εντάχθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι Κήποι Κιου στο νοτιοδυτικό Λονδίνο που λειτουργούν υπό την αιγίδα του οργανισμού των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιου με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Μεγάλης Βρετανίας και με φυτά απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και εμβληματικά δέντρα κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η περιβαλλοντική κρίση απειλεί να «σκοτώσει» χιλιάδες δέντρα μέχρι το 2090, με περισσότερα από τα μισά από το σύνολο των 11.000 που βρίσκονται στον κήπο να κινδυνεύουν. Αιτία; Η αύξηση της θερμοκρασίας που καθιστά το έδαφος ξηρότερο και μειώνει την ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των δέντρων. Πριν δύο χρόνια, μάλιστα, 400 από αυτά πέθαναν στον κήπο που συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα διεθνή καταφύγια για τη μελέτη και την προστασία του φυτικού κόσμου.

Οι ειδικοί εντοπίζουν το πρόβλημα στη θερμότητα που παράγεται στη βρετανική πρωτεύουσα δημιουργώντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, εξαιτίας του οποίου ακόμα και τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία παραμένει θερμότερη από ότι στην ύπαιθρο.

Εντούτοις, πολλά από τα 8,5 εκατομμύρια δείγματα φυτών και μυκήτων του κήπου – από άνθη κερασιάς της Ιαπωνίας, μέχρι νούφαρα του Αμαζονίου – δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, με τους βοτανολόγους και τους υπόλοιπους επιστήμονες που απαρτίζουν την ομάδα των κήπων να αναζητούν λύση στο… εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έκθεση Planting for the Future: Kew’s Landscape Succession Plan που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα των κήπων αν δεν υπάρξει αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, το Λονδίνο το 2050 θα έχει κλίμα παρόμοιο με αυτό της Βαρκελώνης και μόνο το 45% των ειδών που καλλιεργούνται στο Κιου θα έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν, αφού τα υπόλοιπα κρίνονται πολύ ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Η μελέτη υποδεικνύει με μεγάλη πιθανότητα ποια δέντρα αναμένεται να κινδυνεύσουν και ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται εμβληματικά δέντρα όπως η βρετανική δρυς (Quercus robur), η κοινή οξιά (Fagus sylvatica), η σημύδα (Betula pendula) και το πουρνάρι (Ilex aquifolium).

Όπως τονίζει η μελέτη πρόκειται για δέντρα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοποικιλότητα της περιοχής και σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν τη διατήρησή της οι αρμόδιοι σκέφτηκαν να φυτέψουν ανθεκτικά δέντρα από χώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές του Λονδίνου, όπως η κερασιά (Celtis cerasifera) που αναπτύσσεται στην Κίνα, το πεύκο του Μοντεζούμα (Pinus montezumae) από την Κεντρική Αμερική και η βελανιδιά (Quercus urbani) από το Μεξικό, τα οποία εικάζεται ότι θα αντέξουν στις κλιματικές συνθήκες που προβλέπονται για το μέλλον.

Επιπλέον, είδη που προέρχονται από θερμότερα ευρωπαϊκά κλίματα, όπως οι βελανιδιές, μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά από τις αγγλικές βελανιδιές, καθώς έχουν προσαρμοστεί στους στρεσογόνους παράγοντες ενός θερμότερου και ξηρότερου περιβάλλοντος.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρλεϊ, διευθυντής του Κιου εξήγησε πως το σχέδιο αντικατάστασης δέντρων είναι ένα κρίσιμο βήμα «για την κατανόηση των επιπτώσεων του προβλεπόμενου κλίματος στα τοπία μας, επιτρέποντάς μας να εφαρμόσουμε αλλαγές που θα τα καταστήσουν πιο ανθεκτικά. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αφορά μόνο στους κήπους του Λονδίνου, αλλά σε όλους τους χώρους πρασίνου στους οποίους επιλέγονται είδη δέντρων, τα οποία πιθανώς να μην είναι ανθεκτικά στη ζέστη. Εστιάζοντας, λοιπόν, στην ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα, «ελπίζουμε να δείξουμε ότι είναι δυνατόν να μετριάσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο σε αστικούς χώρους όσο και σε κήπους όπως το Κιου».

Photo: Commons.wikimedia/ Diliff

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Νεμπής (OTE): Συνεχίζουμε τις μεγάλες επενδύσεις, επιταχύνουμε την εμπορική τους αξιοποίηση

Στάσσης: Χτίζεται η νέα ΔΕΗ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Πυροτεχνήματα: Η χρήση τους εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ