search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η αιολική βιομηχανία καλεί τους G20 να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Οι leaders της διεθνούς αγοράς και η ανάγκη για 630 GW ηλιακής ενέργειας και 390 GW αιολικής παραγωγής ετησίως έως το 2030

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλούν τους ηγέτες της Ομάδας των G20 να αναλάβουν δράση με στόχο να επιταχύνουν την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας για την πρόληψη της επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Και τούτο, καθώς ακόμη και τώρα που το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώνεται και οι εγκαταστάσεις αυξάνονται, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ αργός για να απογαλακτιστεί η παγκόσμια οικονομία από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Με μια επιστολή που, όπως αναφέρει το Bloomberg, υπέγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των Orsted A/S, SSE Plc, του κατασκευαστή ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems A/S, καθώς και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council), κάλεσαν τους ηγέτες της G20 να λάβουν μέτρα όπως η αύξηση των εθνικών στόχων για ανανεώσιμες πηγές, η βελτίωση της διαδικασίας σχεδιασμού και η συμφωνία σχετικά με την αποτελεσματική τιμολόγηση του άνθρακα.

Στόχος τους είναι να ενθαρρύνουν τη δράση των χωρών που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες σχετίζονται με την ενέργεια πριν από τις συναντήσεις αξιωματούχων της G20 για την ενέργεια και το περιβάλλον στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα.

«Η αποτυχία εγκατάστασης της χωρητικότητας αιολικής ενέργειας που απαιτείται για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα θα καταδικάσει τον κόσμο σε αποτυχία για τους συλλογικούς μας στόχους για το κλίμα», δήλωσε η Rebecca Williams, διευθύντρια της COP26 στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το net-zero carbon emissions έως τα μέσα του αιώνα, θα πρέπει σε διεθνές επίπεδο να προστίθενται 630 GW ηλιακής ενέργειας και 390 GW αιολικής παραγωγής ετησίως έως το 2030, ή περίπου τέσσερις φορές το ρεκόρ της νέας χωρητικότητας που προστέθηκε το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Η πρόκληση δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων», δήλωσε η Mary Quaney, διευθύνουσα σύμβουλος της Mainstream Renewable Power με έδρα το Δουβλίνο. «Αντίθετα, υπάρχει μια ώθηση για συγκέντρωσή τους με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό, τι σήμερα», συμπλήρωσε.

 

Exit mobile version