Η ανεξάντλητη και φθηνή ηλιακή ενέργεια επιστρατεύεται για να δώσει μόνιμες λύσεις στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών που σήμερα εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο κοινωνικής πολιτικής, με τις επιδοτήσεις να κατευθύνονται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από χιλιάδες νοικοκυριά που θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να διαθέτουν το περίσσευμα στο δίκτυο.
Περίπου 50.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν από τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνολικά με την ολοκλήρωσή του περί τις 250.000 νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, από τα συνολικά κονδύλια των 700 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέχεια των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, έχουν διασφαλιστεί τα 150 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα οποία και θα ανοίξει ο πρώτος κύκλος του προγράμματος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από το REPowerEU, εφόσον εγκριθούν.
Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ευάλωτοι καταναλωτές), όπως τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «θα υπάρξει διακριτό πρόγραμμα με ξεχωριστό προϋπολογισμό και ποσοστό επιδότησης που μπορεί να ξεπερνάει και το 60%». Για τα υπόλοιπα νοικοκυριά και σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχουν «κλειδώσει», αφού αρκετά ζητήματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως, η επιδότηση θα κυμαίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα φτάνει στο 50%, ποσοστό που ουσιαστικά θα καθορίζεται από την μπαταρία, η οποία θα επιδοτείται έως και 100%.
Τo ΥΠΕΝ εξετάζει σενάριο κατηγοριοποίησης των εισοδημάτων σε τρεις κλίμακες, με την πρώτη έως τις 40.000 ή 50.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) και ποσοστό επιδότησης 50%, η οποία θα ακολουθεί μειούμενη κλιμάκωση για τις δύο επόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.
Η διαδικασία
Αυτό που επίσης έχει «κλειδώσει» είναι η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων βάσει χρονικής προτεραιότητας (First In – First Out) και μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων για τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος, μοντέλο που εφαρμόστηκε σε προηγούμενους κύκλους του προγράμματος «Εξοικονομώ». Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης προσκομίζοντας μόνο τη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το ΥΠΕΝ έχει έτοιμο σχέδιο τροποποίησης της υπουργικής απόφασης του net-metering, ώστε η διαδικασία αίτησης για σύμβαση σύνδεσης για πολύ μικρά φωτοβολταϊκά έως 10 KV να γίνεται με την υποβολή ενός μόνο δικαιολογητικού, από 12 που απαιτούνται σήμερα. Με μοναδικό δικαιολογητικό τον λογαριασμό ρεύματος, που θα πιστοποιεί ότι το πρόσωπο που έχει κάνει την αίτηση ταυτίζεται με τον παραλήπτη του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την αίτηση και η απόφαση για την έκδοση της σύμβασης σύνδεσης θα βγαίνει αυτόματα. Ενόψει της αναβάθμισης της πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διακόψει τη λειτουργία της από τις 7 Φεβρουαρίου.
Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις συμβάσεων σύνδεσης θα ανοίξει στις 23 Φεβρουαρίου και εντός του Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χρηματοδότησης.
Αμεσα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος, που θα περιγράφει αναλυτικά τις προδιαγραφές, τη διαδικασία αίτησης για χρηματοδότηση, πιστοποίησης και καταβολής της επιχορήγησης. Επιλέξιμες, σύμφωνα με τον οδηγό, θα είναι οι δαπάνες μετά την 1η Ιουλίου 2022, ενώ δεν θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση.
Οι δύο πρώτοι κύκλοι του προγράμματος απευθύνονται σε νοικοκυριά και κατά ένα μικρό ποσοστό σε αγρότες, στους οποίους θα επιδοτείται ποσοστό της μελέτης, τοποθέτησης και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και όχι δαπάνες εξοπλισμού. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΔΔΗΕ: Κίνδυνος νέου εκτροχιασμού του διαγωνισμού των έξυπνων μετρητών ύψους €1,1 δισ.
Μάικλ Τζόρνταν: Πώς το Νο1 brand στην ιστορία του αθλητισμού έχτισε περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων
Ρεκόρ αιτήσεων για την πλατφόρμα των ευάλωτων δανειοληπτών – Έρχονται πέντε αλλαγές