Oι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση για άνθρακα, παρά τους στόχους για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σημειωτέον πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας του κόσμου, ενώ η Ινδία κατατάσσεται στην τρίτη θέση. Οι δύο χώρες είναι οι κορυφαίοι καταναλωτές άνθρακα, προσπαθώντας να τροφοδοτήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Το μερίδιο της Κίνας όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το 60% της οποίας παράγεται μέσω της καύσης άνθρακα, πρόκειται να εκτοξευθεί στο 1/3 μέχρι το 2025, σε σχέση με το 1/4 του 2015, όπως υποστηρίζει ο ΙΕΑ.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας σημαίνει, επίσης, πως η ζήτηση της χώρας για ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι σημαντική, όπως δήλωσε ο CEO της Tortoise Capital, Ρομπ Θούμελ.

«Εάν η Ινδία και η Κίνα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται οικονομικά με αξιοπρεπείς ρυθμούς την επόμενη δεκαετία, η ζήτηση άνθρακα παγκοσμίως δεν πρόκειται να μειωθεί σύντομα» δήλωσε ο αναλυτής της Astris Advisory Japan KK, Ίαν Ρόπερ, σε δήλωσή του στο CNBC.

H παγκόσμια χρήση άνθρακα το 2023 σημείωσε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 8,5 δισεκατομμύρια τόνους, λόγω της ισχυρής ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως ανέφερε ο ΙΕΑ.

Η παραγωγή άνθρακα της Ινδίας αυξήθηκε στους 893 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας άλμα σχεδόν του 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα της Κίνας το 2023 αυξήθηκε κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2022.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτή άνθρακα στον κόσμο, κατέγραψαν μείωση της χρήσης του καυσίμου. Σύμφωνα με το Institute for Energy Economics and Financial Analysis, η ποσότητα άνθρακα την οποία καταναλώνουν καθημερινά οι ΗΠΑ κατέγραψε μείωση της τάξης του 62% από τα 2,8 εκατομμύρια στους 1,1 εκατομμύρια τόνους/ημέρα. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα άγγιξαν υψηλά ρεκόρ το 2023. Οι εκπομπές της Ινδίας ενδέχεται να έχουν αυξηθεί κατά 8,2% το 2023 και της Κίνας κατά 4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Global Carbon Budget.

Οι δύο χώρες, ωστόσο, έχουν υιοθετήσει επιθετικούς στόχους όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ινδία έχει θέσει ως φιλόδοξο στόχο την κάλυψη του 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030. Η χώρα της νότιας Ασίας έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στις προσπάθειές της, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν, πια, το 22% της ηλεκτροπαραγωγής της. Παρ’ όλα αυτά, το 75% της ινδικής ενέργειας προέρχεται από μονάδες καύσης άνθρακα. 

Βάσει ανάλυσης της Citibank, τα αποθέματα των ινδικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής διογκώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση το 2023. Η χώρα έχει επίσης προγραμματίσει να προσθέσει 80 γιγαβάτ θερμικής ισχύος με βάση τον άνθρακα τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Παρομοίως, ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 61% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, παρά την ηγετική θέση της χώρας όσον αφορά την επέκταση της χρήσης των ΑΠΕ. Σημειωτέον πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φιλοδοξεί να επιτύχει τον στόχο του carbon-neutral μέχρι το 2060. 

Τα προβλήματα, όμως, συνεχίζονται. Η χώρα υπέφερε πέρυσι από ξηρασία για αρκετούς μήνες, η οποία με τη σειρά της μείωσε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στις νότιες επαρχίες της. Για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και τις βιομηχανίες σε λειτουργία, είχε αναγκαστεί να στραφεί στον άνθρακα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, το μερίδιο του άνθρακα στην κινεζική ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε στο 80% σε σύγκριση με το 73% του 2022, καθώς οι περιορισμένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο των μουσώνων επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή άνθρακα, εκείνο τον μήνα, αυξήθηκε πάνω από 18% σε ετήσια βάση.

Αυτό, εν κατακλείδι, σημαίνει πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να βασίζονται στον άνθρακα ως κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια. 

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα: Τι δείχνουν οι κρατήσεις σε Airbnb, Booking, Expedia Group, TripAdvisor για τη βραχυχρόνια μίσθωση (γράφημα)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί από εμπορικά κέντρα μέχρι και… τηλεοπτικό κανάλι (pics)

Τα κουκιά του «γάμου» και ο Βορίδης, η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ισπανοί γαμπροί της Avramar και ένα deal που σώθηκε από το «Ξέπλυμα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ