search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλοιώνει το άρωμα των λουλουδιών

Τα έντομα μπερδεύονται αφού μυρίζουν διαφορετικά με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν

Πόσες φορές η μητέρα σας όταν ήσασταν παιδί σας έλεγε «μην κόψεις το λουλούδι», αλλά η επιθυμία σας ήταν τόση μεγάλη να βυθιστείτε στο αιθέριο άρωμά του που η απογοήτευση ήταν έκδηλη στο πρόσωπό σας στο άκουσμα της εντολής; Το άρωμα των λουλουδιών είναι μεθυστικό, άλλωστε αποτελεί βάση για τη δημιουργία των λεγόμενων floral αρωμάτων του εμπορίου που «αγκαλιάζουν» τη γυναίκα.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το ποσοστό ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και το άρωμα των λουλουδιών αλλοιώνεται; Και πώς μπορεί να αντιδράσουν τα έντομα τα οποία προσελκύονται από αυτό;

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον τα έντομα δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα λουλούδια επειδή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι υποβαθμίζουν τις χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το άρωμά τους.

Κατά συνέπεια μπερδεύονται, αφού τα αρωματικά μόρια που απελευθερώνουν είναι αλλοιωμένα.

«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την “αισθητηριακή ρύπανση”», εξήγησε ο Τζεφ Ρίφελ του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι η ανθρωπογενής αυτή μορφή μόλυνσης μπορεί να τροποποιήσει τη συμπεριφορά της άγριας ζωής αλλάζοντας ή εισάγοντας νέα ερεθίσματα.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστές οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στη συμπεριφορά των ζώων όπως στην περίπτωση των φαλαινών που αποπροσανατολίζονται, ή των δελφινιών που «φωνάζουν» περισσότερο για να ακουστούν, ή ακόμα και των πιθήκων ταμαρίνων που εκπέμπουν οσμές για να επικοινωνήσουν με την αποικία τους αφού ο θόρυβος της πόλης με τα οχήματα, τα αεροπλάνα, τις βιομηχανικές δραστηριότητες «σκεπάζει» τη φωνή τους. Αντίστοιχα, η φωτορύπανση μπορεί να αποπροσανατολίσει, να αλλάξει τις συνήθειες των ζώων, όπως αποδημητικά πουλιά και θαλάσσιες χελώνες, και να τα καταστήσει ευάλωτα σε αρπακτικά.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει την αίσθηση της όσφρησης των ζώων.

Έτσι, ο Ρίφελ με την ομάδα του διερεύνησαν τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών ρύπων στους επικονιαστές των φυτών, εστιάζοντας στο όζον και τις νιτρικές ρίζες που δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση των εκπομπών των οχημάτων με την ατμόσφαιρα.

Η ομάδα συγκέντρωσε τις ενώσεις που απελευθερώνονται από το νυχτολούλουδο Oenothera pallida, ένα λουλούδι της ερήμου που βρίσκεται στη βόρεια Αμερική, διαπιστώνοντας ότι και οι δύο ρύποι διέσπασαν τις αρωματικές ενώσεις, αλλά οι νιτρικές ρίζες λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλοιωθεί το άρωμά του.

Θέλοντας να ερευνήσουν τη συμπεριφορά των επικονιαστών απέναντι στην αλλαγή αυτή, τοποθέτησαν έντομα της οικογένειας των σφιγγίδων (Hyles lineata) σε λουλούδια με το φυσικό άρωμά τους αναλλοίωτο και λουλούδια που είχαν «πληγεί» από την ατμοσφαιρική ρύπανση και επομένως απελευθέρωναν διαφορετικό άρωμα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως τα έντομα προτιμούσαν τα άνθη με τη φυσική αναλλοίωτη μυρωδιά, ενώ τα λουλούδια της άλλης ομάδας τα επισκέφθηκαν σε ποσοστό 70% λιγότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαβίωση των εντόμων και ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στο οικοσύστημα, αφού υπό αυτές τις συνθήκες η ανάπτυξη νέων σπόρων μπορεί να μειωθεί κατά 28%.

Μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα συγκεκριμένα έντομα πλέον έχουν τη δυνατότητα να μυρίσουν τα λουλούδια από απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, σε αντίθεση με τα αρχικά δύο χιλιόμετρα.

Ο Τζόελ Θόρτον από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που συμμετείχε στην έρευνα τόνισε πως είναι απαραίτητο η ανθρωπότητα να στραφεί σε πηγές ενέργειας που δεν περιλαμβάνουν καύση καθώς αν μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου, θα είναι «νίκη» για την ποιότητα του αέρα, καθώς και για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και τη γεωργία.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Σύμφωνο Σταθερότητας ή Στασιμότητας; Τι σημαίνουν οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ

Uber: Πώς κατάφερε να έχει κέρδη για πρώτη χρονιά

Ανάλυση του Economist: Γιατί τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version