search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

H κλιματική αλλαγή χτυπά την Ελλάδα: Λίγο το λάδι, πλήγμα σε παραγωγές

Στην Πέλλα τα ροδάκινα βγαίνουν παραμορφωμένα και δεν τρώγονται, στο Μαρκόπουλο οι συκιές ρίχνουν τους καρπούς, στις Πρέσπες οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει την παραγωγή φασολιών

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θα… μας βγάλουν το λάδι οι τιμές και φέτος; Με το βλέμμα στραμμένο στους ελαιώνες (καθώς η τιμή του ελαιόλαδου είναι η πρωταγωνίστρια και κινητήριος δύναμη του πληθωρισμού τροφίμων), οι καταναλωτές αναμένουν να μάθουν αν η φετινή σεζόν επιφυλάσσει κι άλλη ακρίβεια. Αν και τα μηνύματα είναι προς το παρόν αντιφατικά -καθώς μειώνεται η κατανάλωση, αλλά μειώνεται και η παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης-, υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης. Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά της ιστορίας. Η άλλη αφορά την απόγνωση από τις πρωτόγνωρες, στα όρια του τρελού, συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ακαρπία, μικροκαρπία, ανεξήγητες ασθένειες και -στην καλύτερη περίπτωση- πρώιμη και μικρή παραγωγή είναι μερικά από τα καινούρια φαινόμενα που μαστίζουν την αγροτική παραγωγή της χώρας απ’ άκρη σ’ άκρη. Σε ό,τι αφορά τις ελιές, για παράδειγμα, η Καλαμάτα προχωρά σε κανονική παραγωγή φέτος, όμως στην Κρήτη και τη Μακεδονία παρατηρείται τεράστια μείωση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Και αν αυτό δεν σας φαίνεται παράξενο, σίγουρα θα σας φανεί περίεργο -αλλά και τρομακτικό- το γεγονός ότι στη Λάρισα οι αμυγδαλιές παράγουν μουμιοποιημένους (!) καρπούς, στην Πέλλα χιλιάδες στρέμματα ροδακινιών παράγουν ξαφνικά παραμορφωμένα ροδάκινα που δεν τρώγονται, στο Νευροκόπι, στη Δράμα και την Αρκαδία οι πατάτες βγαίνουν μικρότερες, στο Μαρκόπουλο οι συκιές κάνουν καρπόπτωση με κίνδυνο να χαθεί το 100% της παραγωγής, στις Πρέσπες οι παραγωγοί φασολιών σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια αφού πλέον δεν παράγεται σχεδόν τίποτα.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι παραγωγοί της χώρας μας βιώνουν την πρώτη τρομακτική φάση ενός δυστοπικού σεναρίου, το οποίο καταλήγει στο τραπέζι μας και δεν δείχνει να οδεύει προς happy end.

Αλλού καλά, αλλού χάλια

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας αρχικά ανέμεναν άνοδο της παραγωγής από τους 140.000 (πέρυσι, μια κακή χρονιά) στους 200.000-220.000 τόνους. Προσγειώθηκαν όμως στους 150.000-160.000 τόνους.

Ο λόγος είναι -τι άλλο;- ο συνεχιζόμενος σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού καύσωνας. Την κατάσταση περιγράφει γλαφυρά σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος ζητά να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς για καταστροφές από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία, όπως γίνεται με αυτές από τον παγετό.

«Είναι γνωστές οι απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση με τον μέσο όρο που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή, αλλά και οι απώλειες παρόμοιου ύψους που έχει ήδη δεχτεί η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή λόγω συνθηκών ακραίας ανομβρίας και παρατεταμένων καυσώνων που επεκράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης», αναφέρει ο κ. Μαλανδράκης και συνεχίζει: «Ωστόσο, όλες οι ζημιές αυτές, που μάλλον λανθασμένα ονομάζονται από διάφορους “ακαρπία”, προέκυψαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις (ανομβρία) κατά την κρίσιμη για την ελαιοπαραγωγή περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version