Οι χιμπατζήδες είναι εξαιρετικά ευφυείς και κοινωνικοί. Έχουν παρατηρηθεί να παρασκευάζουν αλοιφές για τη θεραπεία πληγών, επικοινωνούν με χειρονομίες, χρησιμοποιούν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, βελτιώνουν με το χρόνο τις δεξιότητές τους και τώρα διαπιστώθηκε ότι κατασκευάζουν εργαλεία σύμφωνα με τις ιδιότητές τους.

Όπως προκύπτει από έρευνα από το Τμήμα Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας Μουσείων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούνταλ στην Τανζανία, το Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβε, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, οι χιμπατζήδες εκδηλώνουν δεξιότητες κατασκευής εργαλείων παρόμοιες με τους ανθρώπινους μηχανικούς.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπαθή θηλαστικά επιλέγουν σκόπιμα υλικά για την κατασκευή εργαλείων που θα τους επιτρέψουν καλύτερη πρόσβαση σε τροφή.

Άτομα του είδους στο Εθνικό Πάρκο Γκόμπε στην Τανζανία διάλεξαν φυτά και κλαδιά που ήταν εύκαμπτα ώστε να καταφέρουν να διεισδύσουν σε δύσκολα σημεία για να πιάσουν τερμίτες. Τα έντομα, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αποτελούν λιχουδιά για τους χιμπατζήδες, αλλά η πρόσβαση σε αυτούς δεν είναι εύκολη εξαιτίας της πολύπλοκης δομής της φωλιάς τους. Επομένως, η επιλογή εύκαμπτων κλαδιών για τη δημιουργία εργαλείων αποδεικνύεται αποτελεσματική και λειτουργική.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Αλεχάνδρα Πασκουάλ-Γκαρίδο, υπολόγισε πόση δύναμη χρειάστηκε για να λυγίσει τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι χιμπατζήδες, σε σύγκριση με όσα ήταν διαθέσιμα, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα φυτικά είδη που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από τους χιμπατζήδες ήταν 175% πιο άκαμπτα από τα υλικά που προτιμούσαν. Επιπλέον, εκείνα που έδειξαν εμφανή σημάδια τακτικής χρήσης από τους πιθήκους χρησίμευσαν για την κατασκευή πιο ευέλικτων εργαλείων από τα φυτά που δεν έφεραν σημάδια χρήσης.

Η ειδικός εξηγεί ότι αυτή «είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι άγριοι χιμπατζήδες επιλέγουν υλικά εργαλείων για το “ψάρεμα” τερμιτών με βάση συγκεκριμένες μηχανικές ιδιότητες», προσθέτοντας ότι η στοιχειώδης μηχανική ενδέχεται να είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα κατασκευής εργαλείων των χιμπατζήδων.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι τα ζώα μπορεί να ωθούνται από τη διαίσθηση για να κατανοήσουν την ιδιότητα των υλικών, με αποτέλεσμα να επιλέγουν τα καλύτερα εργαλεία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

«Αυτή η νέα προσέγγιση, η οποία συνδυάζει την εμβιομηχανική με τη συμπεριφορά των ζώων, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις γνωστικές διαδικασίες πίσω από την κατασκευή εργαλείων χιμπατζήδων και πώς αξιολογούν και επιλέγουν υλικά με βάση τις λειτουργικές ιδιότητες», συμπλήρωσε η επιστήμονας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί τα ευρήματα οδηγούν σε σειρά ερωτημάτων όπως με ποιον τρόπο μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές: Οι νεαροί χιμπατζήδες παρατηρούν τους γονείς τους την ώρα που χρησιμοποιούν τα εργαλεία; Με ποια κριτήρια επιλέγουν υλικά για εργαλεία που προορίζονται για άλλες εργασίες;

«Ενώ τα ευπαθή υλικά όπως το ξύλο σπάνια επιβιώνουν στα αρχαιολογικά αρχεία, οι μηχανικές αρχές πίσω από την αποτελεσματική κατασκευή και χρήση εργαλείων παραμένουν σταθερές μεταξύ των ειδών και του χρόνου», συμπλήρωσε ο Ανταμ βαν Κάστερεν από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, σύμφωνα με δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Ερευνήσαμε τις δομικές και μηχανικές ιδιότητες των φυτικών υλικών που χρησιμοποιούνται από άγριους χιμπατζήδες για την κατασκευή ανιχνευτών ψαρέματος τερμιτών. Τα υλικά που προέρχονται από είδη φυτών που χρησιμοποιούνται εκτενώς από τους χιμπατζήδες παρήγαγαν εργαλεία μεγαλύτερης ευελιξίας από εκείνα που κατασκευάστηκαν από φυτά που δεν επιλέχθηκαν ποτέ από τους χιμπατζήδες. Αυτό το μοτίβο αντικατοπτρίστηκε επίσης στις προτιμήσεις ειδών εργαλείων χιμπατζήδων, με τα προτιμώμενα είδη φυτών να παράγουν εξαιρετικά εύκαμπτα εργαλεία. Η ευελιξία της εφαρμογής ευθυγραμμίζεται με τις λειτουργικές προβλέψεις και πιθανώς διευκολύνει την προσκόλληση τερμιτών», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο iScience.

Τα ευρήματα, τονίζουν οι ερευνητές, παρέχουν πληροφορίες για τις τεχνικές δεξιότητες που σχετίζονται με την κατασκευή φθαρτών αντικειμένων και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτή η γνώση μαθαίνεται και μεταδίδεται πολιτιστικά.

Διαβάστε ακόμη

Πειραιάς: Συνεχίζεται η βιοκλιματική ανάπλαση στην Ακτή Θεμιστοκλέους

Φυσικό αέριο: Γιατί είναι κρίσιμο το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη (γραφήματα)

Ποιο είναι το χειρότερο νόμισμα στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα