Με το κόστος ενέργειας να εξακολουθεί να προβληματίζει τους καταναλωτές και την Ευρώπη να πιέζει τα κράτη μέλη για επιτάχυνση των βασικών στόχων της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το έργο «GREGY» του Ομίλου Κοπελούζου, είναι το επόμενο μεγάλο έργο της Ελλάδας που θα αναδιατάξει τις δυνατότητες της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ν.Α. Ευρώπης. Πράγματι, μετά το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, έργο του ίδιου Ομίλου, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με μια από τις πιο παραγωγικές σε επίπεδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χώρες ολόκληρης της Μεσογείου, την Αίγυπτο, αναμένεται να αλλάξει όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τον ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό ισοζύγιο.
Πρόκειται για το έργο, που έχοντας διασφαλίσει το πολύτιμο και δύσκολο ευρωπαϊκό διαβατήριο με τον τίτλο «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρώπης» αλλά και την πολιτική στήριξη τόσο της Ελλάδας, όσο και της Αιγύπτου, αναμένεται να δώσει λύσεις στις ενεργειακές προκλήσεις της εποχής μας, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, η ασφάλεια εφοδιασμού, η ενίσχυση της σταθερότητας του συστήματος στη χώρα, η παροχή φθηνής και ανταγωνιστικής ενέργειας, η διευκόλυνση του εξαγωγικού χαρακτήρα της ελληνικής βιομηχανίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της Ε.Ε, το «GREGY» θα συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, την αύξηση των εξαγωγών πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη, τη μείωση τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Με το «GREGY», η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις εξαγόμενες ποσότητες ενέργειας προς την Ευρώπη και να μετατραπεί σε μια από τις χώρες που βοηθούν στη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού πανευρωπαϊκά, προστατεύοντας τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών.
Πρόκειται για μια σαφή ευκαιρία, που η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει: την ευκαιρία που δημιουργείται από τη μετατόπιση του ενεργειακού χάρτη εφοδιασμού προς το Νότο και προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Αίγυπτο, υπό το πρίσμα αυτό είναι ιδανική εξέλιξη, αφού η Αίγυπτος διαθέτει εξαιρετικά υψηλό δυναμικό για ΑΠΕ, πολύ μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις γης, σαφή πολιτική υποστήριξης υλοποίησης έργων ΑΠΕ και μια εξωστρεφή πολιτική για συνεργασία με την χώρα μας.
Κατά συνέπεια, η μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και, δια μέσου της Ελλάδας, στην Ευρώπη, σε ανταγωνιστικές τιμές θα συνδράμει αποφασιστικά στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και στη δημιουργία συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, σε όφελος της αγοράς, των καταναλωτών αλλά και της βιομηχανίας.
Όλα δείχνουν πως το 2024 θα είναι μια χρονιά σταθμός για το «GREGY». Μια χρονιά που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών και την προετοιμασία της οριστικής επιχειρηματικής απόφασης υλοποίησής του (FID).
Διαβάστε ακόμη
Τρεις «χρησμοί» για την Ελλάδα κρίνουν τα σχέδια για παροχές
HIG: Ένα βήμα πιο κοντά το mega logistics πάρκο στον Ασπρόπυργο (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ