Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
O ερχομός της China Machinery Engineering Corporation (CMEC) για συμφωνία με τη ΔΕΗ, μετά την υπογραφή για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2, επένδυση που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα deal με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα. Ηδη διατυπώνεται κριτική από παράγοντες της αγοράς για την τεχνογνωσία που μπορεί να έχει ο κινεζικός όμιλος, η μετοχή του οποίου είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ από το 2012.
Και αυτό γιατί το κινεζικό conglomerate, όπως το αποκαλούν, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 63 δισ. δολάρια (422,32 δισ. γουάν) εξειδικεύεται στις κατασκευές, οι δε υπόλοιπες δραστηριότητές του λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς αυτή. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα βγει ένα έργο από το οποίο αποχώρησε λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας σε απόδοση η ιταλική Εdison από ένα σχήμα όπως αυτό που τείνει να διαμορφωθεί.
Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, καθώς η CMEC αποτελεί πολυεθνική δύναμη της οποίας μόλις το 37% του κύκλου εργασιών προέρχεται από την Ασία και η οποία έχει επεκταθεί στη Νότια Αμερική, όπου η δραστηριότητά της αντιστοιχεί στο 42,6% του τζίρου της, από την Αφρική προέρχεται το 14,7%, ενώ μόλις το 5,1% από την Ευρώπη. Δεν αποκλείεται δηλαδή η ΔΕΗ να πάρει πάνω της όλο το στοίχημα για την κατασκευή και αποτελεσματική λειτουργία μιας μονάδας που φιλοδοξεί να βάλει στον ενεργειακό χάρτη την αξιοποίηση των λιγνιτών με σύγχρονο τρόπο που θα προτάσσει και τον περιβαλλοντικό παράγοντα. Οι προϋποθέσεις για τη συμφωνία τέθηκαν κατά την παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη στην Κίνα. Οι επαφές που έγιναν ήταν αρκετές και τελικά καρποφόρησε αυτή με τη CMEC. Αυτό μάλιστα που θα επιχειρήσει η ΔΕΗ είναι με τον τρόπο αυτό να εμφανίσει μειούμενο το ποσοστό της στην εγχώρια αγορά, αφού στο τελικό σχήμα το ποσοστό της θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κάτω από 50%, ευθυγραμμιζόμενο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Για την ολοκλήρωση της επένδυσης θα πρέπει να εναρμονιστεί η διαδικασία με τη λειτουργία του ορυχείου της Βεύης, που ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχει και η παρουσία της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στο ορυχείο της Αχλάδας.
Οι δύο εταιρείες θα εισφέρουν τα ορυχεία τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συμμετέχοντας στην επένδυση και θα γίνει αποτίμηση της δικής τους εισφοράς ώστε να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα.
Η CMEC μαζί με τις δύο εταιρείες αναμένεται σε δεύτερη φάση να προχωρήσει σε επενδύσεις και στην Αλβανία.
Η CMEC, ο αντιπρόεδρος της οποίας Αϊ Γουέι βρίσκεται στην Αθήνα για την υπογραφή σήμερα του μνημονίου συνεργασίας, έχει κύκλο εργασιών 31,12 δισ. δολαρίων (207,5 δισ. γουάν) και κέρδη 4,432 δισ. δολάρια (27,7 δισ. γουάν). Θα χρηματοδοτήσει το 100% της επένδυσης των 700 εκατ. που προβλέπονται σε πρώτη φάση.
Η πορεία της ΔΕΗ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα με την απελευθέρωση και την οριακή τιμή που έχει οριστεί από τη ΡΑΕ στα 37,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι στην Επιχείρηση υποστηρίζουν ότι αυτό θα επιφέρει ζημίες. Η διαχείριση, δε, των 36 δόσεων αποτελεί κομβικό σημείο για τον κ. Παναγιωτάκη, που δείχνει μέχρι τώρα να ισορροπεί μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Ενέργειας, το οποίο εμφανίζεται απαιτητικό σε κοινωνικά θέματα.
Ειδικά για τις 36 δόσεις, όπου οι απώλειες των ρυθμίσεων είναι συχνές, η διοίκηση απαντά ότι εφόσον κάποιος πληρώσει δόση και τρέχουσες οφειλές μπορεί να επανενταχθεί.
Για τον λόγο αυτό τόσο η επικείμενη συμφωνία με τους Κινέζους όσο και οι εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ αποτελούν κομβικά σημεία για τη σταθεροποίηση της Επιχείρησης, η αξία της οποίας εμφανίζεται ιδιαίτερα υποτιμημένη στο Χρηματιστήριο.