Καχυποψία προκαλεί συχνά η συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες, που ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τις πραγματικές σχέσεις τους με το κράτος – ειδικά όταν η συνεργασία αυτή αφορά σημαντικές υποδομές στον κλάδο των hardware και των software. Γι’ αυτό και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE είναι παγκοσμίως αμφιλεγόμενες.

Σε αυτό αντιδρά τώρα η γερμανική κυβέρνηση. Το Υπουργείο Εσωτερικών (BMI) ανακοίνωσε στις 11 Ιουλίου πως «το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2026 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται καθόλου εξαρτήματα της Huawei και των ZTE σε σημαντικά δίκτυα 5G». Και μάλιστα όλα τα υπάρχοντα εξαρτήματα των δύο αυτών εταιρειών «θα αντικατασταθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2029». Σύμφωνα με το BMI τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αποτελούν μέρος της «σημαντικής υποδομής», επειδή είναι μεγάλης σημασίας «για τον ενεργειακό, τον υγειονομικό και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως και για τις μεταφορές».

Η σημασία της αιολικής ενέργειας

Αντιδράσεις προκαλεί τώρα και η ανακοίνωση του επενδυτικού ταμείου Luxcara πως θα αναθέσει στην εταιρεία Mingyang την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στα ανοιχτά των γερμανικών ακτών – είναι η πρώτη φορά που ανατίθεται ένα τέτοιο έργο σε μία κινεζική εταιρεία. Ο ενεργειακός εφοδιασμός θεωρείται επίσης μέρος της σημαντικής υποδομής, ενώ το ρεύμα που παράγεται από αιολική ενέργεια αποτελεί σημαντικό ποσοστό του γερμανικού ενεργειακού μείγματος.

Μέχρι το 2029 δεν θα υπάρχουν κινεζικά εξαρτήματα στα σημαντικά δίκτυα 5G Εικόνα: Roberto Pfeil/dpa/picture alliance

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας από τις αρχές Ιουλίου δείχνουν πως κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 το 38,5% του ρεύματος που παράχθηκε συνολικά στη Γερμανία ήταν προϊόν αιολικής ενέργειας – καμία άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν έφτασε σε αντίστοιχο ποσοστό.

Γιατί συγκεκριμένα η Mingyang;

Γιατί όμως το Luxcara επέλεξε τη Mingyang; Όπως εξηγεί στην DW ο Λαρς Χάουγκβιτς, ανώτερος σύμβουλος στο Luxcara, «διαλέξαμε την πιο ισχυρή ανεμογεννήτρια, αφ’ ότου εξετάσαμε λεπτομερώς όλες τις προσφορές που λάβαμε. Η Mingyang ήταν η μοναδική εταιρεία που απάντησε πως θα μπορούσε να παραδώσει μία εγκατάσταση ισχύος 18,5 Μεγκαβάτ μέχρι το 2028». Οι εταιρείες που έως τώρα κυριαρχούν στον τομέα της υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη είναι πρωτίστως η Vesas από τη Δανία και η γερμανο-ισπανική Gamesa, που ανήκει στη Siemens.

Υπάρχουν πάντως και άλλες γερμανικές εταιρείες που συζητούν με κινεζικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt – μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και η RWE. Διότι, αν και η ζήτηση για ανεμογεννήτριες είναι μεγάλη, η προσφορά στην Ευρώπη παραμένει περιορισμένη.

Σε σχετικό ερώτημα της DW η RWE δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ανεμογεννήτρια κινεζικής παραγωγής στο χαρτοφυλάκιό της. Και όσον αφορά ειδικώς την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων η πρόθεση της εταιρείας είναι να συνεχίσει τη συνεργασία με τους καθιερωμένους προμηθευτές. Όπως προσθέτει μία εκπρόσωπος της εταιρείας, ο υπεράκτιος κλάδος θα πρέπει να διαπιστώσει «ποια προϊόντα μπορούν να παρέχουν οι ασιατικοί προμηθευτές, καθώς και το κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις από τεχνικής σκοπιάς, σχετικά με την ποιότητά τους δηλαδή, αλλά και από σκοπιάς ασφαλείας και σχέσης κόστους-οφέλους».

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle