Η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 είναι γνωστό πως συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα, ιδίως σε μη καπνιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα τα PM 2,5, ως παράγοντα για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Αυτό που θέλησαν να διαπιστώσουν επιστήμονες ήταν η σύνδεση της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Ομάδα ειδικών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γουέιν στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ μελετώντας δεδομένα, από την Εθνική Βάση Δεδομένων Καρκίνου, για τον καρκίνο την περίοδο 2022-2012 και αναλύοντας τα μέσα επίπεδα PM 2,5 σε 600 αμερικανικές κομητείες και 11 πολιτείες, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και ορισμένων υποτύπων, όπως καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα, του υποφάρυγγα, της ρινικής κοιλότητας και του μέσου ωτός, με την έκθεση σε σωματίδια PM 2,5.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ο ιστός της κεφαλής και του λαιμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της άμεσης επαφής με αυτά τα σωματίδια και της γνωστής ισχυρής συσχέτισης μεταξύ του καπνού του τσιγάρου και του πιο συνηθισμένου τύπου αυτών των καρκίνων, του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Τζον Κράμερ, αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουέιν εξήγησε πως παλαιότερες έρευνες συνέδεαν την ατμοσφαιρική ρύπανση με καρκίνο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
«Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι πιο δύσκολο να εκδηλωθεί και έχει πολύ μικρότερη συχνότητα από τους καρκίνους του πνεύμονα, αλλά επειδή εμφανίζονται επίσης ως αποτέλεσμα του καπνίσματος, παρόμοια με τους καρκίνους του πνεύμονα, θέλαμε να εξερευνήσουμε τυχόν συνδέσεις. Προφανώς, η σύνδεση με τον καρκίνο κεφαλής και λαιμού προέρχεται από αυτό που αναπνέουμε», δήλωσε.
Όπως είπε, το μέγεθος των σωματιδίων τα καθιστά ικανά να εισχωρήσουν στον οργανισμό πλήττοντας διαφορετικά σημεία των αεραγωγών.
Η ποιότητα του αέρα, επισημαίνουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τη συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων, έχει βελτιωθεί σε εθνικό επίπεδο για 40 χρόνια. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.
Οι ομάδες που φαίνεται ότι πλήττονται περισσότερο ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινότητες και με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι οποίες εκτίθενται δυσανάλογα σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ζέστης
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις έφεραν τα νέα εύσημα για την Ελλάδα
Ξεκινά το Gigabit Voucher που δίνει 200 ευρώ για Internet έως 1 Gbps
Τα τρία SOS που κλειδώνουν για τους συνταξιούχους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα