Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Jaume I στην Ισπανία, σύμφωνα με τα οποία οι εκπομπές από τις εστίες υγραερίου σκοτώνουν στην Ευρώπη 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) η ρύπανση που προκύπτει από το διοξείδιο του αζώτου και τα σωματίδια που απελευθερώνονται από την προετοιμασία γευμάτων σε κλειστό χώρο, για μεγάλη διάρκεια και χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό, οδηγούν στον πρόωρο θάνατο 39.959 Ευρωπαίων κάθε χρόνο, με εντονότερο το πρόβλημα να εντοπίζεται σε Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την πρώτη σχετική τεκμηριωμένη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι ρύποι από τις κουζίνες υγραερίου παραβιάζουν τα όρια που έχουν θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τους ερευνητές να εστιάζουν στο διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν μετρήσεις του αερίου εντός και εκτός των κατοικιών σε όλη την Ευρώπη και σε συνδυασμό με περυσινή μελέτη για την ποιότητα του αέρα και κυβερνητικά δεδομένα, δημιούργησαν τον πρώτο ευρωπαϊκό χάρτη των πιθανών συγκεντρώσεων διοξειδίου του αζώτου σε νοικοκυριά όπου γίνεται χρήση κουζίνας υγραερίου.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι η Ιταλία είναι η χώρα όπου οι εστίες αυτού του τύπου σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, με τα θύματα να ξεπερνούν τους 12.700 ανθρώπους. Η γειτονική χώρα έχει τη θλιβερή πρωτιά, αφού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των νοικοκυριών το μαγείρεμα πραγματοποιείται σε εστίες αερίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Επιπλέον, όπως εξηγεί η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας διαπιστώθηκαν περίπου 367.000 περιπτώσεις παιδικού άσθματος και 726.000 σε όλες τις ηλικίες.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Χουάνα Μαρία Ντελγάδο-Σαβορίτ, εξήγησε πως ήταν το 1978 όταν υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις για σημαντική ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του αζώτου από τη χρήση εστιών υγραερίου σε σύγκριση με τις ηλεκτρικές κουζίνες. Ωστόσο, «μόνο τώρα είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τον αριθμό των πρόωρων θανάτων. Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι νομίζαμε, με τα μοντέλα να δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στη μισή Ευρώπη παραβιάζονται τα όρια του ΠΟΥ. Η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση θέτει τα θεμέλια για αυτές τις παραβιάσεις, αλλά είναι οι κουζίνες αερίου που ωθούν τα νοικοκυριά στην επικίνδυνη ζώνη».

Υπολογίζεται ότι σε ένα από τα τρία νοικοκυριά στην Ευρώπη το μαγείρεμα πραγματοποιείται με υγραέριο, ενώ όπως επισημαίνει η μελέτη ακόμα και όταν η κουζίνα δε λειτουργεί το επιβλαβές αέριο εξακολουθεί να απελευθερώνεται.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τους κανόνες για την ποιότητα του αέρα σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει ακόμα καθορίσει σχετικά πρότυπα για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) στο πλαίσιο καμπάνιας για πιο βιώσιμο μαγείρεμα και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Jaume I προτρέπει τους αρμοδίους εκπόνησης σχεδίων να καταργήσουν σταδιακά τις κουζίνες υγραερίου, θέτοντας όρια στις εκπομπές, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για τη μετάβαση σε πιο «καθαρές» εστίες και καλώντας τους κατασκευαστές να αναγράφουν στην ετικέτα των προϊόντων τους τους πιθανούς κινδύνους από τις εκπομπές ρύπων, ενώ επισημαίνει πως η ΕΕ πρόκειται να προτείνει επικαιροποιημένους κανόνες το ερχόμενο διάστημα σχετικά με την ρύπανση από τις εστίες υγραερίου.

Η Σάρα Μπερτούτσι από την EPHA δήλωσε, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου: «Για πάρα πολύ καιρό ήταν εύκολο να απορρίψουμε τους κινδύνους από τις κουζίνες αερίου. Όπως τα τσιγάρα, οι άνθρωποι δεν σκέφτονταν πολύ τις επιπτώσεις στην υγεία και όπως τα τσιγάρα, έτσι και οι κουζίνες αερίου είναι μια μικρή εστία που γεμίζει το σπίτι μας με ρύπους. Οι πραγματικές επιπτώσεις είναι πιθανότατα μεγαλύτερες από ό,τι προβλέπει αυτή η μελέτη. Γνωρίζοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πρωτοστατήσουν να μας βοηθήσουν να κόψουμε το αέριο, όπως ακριβώς μας βοήθησαν να κόψουμε το τσιγάρο».

Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι πολίτες μπορούν να προστατευτούν εν μέρει από τις εκπομπές, ανοίγοντας τα παράθυρα όταν μαγειρεύουν και θέτοντας σε λειτουργία τον απορροφητήρα.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη 

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πληρώνουν το 15-45% στην εφορία, αλλά εκπίπτει μόλις το 5%

Εξάρχου: Με DNA από τα… παλιά η μεταμόρφωση της Intrakat σε κατασκευές, ενέργεια, ακίνητα και παραχωρήσεις    

Μειώσεις άμεσων φόρων ως το 2027 με έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα