Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πιέζουν για την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που θα καίνε φυσικό αέριο τώρα και στη συνέχεια θα αλλάζουν για να καίνε καθαρό υδρογόνο. Αλλά η τεχνολογία από την οποία εξαρτώνται σπαταλά ενέργεια και ανοίγει την πόρτα για κατηγορίες που αφορούν το λεγόμενο «πράσινο ξέπλυμα».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η RWE AG, η SSE Plc και η Equinor ASA λένε ότι η ανταλλαγή θα είναι εύκολη όταν το πράσινο υδρογόνο γίνει άφθονο και φθηνότερο. Η ιδέα είναι τόσο δημοφιλής που η Γερμανία, ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας της Ευρώπης, βασίζεται στα καθαρά καύσιμα προκειμένου να επιτύχει 100% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035.
Ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια είναι η αναποτελεσματικότητα του υδρογόνου. Μέχρι τη στιγμή που το αέριο παράγεται, αποθηκεύεται και καίγεται για να παραχθεί ξανά ηλεκτρική ενέργεια, υπάρχει σχεδόν 70% λιγότερη ενέργεια από ό,τι στην αρχή – και το κόστος έχει τριπλασιαστεί. Επιπλέον, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή καθαρή τεχνολογία για την παραγωγή αυτού του υδρογόνου, αφήνοντας ένα άνοιγμα για ορυκτά καύσιμα.
Το ‘hydrogen-ready’
«Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για αυτούς τους ισχυρισμούς περί ‘hydrogen-ready’ να οδηγούν σε «πράσινο ξέπλυμα», εάν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις», δήλωσε η Σάρα Μπράουν, αναλύτρια στο κέντρο σκέψης Ember για το κλίμα με έδρα το Λονδίνο. «Οι χειριστές ή οι άνθρωποι που πρόκειται να κατασκευάσουν μονάδες φυσικού αερίου μπορούν απλώς να βγουν και να πουν, «Ναι, θα είναι έτοιμο για υδρογόνο», χωρίς κανέναν ορισμό του τι σημαίνει αυτό» πρόσθεσε.
Οι κυβερνήσεις κατευθύνουν τις οικονομίες τους στη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών με πολιτικές που εγγυώνται τον εγχώριο εφοδιασμό και διπλασιάζουν τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα που συμβάλλουν στην πρόληψη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Πολλοί βασίζονται στο υδρογόνο για να τους βοηθήσει να απομακρύνουν τις ρυπογόνες πηγές.
Η δημόσια χρηματοδότηση για τον τομέα του υδρογόνου ανέρχεται συνολικά σε 146 δισ. δολάρια παγκοσμίως έως το 2030, σύμφωνα με το BloombergNEF. Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 28,6 δις. δολάρια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμεύσει 1,9 δις. δολάρια.
Η στρατηγική της Βρετανίας για την καθαρή ενέργεια που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ήταν χαμηλή σε νέα χρηματοδότηση, αλλά πρότεινε κανόνες για τον ορισμό του “hydrogen readiness”.
Παράλληλα, η ισχύς υδρογόνου θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το αέριο τη δεκαετία του 2030 στη Γερμανία. Το BloombergNEF προβλέπει ότι το φυσικό αέριο και το CO2 θα παραμείνουν δαπανηρά, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φθηνότερες.
Ωστόσο, με στόχους για την εξάλειψη των εκπομπών του δικτύου σε μια δεκαετία, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αυτές οι μονάδες φυσικού αερίου να μην μεταβούν σε καθαρότερο υδρογόνο αρκετά γρήγορα και αντ ‘αυτού να αποτελέσουν εμπόδια για τους κλιματικούς στόχους.
«Το εξετάζουμε με πολύ σκεπτικισμό και ανησυχία. Οι περισσότεροι από τους στρόβιλους που αγοράζονται σήμερα δεν είναι καν 100% ικανοί για υδρογόνο», δήλωσε ο Constantin Zerger, ειδικός σε θέματα ενέργειας για τη μη κερδοσκοπική Environmental Action Germany.
Εάν δεν πραγματοποιηθούν τέτοιες μετατροπές, δεν υπάρχει σαφές εφεδρικό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών, διατηρώντας παράλληλα τα φώτα αναμμένα. Την ίδια ώρα όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ευρώπη υστερεί στους στόχους επέκτασης των ΑΠΕ, με τις δαπάνες για αιολικά πάρκα να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Οι χώρες έχουν δείξει κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό. Ωστόσο εάν το 2035 οι ενεργειακές μονάδες μπορούν να κάψουν υδρογόνο αλλά δεν έχουν αρκετό από αυτό, υπάρχει ένα σαφές πεδίο για το φυσικό αέριο.
«Αυτό που μάθαμε τον τελευταίο χρόνο ήταν ότι όταν εξετάζεται η βιωσιμότητα και η ασφάλεια του εφοδιασμού και η δεύτερη βρίσκεται σε κίνδυνο, τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Markus Krebber.
Έτσι, η Γερμανία ετοιμάζει διαγωνισμούς για άλλα 25 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα συναρμολογήσει την υποδομή για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για καύσιμα των σταθμών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτά θα λειτουργούν τελικά με υδρογόνο, το οποίο απελευθερώνει μόνο υδρατμούς όταν καίγεται.
Πέρυσι, όμως η Γερμανία στράφηκε στον άνθρακα, το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, όταν η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θέλει να παρατείνει την προθεσμία για το κλείσιμο όλων των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030.
Το πράσινο υδρογόνο
Το κύριο πλεονέκτημα του πράσινου υδρογόνου είναι ότι αποτελεί ένα τρόπο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολικά και ηλιακά πάρκα για χρήση στο μέλλον. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες που είναι κατάλληλες μόνο για λίγες ώρες, το υδρογόνο μπορεί να διατηρηθεί για μήνες. Αυτό θα σήμαινε ότι για παράδειγμα τα ισπανικά ηλιακά πάρκα θα μπορούσαν να παράγουν καύσιμα όλο το καλοκαίρι και στη συνέχεια να τα αποστέλλουν ώστε η Γερμανία να τα καίει το χειμώνα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στόχο για 10 GW παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030, με τουλάχιστον το ήμισυ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και το υπόλοιπο να παράγεται από φυσικό αέριο με δέσμευση άνθρακα. Η πρώιμη ζήτηση αναμένεται να προέλθει από βιομηχανικούς πελάτες.
Η SSE συνεργάζεται με την Equinor σε ένα έργο στην ανατολική Αγγλία που θα ήταν το πρώτο βήμα προς ένα μέλλον με υδρογόνο. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρολύτη 35 MW για τη διάσπαση υδρογόνου και νερού. Στη συνέχεια, το υδρογόνο αποθηκεύεται σε ένα υπόγειο σπήλαιο αλατιού μέχρι να χρησιμοποιηθεί από μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Το έλλειμμα σε ΑΠΕ στην Ευρώπη
Οι προβλέψεις του BloombergNEF δείχνουν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο να χτίσει μόνο τα δύο τρίτα της δυναμικότητας αιολικής ενέργειας που ορίζεται στο σχέδιο RepowerEU
Ο Sopna Sury, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της RWE για το υδρογόνο, είπε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν ακόμα δουλειά να κάνουν.
«Τα σχέδια είναι εκεί, αλλά χρειάζεσαι κανονιστική και χρηματοδοτική υποστήριξη. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη άποψη ότι η τοποθεσία όπου αναπτύσσεται ένα τέτοιο έργο μπορεί να έχει πρόσβαση σε υδρογόνο» δήλωσε ο Sury σε συνέντευξή του.
Τελικά, το υψηλότερο κόστος του υδρογόνου θα μπορούσε να εξισορροπηθεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι ανανεώσιμες πηγές είναι άφθονες, η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι φθηνότερη όταν έχει πολύ άνεμο ή ηλιοφάνεια, οπότε είναι μια εξαιρετική στιγμή για την παραγωγή υδρογόνου.
Στην Ευρώπη, πιθανότατα θα είναι η πιο οικονομική επιλογή για μακροπρόθεσμη αποθήκευση χωρίς άνθρακα. Μέρη όπως οι ΗΠΑ, που έχουν άφθονο φυσικό αέριο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη δέσμευση άνθρακα για να δημιουργήσουν υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ή απλώς να κάψουν αέριο απευθείας, αλλά η Ευρώπη δεν έχει αυτή την επιλογή.
«Στο μέλλον με υψηλά μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειαζόμαστε εφεδρείες. Είναι μια ακριβή επιλογή, αλλά είναι η βασική τεχνολογία για μακροπρόθεσμη εποχιακή αποθήκευση», όπως δήλωσε ο Matthias Deutsch, αναλυτής στο think tank Agora Energiewende με έδρα το Βερολίνο.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται «ανάσα» για παλιές και νέες ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία – ΕΦΚΑ – ΟΤΑ
Κωνσταντίνος Μπήτρος: Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει η HIG Capital (pics)