Κοιμούνται αρκετές ώρες, 8-10 κάθε ημέρα, τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα, ζουν κρυμμένοι μέσα στα δάση της Ονδούρας, της Παραγουάης και της Βόρειας Αργεντινής και διανύουν τον περισσότερο χρόνο γαντζωμένοι σε κλαδιά δέντρων. Παρότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι είναι τεμπέλικα ζώα, στην πραγματικότητα οι βραδύποδες κινούνται μέσα στην ημέρα, απλώς σε περιορισμένη έκταση. Για παράδειγμα, η μέση απόσταση κυμαίνεται στα 38 μέτρα σε μία μόνο ημέρα, ενώ υπολογίζεται ότι διανύουν 30 εκ. ανά λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούν ενέργεια και λέγεται πως κινούνται πιο αργά από κάθε άλλο θηλαστικό.
Τώρα, προκύπτει από έρευνα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να πλήξει τον πληθυσμό τους, την ώρα που ήδη δύο από τα έξι είδη βραδύποδων θεωρούνται απειλούμενα με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PeerJ Life & Environment η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μεταβολισμό των ιδιαίτερων αυτών ζώων.
Η έρευνα που διεξήχθη από Βρετανούς επιστήμονες και συντονίστηκε από το Sloth Conservation Foundation εστίασε σε αρκετούς πληθυσμούς του Choloepus hoffmanni, ενός από τα έξι είδη που ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Κάποιοι από αυτούς τους πληθυσμούς ζουν στα βουνά, ενώ άλλοι στις πεδιάδες. Οι ειδικοί κατέγραψαν τη θερμοκρασία του σώματος και την κατανάλωση οξυγόνου των ζώων, ανακαλύπτοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην άνοδο της θερμοκρασίας σε αυτά τα θηλαστικά, ιδίως σε αυτά που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα.
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι βραδύποδες του βουνού βιώνουν μια αντίστοιχη αύξηση του μεταβολικού τους ρυθμού που σημαίνει ότι ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια ακόμα και όταν δεν κάνουν τίποτα. Αντίθετα, εκείνοι που ζουν στα πεδινά αντιμετωπίζουν την υπερβολική ζέστη χαμηλώνοντας τον μεταβολισμό τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό θα οδηγήσει τα θηλαστικά να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα για να κυνηγήσουν τον καθαρό αέρα και εκείνα που ήδη ζουν σε υψόμετρο κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση .
Οι επιστήμονες εστίασαν στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος των ζώων και στα επίπεδα κατανάλωσης οξυγόνου. Διαπίστωσαν ότι τα συμπαθή θηλαστικά των ορεινών περιοχών βιώνουν μια απότομη αύξηση στους μεταβολικούς ρυθμούς καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία. Επειδή οι βραδύποδοι αφομοιώνουν την τροφή με ρυθμό 24 φορές πιο αργά από τα περισσότερα άλλα ζώα στο μέγεθός τους, δεν μπορούν εύκολα να αναπληρώσουν την έλλειψη ενέργειας με αυξημένη πρόσληψη τροφής.
«Με βάση τις εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή για το έτος 2100», εξηγούν οι ερευνητές, «προβλέπουμε ότι οι βραδύποδες σε μεγάλο υψόμετρο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση του μεταβολικού ρυθμού που, λόγω των εγγενών περιορισμών επεξεργασίας ενέργειας και της περιορισμένης γεωγραφικής πλαστικότητας, μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη επιβίωση σε ένα κλίμα που θερμαίνεται. Οι μεταβολικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους βραδύποδες αναμένεται να είναι σημαντικές», αναφέρουν οι μελετητές.
Σε αμφότερες τις κατηγορίες του είδους η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επιπτώσεις, καθώς όταν ο μεταβολισμός επιταχύνεται, τότε οι βραδύποδες χρειάζονται περισσότερη τροφή, μια λύση που δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί από ζώα των οποίων ο ρυθμός πέψης είναι πιο αργός από αυτόν των άλλων φυτοφάγων.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
«Καταιγίδα» πλειστηριασμών για βιομηχανικά ακίνητα (pics)
Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση
Φορολογικά κίνητρα για startups
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα