Την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές ανοίγουν… εορταστικές σαμπάνιες για τα διψήφια νούμερα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σαν να τελείωσε η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει την υψηλότερη τιμή στην ΕΕ με κόστος που σήμερα διαμορφώνεται στα 248,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό ότι οι αγορές σε Γερμανία και Γαλλία «ξεφουσκώνουν» και εμφανίζουν σήμερα τιμή ρεύματος μόλις 13 ευρώ η μεγαβατώρα και αντίστοιχα 31,54 ευρώ ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προ κρίσης κινούνται οι τιμές στην Αυστρία με 38,16 ευρώ/MWh αλλά και την Ολλανδία με 65,44 ευρώ/MWh ενσωματώνοντας την τρέχουσα συγκυρία αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους.
Η Ελλάδα πλησιάζει μόνο την Ιταλία η οποία για σήμερα διαμορφώνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα 205,41 ευρώ MWh, αισθητά υψηλότερα και από τις τιμές σε Βουλγαρία και Ρουμανία που έπεσαν κάτω από τα 100 ευρώ ( 94.50 ευρώ/MWh).
Αυτή η διαφορά διατηρεί τις αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φτάνοντας σήμερα στο 36,40% του μείγματος. Η ραγδαία υποχώρηση στη spot αγορά του φυσικού αερίου που έκλεισε χθες στα 81 ευρώ/MWh, οι ήπιες καιρικές συνθήκες αλλά και η χαμηλή ζήτηση λόγω της εορταστικής περιόδου, συνεχίζουν να αποτελούν σύμμαχο της Ευρώπης στην διατήρηση των χαμηλών τιμών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία «πληρώνει» το τίμημα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με τέτοιο τρόπο ώστε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς να γίνεται ετεροχρονισμένα (έναν μήνα πριν). Αυτό σημαίνει ότι για τις τιμές Δεκεμβρίου υπολογίζονται οι τιμές Νοεμβρίου που αγοράστηκε η ηλεκτρική ενέργεια, εξαιτίας της απουσίας spot αγοράς με φυσική παράδοση και όχι τα σημερινά χαμηλά επίπεδα τιμών με αποτέλεσμα να ανοίγει τόσο πολύ η ψαλίδα.
Την εικόνα της χώρας μας που «κοκκινίζει» στον Ευρωπαϊκό χάρτη προσπάθησε να εξηγήσει χθες και το ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος προκύπτει από τον μέσο όρο του μήνα και ότι για το Δεκέμβριο, η Ελλάδα είχε τα χαμηλότερα τιμολόγια με 278,36 ευρώ/MWh που ήταν φθηνότερα ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κ.α.
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και να αναζητηθούν οι διακυμάνσεις τις τιμής του, ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική εικόνα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ. Υπενθυμίζουν μάλιστα την απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση των τιμών ενέργειας στη λιανική σε προσιτά επίπεδα για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες, η οποία θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς στήνονται τα «Family Offices» που θα φέρνουν «κροίσους» στην Ελλάδα