Μπορεί σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος να κρίνεται «σχεδόν απειλούμενο», ωστόσο επιστήμονες τονίζουν ότι εξαιτίας της σταδιακής μείωσης του πληθυσμού του πρέπει να αλλάξει κατηγορία και να τοποθετηθεί στα «τρωτά» ή «σε κίνδυνο» είδη.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole ( WHOI ), έφερε στην επιφάνεια νέα δεδομένα σχετικά με τα πτηνά, τα οποία απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς ο θαλάσσιος πάγος συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να χάνουν τα ενδιαιτήματά τους και την πηγή τροφής τους.

Επομένως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όσο αρχικά πιστεύαμε και τονίζουν ότι η αλλαγή κατηγορίας θα αναδείξει την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη διατήρησή τους.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, πάνω από το 90% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο Multi-Model Large Ensemble (MMLE) που συνδυάζει πολυάριθμες προσομοιώσεις συστημάτων της Γης για μία πλήρη εικόνα των πιθανών περιβαλλοντικών γεγονότων στο μέλλον. Παράλληλα, με δεδομένα από τους πληθυσμούς των πιγκουίνων, δορυφορικές εικόνες, πληροφορίες σχετικά με τους νεοσσούς και στοιχεία από τις μετακινήσεις των αποικιών κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα.

Εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής για την αναπαραγωγή, τη σίτιση και την ωοτοκία, επομένως η απώλειά του αποτελεί σοβαρή απειλή για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σχεδόν όλες οι αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σχεδόν μέχρι το 2100, με τη μείωση του πληθυσμού να επιταχύνεται μετά το 2040.

Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα ενισχύουν τους κινδύνους, μειώνοντας την ικανότητα του είδους να προσαρμόζεται, να ανακάμπτει από διαταραχές και να διατηρεί τη γενετική ποικιλομορφία.

Κατά συνέπεια οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι πληρούν τα κριτήρια για την αναβάθμιση του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN από «Σχεδόν Απειλούμενα» σε «τρωτά» ή «σε κίνδυνο» είδη.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ενσωματώνει τη φυσική μεταβλητότητα σε φυσικές και βιολογικές διεργασίες και χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα γήινων συστημάτων και οικολογικών μοντέλων για να εξηγήσει πολλές πηγές αβεβαιότητας στην προβολή εκτιμήσεων μελλοντικών πληθυσμιακών τροχιών», δήλωσε η Στεφανί Ζενουβριέρ, επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο Biological Conservation.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν τη άμεση ανάγκη λήψης μέτρων διατήρησης και στρατηγικών για την προστασία του κλίματος.

Διαβάστε ακόμη

Φοροέκπτωση έως 3.200 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025 συζητούν ΠΟΜΙΔΑ – ΥΠΕΘΟ

ΔΑΑ: Επιταχύνεται η επέκταση του Ελ. Βενιζέλος – Το πλάνο ανάπτυξης και οι εκτιμήσεις για το 2025 (pics)

Performance Technologies: Είσοδος στην ΑΙ με εξαγορά στην Ελλάδα – «Βλέπει» προς Β. Αμερική και… ναυτιλία (pics + διάγραμμα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα