Κατά κάποιο τρόπο, η ηλιακή ενέργεια έχει πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία στην Κίνα. Η εγκατάσταση πάνελ έχει γίνει τόσο δημοφιλής που οι Κινέζοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Bloomberg, συνέταξαν κανονισμούς για να βεβαιωθούν ότι οι εταιρείες δεν τα τοποθετούν στη γη που προορίζεται για άλλες χρήσεις. Και νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ηλιακή φρενίτιδα μόλις ξεκίνησε.
Τα ηλιακά πάνελ έχουν ξεπεράσει τις ανεμογεννήτριες στη μεγαλύτερη αγορά ΑΠΕ στον κόσμο, καθώς οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών αυξάνουν την παραγωγή για να οδηγήσουν στην ενεργειακή μετάβαση.
Η ηλιακή ισχύς της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,9% στα 349,9 GW τον Αύγουστο, ξεπερνώντας την αιολική ενέργεια, που αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% στα 344,5 GW, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Η χώρα θα έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από πάνελ παρά από τουρμπίνες σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
Είναι απίθανο η ηλιακή ενέργεια να παραιτηθεί από αυτό το προβάδισμα. Καθοδηγούμενη από μια αλυσίδα εφοδιασμού που μείωσε το κόστος και ανέβασε την απόδοση, ενώ αυξάνει μαζικά την ποσότητα των πάνελ που μπορεί να παράγει, η τεχνολογία είναι πλέον η φθηνότερη ενεργειακή επιλογή σε πολλά μέρη. Όσον αφορά τη χωρητικότητα, η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε την αιολική παγκοσμίως το 2019 και αναμένεται να είναι διπλάσια μέχρι το 2030.
«Τα αιολικά ήταν πολύ φθηνότερα από τα φωτοβολταικά, αλλά η ηλιακή ενέργεια τώρα στην πραγματικότητα είναι ακόμη φθηνότερη στις περισσότερες ηλιόλουστες χώρες», δήλωσε η Jenny Chase, επικεφαλής αναλύτρια της BNEF.
Τόσο η ηλιακή όσο και η χερσαία αιολική ενέργεια είναι φθηνότερα σε βάση νέας κατασκευής από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, σύμφωνα με την BNEF. Βέβαια, οι τουρμπίνες εξακολουθούν να παράγουν πολύ περισσότερη ισχύ από τα πάνελ κατά τη διάρκεια ενός έτους, επειδή χρησιμοποιούνται πολύ πιο συχνά.
Ο κύριος μοχλός για την κυριαρχία της ηλιακής ενέργειας είναι τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα εργοστάσια που αυξάνουν τις οικονομίες κλίμακας. Ακόμη και με μια άνοδο στην τιμή των μονάδων φέτος λόγω έλλειψης του βασικού υλικού πολυπυριτίου, το κόστος της ηλιακής ενέργειας στην Κίνα είναι περίπου 44 δολάρια ανά μεγαβατώρα, από 183 δολάρια στις αρχές του 2014.
Η ευελιξία της τεχνολογίας είναι επίσης ένα πλεονέκτημα. Ενώ τόσο η αιολική όσο και η ηλιακή ενέργεια επωφελούνται από τα σχέδια της Κίνας για την κατασκευή τεράστιων συστοιχιών πάνελ και ανεμογεννητριών στις απέραντες ερήμους της χώρας, η ηλιακή ενέργεια λαμβάνει πρόσθετη ώθηση από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τη λεγόμενη κατανεμημένη παραγωγή.
Τα μισά είναι στις στέγες
Περισσότερες από 600 πόλεις και κομητείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο με τη συγκέντρωση μικρών έργων σε μεγαλύτερες παρτίδες, προσελκύοντας μεγαλύτερους προγραμματιστές. Περισσότερες από τις μισές ηλιακές εγκαταστάσεις στην Κίνα ήταν σε στέγες πέρυσι.
Ο χώρος για όλα αυτά τα πάνελ προκαλεί ανησυχίες. Το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων εξέδωσε έναν κανονισμό τον Μάιο που απαγορεύει τα έργα σε ορισμένες πλωτές οδούς, λίμνες και ταμιευτήρες για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη της υπερανάπτυξης που θα μπορούσε να διαταράξει τον έλεγχο των πλημμυρών. Ένα χωριστό σχέδιο κανονισμού βρίσκεται υπό εξέταση που θα απαγορεύει νέα ηλιακά έργα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ή δάση.
Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι πολύ μεγάλο χτύπημα καθώς η Κίνα θα μπορούσε να εγκαταστήσει έως και 100 GW πάνελ φέτος, σχεδόν διπλασιάζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021, σύμφωνα με τον κορυφαίο βιομηχανικό σύνδεσμο της χώρας.
Διαβάστε ακόμη:
Γιώργος Γλου: Ξανά στο σφυρί και με «σκόντο» η βίλα στην Καστέλα
ΔΕΗ: Γιατί η Επιχείρηση τραβά χειρόφρενο στον λιγνίτη
Στρατηγικό deal της Sani/Ikos με το GIC της Σιγκαπούρης (pics)