«Υπάρχουν περισσότερα από 6.000 είδη θηλαστικών στη Γη. Και όσο ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο πρέπει να κάνουν κι εκείνα», ακούγεται να λέει με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή του ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο προλογίζοντας τη νέα σειρά «Mammals» («Θηλαστικά») των εξαιρετικών ντοκιμαντέρ του, η οποία θα ξεκινήσει να προβάλλεται σήμερα, Κυριακή 31 Μαρτίου, στο βρετανικό δίκτυο BBC.
Το έντονο βλέμμα ενός αιλουροειδούς, η σχεδόν ανθρώπινη έκφραση ενός χιμπατζή, η περιπλάνηση στο λευκό τοπίο της Αρκτικής μίας πολικής αρκούδας, η αλλόκοτη εμφάνιση ενός τυφλοπόντικα με μύτη αστερία… όλοι οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ συνθέτουν ένα παραδεισένιο σκηνικό που «πατάει» στις νότες του τραγουδιού «Paradise», το οποίο το συγκρότημα Coldplay προσάρμοσε για τις ανάγκες της σειράς με εκτέλεση από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας.
Το μοντάζ και η φωτογραφία είναι κινηματογραφικού επιπέδου, τα εντυπωσιακά πλάνα είναι γυρισμένα με μαεστρία, χαρακτηριστικό στοιχείο της ποιότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων του βρετανικού δικτύου, και καταφέρνουν να μεταφέρουν τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι στο πλούσιο οικοσύστημα όπου όλα τα στοιχεία της φύσης συνυπάρχουν αρμονικά.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν σε αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον παρεμβαίνει ο άνθρωπος; Η ισορροπία διαταράσσεται, η ζωή απειλείται και οι βιότοποι -τουλάχιστον- αλλοιώνονται.
Όπως αναφέρει ο σερ Ατένμπορο η επιβίωση στο σύγχρονο κόσμο απαιτεί εφευρετικότητα, προσαρμοστικότητα και λίγη βοήθεια.
Τα θηλαστικά κατάφεραν να μετατρέψουν αυτόν τον ευρύ και αδυσώπητο κόσμο, σπίτι τους…
Είκοσι χρόνια από την σειρά «Life of Mammals» («Η ζωή των θηλαστικών»), ο σερ Ατένμπορο επιστρέφει με την ίδια θεματολογία, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας που δεν ήταν διαθέσιμη στο παρελθόν το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό.
Το πρώτο από τα έξι επεισόδια της σειράς γυρίστηκε εξολοκλήρου στο σκοτάδι, αποκαλύπτοντας πώς μια αφρικανική λεοπάρδαλη χρησιμοποιεί την εξελιγμένη όρασή της για να εντοπίζει μαϊμούδες την ώρα που κοιμούνται.
«Οι θερμικές κάμερες τώρα είναι εκπληκτικές, μπορείς να δεις κάθε λεπτομέρεια. Μπορείς να δεις τη γούνα, τα μουστάκια των ζώων, οπότε αυτή η τεχνολογία μας έχει ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο», εξήγησε ο παραγωγός της σειράς, Σκοτ Αλεξάντερ.
Για κάποιες από τις λήψεις, στο τέταρτο επεισόδιο «Cold» («Κρύο»), χρειάστηκε να σχεδιαστούν ειδικές «κάψουλες» για το συνεργείο ώστε να προστατευτούν από τις αρκτικές θερμοκρασίες στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, αφού διένυσαν ημέρες και νύχτες παρατηρώντας και καταγράφοντας υπομονετικά μία πολική αρκούδα να κυνηγά ταράνδους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το ζώο ανέπτυξε αυτή τη συμπεριφορά καθώς το λιώσιμο των πάγων δυσχεραίνει το κυνήγι της φώκιας με την οποία συνήθως τρέφεται.
Αυτή η μετάβαση παρατηρείται και σε άλλα είδη ζώων, όπως στην περίπτωση της αρκτικής αλεπούς, η οποία στρέφεται στον κανιβαλισμό αφού δυσκολεύεται να βρει τροφή τη στιγμή που η θερμοκρασία ολοένα αυξάνεται και επομένως η Αρκτική χάνει σταδιακά τους πάγους της.
Όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ, η αναζήτηση θηράματος για μία αλεπού δεν ήταν επιτυχής, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασιτία. Τα υπόλοιπα άτομα της αποικίας, απεγνωσμένα από την έλλειψη τροφής και ακολουθώντας το ένστικτο της επιβίωσης, κατέληξαν να τραφούν από το άψυχο σώμα της…
Αλλωστε, όπως εξηγεί ο διασημότερος παρουσιαστής ντοκιμαντέρ με τίτλους από τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, μεταξύ άλλων, για τη σημαντική συνεισφορά του στις Τέχνες και την Επιστήμη, τρομάζει το μέγεθος της καταστροφής του περιβάλλοντος εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Από το 2000 περίπου 750.000 τετραγωνικά μίλια των ενδιαιτημάτων έχουν χαθεί (σχεδόν οκτώ φορές το μέγεθος της Γηραιάς Αλβιώνας) κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ εστιάζει στον τρόπο που τα ζώα επινοούν τρόπους για να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Το μήνυμα, όμως, που θέλει να περάσει η σειρά είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να «συνεργαστεί» με τα θηλαστικά, ώστε να προστατευτεί ο πλανήτης και «μαζί με τα ζώα να μοιραστούμε την απίστευτη ποικιλομορφία» της φύσης αναφέρει ο Αλεξάντερ.
Από την πλευρά του ο θαλερός 97χρονος τονίζει ότι αν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, τότε μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον όχι μόνο για τα θηλαστικά αλλά για όλη τη ζωή στη Γη.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
«Τσάνταλης»: Έρχεται το πρώτο σφυρί για την ιστορική οινοποιία
Αυτά είναι τα νέα τουριστικά projects στη Θεσσαλονίκη (πίνακες + pic)
Η κρουαζιέρα βάζει πλώρη για 35.000.000 επιβάτες (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ