Το ωδικό πτηνό Setophaga petechia aureola με το χαρακτηριστικό κίτρινο φτέρωμα και το γλυκό κελάηδημα που ζει και αναπτύσσεται στα νησιά Γκαλαπάγκος εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας της ηχορύπανσης.

Αυτό προκύπτει από μελέτη με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το ερευνητικό κέντρο Konrad Lorenz του Πανεπιστημίου της Βιέννης που δημοσιεύθηκε στο Animal Behaviour, σύμφωνα με την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει την άγρια ​​ζωή ακόμη και σε ένα από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα του κόσμου.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα πτηνά χρησιμοποιούν το τραγούδι τους, μεταξύ άλλων όταν θέλουν να επιτεθούν για να αποτρέψουν θηρευτές. Όταν, λοιπόν, ένας θόρυβος, όπως αυτός που προκύπτει από την κυκλοφορία των οχημάτων ερμηνεύεται ως εχθρός η συχνότητα του τραγουδιού αυξάνεται, επομένως και ο βαθμός επιθετικότητας.

Για να διαπιστώσουν πώς τα πτηνά του είδους αντιμετωπίζουν την ηχορύπανση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε 38 διαφορετικά σημεία στα νησιά Φλορεάνα και Σαντα Κρουζ. Μαγνητοσκοπημένοι ήχοι από πτηνά ακούστηκαν στις περιοχές, προσομοιώνοντας εχθρικά είδη. Αυτό συνέβη είτε συνοδεία θορύβου από αυτοκίνητα, είτε χωρίς. Στη συνέχεια καταγράφηκε η αντίδραση των πουλιών και διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά ενίσχυσαν το τραγούδι τους για να επικρατεί του θορύβου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αλλαγή στην αντίδραση των κίτρινων Setophaga petechia aureola παρατηρήθηκε κυρίως κοντά σε δρόμους. Πουλιά που ζουν κοντά στο δρόμο και στα δύο νησιά και επομένως έχουν συχνή εμπειρία του θορύβου από την κυκλοφορία, μπορεί να έχουν μάθει να αυξάνουν τη φυσική επιθετικότητα όταν η εδαφική εισβολή συνοδεύεται από κυκλοφοριακό θόρυβο», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης και λέκτορας στην Οικολογία της συμπεριφοράς στο Anglia Ruskin University, Τσαγκλάρ Ακτσέι.

Στο πυκνοκατοικημένο νησί Σάντα Κρουζ η διάρκεια των τραγουδιών τους αυξήθηκε όταν τα πουλιά εκτέθηκαν στο θόρυβο. Αντιθέτως, πουλιά που ζούσαν πιο μακριά από τους δρόμους έδειξαν μειωμένη επιθετικότητα υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε ακόμη και στη νήσο Φλορεάνα, η οποία έχει μόνο περίπου 10 οχήματα, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και η ελάχιστη έκθεση στην ηχορύπανση μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των πτηνών.

Η μελέτη, εξηγεί ο ειδικός, αποκαλύπτει τη σημασία της ανάλυσης της συμπεριφοράς των πτηνών στις προσπάθειες διατήρησης και την ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ηχορύπανσης στην άγρια ​​ζωή.

«Υπογραμμίζει επίσης τη σημαντική επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη συμπεριφορά της άγριας ζωής, ακόμη και σε σχετικά απομακρυσμένες τοποθεσίες όπως τα νησιά Γκαλαπάγκος», καταλήγει ο Ακτσέι.

Διαβάστε ακόμη

Πώς εξελίσσονται τα έργα στο Ελληνικό, ποια πάνε πιο πίσω – Το 2027 ολοκληρώνεται ο Πύργος Κατοικιών

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: «Στο βρόντο» οι αυξήσεις φόρων μιας 20ετίας

Ο πλανήτης προετοιμάζεται για το νέο κύμα δασμών του Τραμπ (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα