Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες προκαλούνται από τον τομέα του cloud computing δεν συμπεριλαμβάνονται σωστά στις εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη του net-zero, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
«Πρόκειται για ένα κρυφό πρόβλημα εκπομπών αερίων», τόνισε ο CEO της Greenpixie, Τζον Ριντ, σε πάνελ της συνόδου COP27.
Οι εκπομπές αερίων λόγω του cloud computing αυξάνονται δραματικά τη στιγμή που οι Big Tech εταιρείες όπως Μeta, Amazon, Alphabet και Microsoft μεταφέρουν τη διαχείριση δεδομένων τους από τους on-site διακομιστές σε διαδικτυακούς servers, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg Intelligence. Τόσο η Ολλανδία όσο και η Ιρλανδία έχουν θέσει moratoria σε ανάλογα πρότζεκτ ενώ αρκετές εταιρείες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση υδάτινων πόρων σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από συχνές περιόδους ξηρασίας.
Σύμφωνα με τον Ριντ, το 90% των παγκόσμιων δεδομένων δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, υποδεικνύοντας τη ραγδαία ανάπτυξη της χρήσης των βιντεοκλήσεων και των έξυπνων συσκευών τεχνολογίας αλλά και τη δημοφιλία των υπηρεσιών streaming όπως το Netflix. Οι συνολικές εκπομπές αερίων του κλάδου αποτελούν το 4% του συνόλου παγκοσμίως, ξεπερνώντας το 2,4% των επιβατικών αεροσκαφών, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpixie.
Οι εκπομπές αυτές εμπεριέχονται στην κατηγορία «Scope 3», κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν προκαλούνται από τις υποδομές των εταιρειών αυτές καθαυτές αλλά από την εφοδιαστική τους αλυσίδα. Περίπου το 50% των εκπομπών τύπου Scope 3 των εταιρειών τεχνολογίας οφείλονται στο cloud computing, σύμφωνα με τον Ριντ.
Η Βρετανία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το άγνωστο αυτό πρόβλημα. Από το 2018 και ύστερα, όλα τα τμήματα του βρετανικού δημόσιου τομέα πρέπει να ελέγχουν τις εκπομπές αερίου που προκαλούνται από τις ψηφιακές τους δραστηριότητες μέσω επίσημων αναλύσεων.
Σύμφωνα με τον Άνταμ Τέρνερ, εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Βρετανίας, ο οποίος παρευρίσκεται κι αυτός στη σύνοδο COP27 «οι περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες cloud hosting δεν προσφέρουν στοιχεία για τις εκπομπές αερίων τους».
Εάν τα στοιχεία αυτά ήταν άμεσα διαθέσιμα, πολλές εταιρείες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλαιών διακομιστών με νέους servers χαμηλών εκπομπών αερίων, ενώ θα μπορούσαν -παράλληλα- να μεταφέρουν την τοποθεσία των υπηρεσιών αυτών σε τοποθεσίες στις οποίες υπάρχει άμεση πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη:
Μέτρα στήριξης 5,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 (πίνακας)
Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών