Δύο από τα πέντε συνολικά πρότζεκτ υδρογόνου που είχε η προτείνει η Ελλάδα για να εγκριθούν ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, παίρνουν το εισιτήριο για να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους που αναμένεται να προσεγγίσουν συνολικά τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για δύο έργα από την θεματική ενότητα της τεχνολογίας που αποτελούν και το πρώτο κύμα των υποδομών που εντάσσονται στα έργα IPCEI (κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) τα οποία θα υλοποιηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.
Το πρώτο εξ αυτών είναι το “Hydrogen – Technology, Green HiPo” της εταιρείας Advent με επικεφαλής τον Δρ Βασίλη Γρηγορίου, που πριν ένα χρόνο εισήγαγε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Nasdaq και το δεύτερο αφορά το έργο “H2CAT TANKS” της B&T Composites με ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο τον κ. Βασίλη Τιριακίδη με έδρα την Φλώρινα.
Με την έγκριση του έργου ως IPCEI, η συνολική χρηματοδότηση που θα λάβει η Advent θα ανέλθει σε 782,1 εκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθεί σε περίοδο έξι ετών. Την είδηση υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι επενδυτές αυξάνοντας κατά 250% την αξία της μετοχής μέσα σε μια μέρα!
Η εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και συναρμολογεί κρίσιμα εξαρτήματα για κυψέλες καυσίμου και προηγμένα ενεργειακά συστήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει προτείνει ένα δικό της πρότζεκτ υδρογόνου. Το Green HIPo είναι ένα έργο κατασκευής και εγκατάστασης μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου στη Δυτική Μακεδονία.
Οι συνδυασμένες κυψέλες καυσίμου θερμότητας και ενέργειας (CHP) σχεδιάζεται να παραχθούν σε πρώτη φάση για το έτερο πρότζεκτ «White Dragon», στο οποίο επίσης συμμετέχει η Advent.
H διοίκηση της εταιρείας έχει παρουσιάσει μια μεγάλη επένδυση που μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ και που σύμφωνα με το σχεδιασμό μπορεί να δημιουργήσει 1.300 θέσεις εργασίας για την ανάπτυξη και μαζική παραγωγή των παραπάνω κρίσιμων συσκευών για τη χρήση του υδρογόνου.
Την άποψη ότι το Green HiPo θα συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή υδρογόνου και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας εξέφρασε με αφορμή την έγκριση του έργου ο κ. Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent.
“Το Green HiPo καταδεικνύει τη δέσμευση της Ελλάδας και της ΕΕ για πράσινη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία με τις τεχνολογίες υδρογόνου να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο». ‘Όπως σημείωσε, η κοινοποίηση στο πρώτο κύμα έργων IPCEI Hydrogen – Technology αποτελεί απόδειξη της παγκόσμιας καινοτομίας που διαθέτει η Advent Technologies και της πεποίθησης ότι η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν την ικανότητα μέσω της Advent να παραδώσουν ένα τόσο σημαντικό έργο.
Το δεύτερο πρότζεκτ που θα υλοποιηθεί από την B&T Composites ύψους 18 εκ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου, κυρίως στον τομέα των μεταφορών όπως σε τραίνα, φορτηγά και πολύ σύντομα και στα αεροπλάνα. Μάλιστα η εταιρεία δεν έχει κρύψει ότι έχει ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με την Airbus για την ανάπτυξη ειδικών δεξαμενών.
Για την έρευνα και ανάπτυξη αυτών των προϊόντων συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα τριών πανεπιστημίων της χώρας ενώ η πρόταση αφορά μία μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιο της Φλώρινας με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και τον σύγχρονο, απαιτούμενο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δεύτερο κύμα έργων υδρογόνου στο πλαίσιο των IPCEI αναμένεται το προσεχές Φθινόπωρο με στόχο να κοινοποιηθούν άλλα δύο έργα: του Blue Med Motor Oil, το οποίο προβλέπει την παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου και το H2CEM του Ομίλου ΤΙΤΑΝ που αφορά στην παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία τσιμέντου, μέσω της αξιοποίησης ιδιαίτερα πρωτοποριακών τεχνολογιών. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις και λόγω μεγέθους το White Dragon δεν επιβεβαιώνονται, με αρμόδιες πηγές να δηλώνουν ότι το πρότζεκτ θα εξεταστεί στο τρίτο κύμα έργων υδρογόνου.