search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η γρίπη έφτασε στην Ανταρκτική: Νεκροί βασιλικοί πιγκουίνοι

Για πρώτη φορά ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός H5N1 βρίσκεται πίσω από το θάνατο πιγκουίνων

Η γρίπη των πτηνών έφτασε στην Ανταρκτική πλήττοντας τουλάχιστον δύο βασιλικούς πιγκουίνους.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian αν επιβεβαιωθεί ότι ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός H5N1 βρίσκεται πίσω από το θάνατο των δύο πτηνών, θα είναι η πρώτη φορά που πιγκουίνοι στην Ανταρκτική πεθαίνουν από αυτόν.

Οι ερευνητές είχαν προειδοποιήσει σχετικά με τη γρίπη των πτηνών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως αν κατάφερνε να φτάσει στην Ανταρκτική και στους απομακρυσμένους πληθυσμούς πιγκουΐνων θα προκαλούσε «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής».

Αυτή είναι περίοδος αναπαραγωγής για τους πιγκουίνους που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να εξοντώσει ολόκληρες αποικίες αν συνεχίσει να εξαπλώνεται στην περιοχή.

Οι βασιλικοί πιγκουίνοι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιγκουίνος στον κόσμο, με ύψος που φτάνει το 1 μέτρο, με προσδόκιμο ζωής στη φύση σχεδόν τα 20 χρόνια.

Το ύποπτο κρούσμα καταγράφηκε στο νησί Νότια Γεωργία στην περιοχή της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Ανταρκτικής Έρευνας (Scar).

Παράλληλα, ένας πιγκουίνος Γκεντού επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε από τον ιό στα νησιά Φόκλαντ 1.500 χλμ. δυτικά της Νότιας Γεωργίας, ενώ περισσότεροι από 20 νεοσσοί είτε πέθαναν, είτε εμφάνισαν συμπτώματα.

Επιπλέον, από το πρώτο κρούσμα Η5Ν1 στην Ανταρκτική, έχουν σημειωθεί μαζικοί θάνατοι σε θαλάσσιους ελέφαντες καθώς και αυξημένοι θάνατοι σε φώκιες και γλάρους στην περιοχή.

Κρούσματα που σημειώθηκαν σε Νότια Αφρική, Χιλή και Αργεντινή δείχνουν ότι οι πιγκουίνοι είναι ευαίσθητοι στη γρίπη.

Την ίδια ώρα, από τη στιγμή που έφτασε στη Νότια Αμερική, περισσότερα από 500.000 θαλασσοπούλια έχουν πεθάνει από αυτήν, εκ των οποίων πιγκουίνοι, πελεκάνοι και σούλες.

«Η άφιξη του ιού Η5Ν1 στην Ανταρκτική προς το τέλος του περασμένου έτους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του κινδύνου που εγκυμονούσε για την άγρια ζωή σε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα. Και ενώ είναι πολύ λυπηρό να έχουμε αναφορές για νεκρούς πιγκουίνους δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Εντ Χάτσινσον, μοριακός ιολόγος στο Κέντρο Έρευνας Ιών του MRC-Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

«Είμαι πραγματικά συντετριμμένη, όπως και όλοι όσοι νοιάζονται για τους πιγκουίνους και την Ανταρκτική. Δεδομένης της κοινωνικής οργάνωσής τους, αναρωτιέται κανείς πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν στις αποικίες», πρόσθεσε η Νταϊάνα Μπελ, ομότιμη καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, η οποία είχε εκφράσει φόβους ότι ο ιός θα έφτανε στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στην ηπειρωτική Ανταρκτική, σύμφωνα με τα δεδομένα χαρτογράφησης του Scar, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι υπάρχει μικρή ανθρώπινη παρουσία στο σημείο για να καταγραφούν τα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο επιβεβαιώθηκε ότι για πρώτη φορά πολική αρκούδα πέθανε από τον ιό H5N1 στην Αρκτική. Όπως στην περίπτωση των πιγκουίνων, είναι πιθανό περισσότερες αρκούδες να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη, αλλά καθώς ζουν σε απομακρυσμένα σημεία ενδέχεται να μην έχει αποτυπωθεί ο θάνατός τους.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

«Βαρόμετρο» το 10ετές: Ερχεται πολύ «χρήμα» μετά την επενδυτική βαθμίδα

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Κυβερνοασφάλειας

The Ellinikon Moments – Μια σπάνια εμπειρία γνώσης με τον αρχιτέκτονα Θωμά Δοξιάδη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version