Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, Engie, ότι μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή κάποιων συμβάσεων, εντείνοντας τις ανησυχίες που σχετίζονται με την προμήθεια ενέργειας. Την είδηση ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ανακοίνωση της Engie αναφέρει: «Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, η Engie είχε ήδη εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των πελατών της και στις δικές της ανάγκες και είχε θέσει σε εφαρμογή διάφορα μέτρα για να μειώσει σημαντικά τις άμεσες οικονομικές και φυσικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom».
Παρέμβαση της Κομισιόν
Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας ετοιμάζει η ΕΕ. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, «Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα μέσο κάτι που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα κυριαρχεί πλέον στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής της στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 10 φορές το περασμένο έτος, τροφοδότησε τον πληθωρισμό και αύξησε δραματικά την οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ανακάμπτουν από την πανδημία. Οι πολιτικές ηγεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και να αναγκάσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία να κλείσει, ως έναν τρόπο αποδυνάμωσης της υποστήριξης της ηπείρου προς την Ουκρανία. Αν και η επικεφαλής της Κομισιόν δεν έχει δώσει λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά όλο και περισσότερα κράτη μέλη ζητούν να θεσπιστεί πλαφόν στις τιμών.
Η Τσεχία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να προσφέρει ένα λεπτομερές σχέδιο το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται φόρμουλα για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, με στόχο να αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές. Δύο εναλλακτικές εξετάζονται, η πρώτη αφορά στο φρένο στις εισαγωγές φυσικού αερίου όταν αυτές θα ξεπερνούν το πλαφόν που θα τεθεί στις τιμές του καυσίμου. Η δεύτερη εναλλακτική αφορά στην επιδότηση των εισαγωγών φυσικού αερίου. Βάσει αυτού του μοντέλου οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής με την οποία προμηθεύτηκαν το φυσικό αέριο, με στόχο η τιμή του καυσίμου να μην ξεπερνά το ανώτατο όριο που θα θεσπιστεί.
Αγώνας δρόμου για να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης
Σε αγώνα δρόμου για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πριν από την έλευση του δύσκολου χειμώνα βρίσκεται η Ευρώπη καθώς οι τιμές ενέργειας καταρρίπτουν αλλεπάλληλα ρεκόρ την ώρα που η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες περιορίζοντας την προμήθεια φυσικού αερίου. Παρ όλα αυτά η ΕΕ αναμένεται να πετύχει την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από το στόχο της.
Τα αποθέματα στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% έως τις 27 Αυγούστου, σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe (GIE). Η ΕΕ ενίσχυσε τους κανόνες της για την αποθήκευση νωρίτερα φέτος, αφού τα επίπεδα τον περασμένο χειμώνα αποδείχθηκαν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως στις γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική εταιρεία Gazprom, παράγοντας που συνέβαλε στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου που καταναλώνεται το χειμώνα. Με μεγαλύτερα αποθέματα οι χώρες της Ευρώπης είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσουν μια αιφνιδιαστική κίνηση της Μόσχας για περαιτέρω μείωση του εφοδιασμού, καθώς η Gazprom επαναλαμβάνει την συντήρηση στον αγωγό Nord Stream 1 την Τετάρτη.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που θα παρατηρηθούν στην Ανατολική Ευρώπη και σε τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τα ευρωπαϊκά κράτη να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς αναμένεται να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για κλιματιστικά.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο, αφού η Γερμανία ανέφερε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της γεμίζουν ταχύτερα από το προγραμματισμένο. Η πτώση των τιμών δίνει μια ανάσα μετά από ένα ξέφρενο ράλι με τις τιμές να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σχεδόν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η ΕΕ επιθυμεί να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.
Ένα υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα και τις επόμενες περιόδους θέρμανσης, ανέφερε η Κομισιόν νωρίτερα φέτος. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μπλοκ θα λάβει επίσης μέτρα παρέμβασης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, παρεμβαίνοντας βραχυπρόθεσμα για να μετριάσει την άνοδο του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και επιδιώκοντας τελικά να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Πολωνία, τα αποθέματα είχαν γεμίσει σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ οι αποθήκες της Πορτογαλίας ήταν πλήρεις. Οι ιταλικές αποθήκες ήταν γεμάτες στο 81%, ενώ η ουγγρικές στο 62% και οι βουλγαρικές στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του GIE. Στη Γερμανία, οι αποθήκες φυσικού αερίου γεμίζουν γρήγορα και αναμένεται να πετύχουν τον στόχο του Οκτωβρίου για 85% πλήρωση ήδη από τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ομως ακόμη κι αν γεμίσει τις αποθήκες της η Γερμανία κινδυνεύει να μην μπορέσει να βγάλει το χειμώνα αν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.
Διαβάστε ακόμη:
ΡΑΕ: Μέτρα για τις κυβερνοεπιθέσεις στο σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων στην ηλεκτροπαραγωγή
Ηλεκτροκίνηση: Επένδυση $4,4 δισ. από Honda και LG για εργοστάσιο μπαταριών λιθίου
Αλεξανδρούπολη: Διαφωνίες κορυφής μεταξύ των μετόχων για τη λειτουργία του FSRU