Την προηγουμένη εβδομάδα προκάλεσε εντύπωση η πληροφορία ότι ένας ουρακοτάγκος στην Ινδονησία αφού τραυματίστηκε στο πρόσωπο φρόντισε την πληγή του χρησιμοποιώντας ένα φυτό της περιοχής, γνωστό για την αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που περιέγραψε τη συμπεριφορά του ζώου στο Scientific Reports, είναι η πρώτη φορά που ένα πρωτεύων στην άγρια φύση καταγράφεται να περιποιείται την πληγή του με αυτόν τον τρόπο.

Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα προκύπτει ότι οι εξαιρετικά ευφυείς και κοινωνικοί χιμπατζήδες όχι μόνο μαθαίνουν να χρησιμοποιούν εργαλεία για να εξυπηρετήσουν ανάγκες τους, αλλά βελτιώνουν τις δεξιότητές τους όσο μεγαλώνουν.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών (PLOS) αναφέρει ότι παρότι η χρήση εργαλείων στα ζώα είναι σπάνια, πιθανώς εξαιτίας εγγενών περιορισμών που σχετίζονται με τη χειρωνακτική επιδεξιότητα και τις γνωστικές ικανότητες, στην περίπτωση των χιμπατζήδων αυτό δεν ισχύει.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε 70 χιμπατζήδες στο Εθνικό Πάρκο Τάι, στην Ακτή Ελεφαντοστού σε όλο το φάσμα των ηλικιών και ανέλυσε 1.460 περιστατικά όπου έγινε χρήση ξύλου ως ραβδί για την ανάκτηση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία ήταν δυσπρόσιτα.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι χιμπατζήδες άρχισαν να χρησιμοποιούν το ραβδί σε ηλικία 2 ετών. Οι εξάχρονοι της αποικίας εξέλιξαν τη δεξιότητα κατακτώντας πλήρως την ικανότητα να αξιοποιούν το ξύλο για την εξεύρεση τροφής και οι 15χρονοι πλέον είχαν αναπτύξει απόλυτη ακρίβεια κινήσεων.

Οι ενήλικες χιμπατζήδες προσάρμοσαν τα χέρια τους στο ραβδί επιτυγχάνοντας σωστή λαβή για συγκεκριμένες εργασίες, όπως την αναζήτηση προνυμφών σε κορμούς δέντρων, ή τον εντοπισμό πυρήνων φρούτων, συνδυάζοντας δύναμη και ακρίβεια.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το επίπεδο βελτιώθηκε μετά τα 15 χρόνια, υποδηλώνοντας ότι οι πιο σύνθετες δεξιότητες δεν είναι μόνο θέμα σωματικής ωριμότητας, αλλά προϊόν μαθησιακών ικανοτήτων που εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

 

Photo: PLOS

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι έχουν τη μοναδική ικανότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία που αποδίδεται στο γεγονός ότι συνεχίζουν να μαθαίνουν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους, το οποίο συνδέεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου.

«Για πολλά είδη, η ικανότητα χειρισμού ενός εργαλείου με ακρίβεια, συντονισμό και έλεγχο περιορίζεται από μορφολογικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, τα κοράκια της Νέας Καληδονίας σε σύγκριση με άλλα είδη πτηνών έχουν μορφολογία προσαρμοσμένη για βελτιωμένο χειρισμό εργαλείων και τα πρωτεύοντα έχουν αντίχειρες που προσφέρουν βελτιωμένη επιδεξιότητα κινητήρα», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η ανάπτυξη πολύπλοκων χειρισμών στους χιμπατζήδες δεν εξαρτάται μόνο από μορφολογικά χαρακτηριστικά ή νευροκινητική ωρίμανση, αλλά έχει ένα σημαντικό γνωστικό στοιχείο απαραίτητο για τη χρήση εργαλείων.

Η εκμάθηση και η κατανόηση που απαιτείται για την αποτελεσματική εξαγωγή τροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη επαρκών δεξιοτήτων.

Οι άγριοι χιμπατζήδες φαίνεται, μάλιστα, ότι αναζητούν εναλλακτικές στρατηγικές για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς της ανατομίας των χεριών τους επιλέγοντας «εργαλεία» που τους επιτρέπουν να εφαρμόζουν την απαραίτητη δύναμη και ακρίβεια για να επιτύχουν το σκοπό τους.

Παλαιότερο βίντεο που καταγράφει τη χρήση εργαλείων από χιμπατζή:

Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη 

Η τουριστική μεταμόρφωση της Λακωνίας (pics)

Seafair: Ένα ταξίδι ανάπτυξης και καινοτομίας στη Ναυτιλία

Νέο σύστημα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ