Λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, χαλκός… χάρη στη χρήση ορυκτών καλύπτονται οι ανάγκες της «πράσινης» ενέργειας για την ανάπτυξη τεχνολογιών από οθόνες υπολογιστών, μπαταρίες, ιατρικά μηχανήματα, μέχρι ηλεκτρικά οχήματα.
Τα ορυκτά αγγίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, με τη ζήτηση να αυξάνεται ολοένα περισσότερο στην προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα και την «πράσινη» μετάβαση.
Ωστόσο, η εξόρυξή τους μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το περιβάλλον και δη σε χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από όπου παράγονται περισσότερα από τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής κρίσιμων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την ενέργεια.
Πιο συγκεκριμένα, το 2022 περισσότερο από το 70% του κοβαλτίου προήλθε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ η Κίνα ελέγχει το 60% της παγκόσμιας επεξεργασίας σπάνιων γαιών και περίπου το 57%, σχεδόν τα 2/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου δηλαδή, βρίσκονται σε Αργεντινή, Βολιβία και Χιλή που αποτελούν το λεγόμενο «Τρίγωνο του Λιθίου».
Η ζήτηση για τα στοιχεία αυτά οδηγεί στην καταστροφή τροπικών δασών της Αφρικής, απειλώντας περισσότερο από ό,τι αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες, τον πληθυσμό των μεγάλων πιθήκων της ηπείρου.
Αυτό προκύπτει από έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ανάλυση ορυχείων σε 17 χώρες της Αφρικής και διαπιστώθηκε ότι περίπου το 20% των περιοχών αυτών βρίσκονται σε οικοτόπους, θέτοντας σε κίνδυνο σχεδόν 180.000 γορίλες, μπονόμπο και χιμπατζήδες.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η μελέτη, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου για την Έρευνα της Βιοποικιλότητας και το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg, ο αντίκτυπος της εξόρυξης μπορεί να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις αφού οι εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν στοιχεία για τη βιοποικιλότητα.
«Η Αφρική βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της εξορυκτικής διαδικασίας που απειλεί τους πληθυσμούς της άγριας ζωής και ολόκληρα οικοσυστήματα», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.
Μιλώντας στο Newsweek η επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στον κερδοσκοπικό οργανισμό Re:wild, Τζέσικα Γιούνκερ, τόνισε πως «το 1/3 του πληθυσμού των μεγάλων πιθήκων της Αφρικής αντιμετωπίζει δυνητικούς κινδύνους από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, γεγονός που υποδηλώνει ένα υποτιμημένο μέγεθος απειλής».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι θετική για το κλίμα, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον κατακερματισμό των δασών, την υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων, αλλά και τις ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν στις αποικίες των πιθήκων από την ανθρώπινη παρουσία.
Στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, το Μάλι και τη Γουινέα, οι πίθηκοι επηρεάστηκαν περισσότερο από την εξορυκτική διαδικασία, με το 83% του πληθυσμού στη Γουινέα να διατρέχουν άμεσο και έμμεσο κίνδυνο από αυτήν.
Η Γιούνκερ τόνισε ότι οι εταιρίες και τα έθνη καλούνται να αναγνωρίσουν ότι κάποιες περιοχές πρέπει να μείνουν ανέγγιχτες ώστε να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να προληφθεί η έξαρση επιδημιών στο μέλλον.
Για την έξαρση στις εξορύξεις στην Αφρική ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση από τις βιομηχανικές χώρες για την «πράσινη επανάσταση» έκανε λόγο η Ζενεβιέβ Κάμπελ, εκ των συντακτών της μελέτης πρωτευοντολόγος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και του Re:wild.
«Δυστυχώς, οι τοποθεσίες αυτών των ορυκτών συχνά συμπίπτουν με βιοτόπους πιθήκων, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των επιπτώσεων των καταναλωτικών τους προτύπων στους πιθήκους. Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να ποσοτικοποιήσει αυτόν τον αντίκτυπο και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε αυτό το ζήτημα», εξήγησε.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της εξόρυξης στα απειλούμενα είδη με την Γιούνκερ να υποστηρίζει ότι «όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε στην προστασία των μεγάλων πιθήκων και των οικοτόπων τους. Είναι ζωτικής σημασίας για όλους να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία μειωμένης κατανάλωσης. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θεσπίσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές ανακύκλωσης για να διευκολύνουν τη βιώσιμη επαναχρησιμοποίηση των μετάλλων».
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)
Καθολική επέκταση των πληρωμών IRIS – Χαμηλώνουν οι προμήθειες και στα POS
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ