Τα τελευταία χρόνια η κάνναβη και τα παράγωγά της συναντώνται σε ποικίλα προϊόντα που βρίσκονται διαθέσιμα στο εμπόριο, από σκευάσματα που ενισχύουν τη χαλάρωση, είδη ομορφιάς και περιποίησης, μέχρι ροφήματα, ρούχα και υφάσματα.

Τώρα, ένας Ιταλός επιχειρηματίας επιθυμεί να εισάγει στην αγορά γλάστρες κατασκευασμένες από ίνες κάνναβης με στόχο την αντικατάσταση των πλαστικών που η απόρριψή τους επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

Όπως υποστηρίζει ο Τζαμπάολο Τέτι, ιδρυτής της εταιρίας Roger, οι γλάστρες από κάνναβη είναι ανθεκτικές όσο οι πλαστικές, αδιάβροχες, έχουν χαμηλό κόστος, είναι βιοδιασπώμενες και δεν εντείνουν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα φυτώριο μπορεί να διαθέτει περισσότερες από 500.000 γλάστρες, μπορεί εύκολα να σκεφτεί πόσο σημαντικός είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος με την απόρριψη των πλαστικών αυτών.

Μιλώντας στο ιταλικό δίκτυο SkyTg24 ο Τέτι εξήγησε ότι μελέτησε πολύ τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις στη φύση από τον τομέα της κηπουρικής, έτσι έπειτα από πολλή σκέψη και δοκιμές κατέληξε σε ένα πρωτότυπο γλάστρας πλάτους 10 εκ. κατασκευασμένη από ίνες κάνναβης, με μεγάλη αντοχή στο χρόνο, ανθεκτική στις πτώσεις και αδιάβροχη χάρη σε φυσική κόλλα που εφαρμόζεται στο προϊόν.

Ο Τέτι υποστήριξε ότι οι παραπάνω ιδιότητες της γλάστρας του, επιβεβαιώνονται από ιδιοκτήτες φυτωρίων σε Πεδεμόντιο και Λιγουρία που διαπίστωσαν την πρακτικότητα και τα πλεονεκτήματα του προϊόντος, ενώ φιλοδοξία του είναι η δυνατότητα διάθεσής της στην αγορά στην ίδια τιμή με τις πλαστικές.

Όπως επισημαίνει το ιταλικό δημοσίευμα, η γλάστρα αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα του Τέτι για ένα ευρύτερο έργο που στοχεύει στη μεταρρύθμιση ολόκληρου του τομέα της βιομηχανικής κάνναβης.

Άλλωστε, αυτό το είδος φυτού μπορεί να αξιοποιηθεί από την παραγωγή ελαίων, αλοιφών, φαρμάκων, μέχρι την κατασκευή χαρτιού από τον φλοιό της, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή βιοπλαστικών.

Η πολύπλευρη φύση της κάνναβης έδωσε την ιδέα στον Τέτι να δημιουργήσει την Nuova Filiera, μία μονάδα ικανή να επεξεργαστεί κάθε μέρος του φυτού.

Ο ίδιος δήλωσε στο SkyTg24: «Υποφέρουμε από ένα τεχνολογικό κενό που προκλήθηκε από την εγκατάλειψη της καλλιέργειας κάνναβης τον περασμένο αιώνα. Οι βιομηχανικές μονάδες που κατασκευάστηκαν εκτός Ιταλίας απαιτούν 2,5-3 εκατ. ευρώ επενδύσεις και περίπου 1.000 εκτάρια για τη στήριξη της παραγωγής, παράγοντες μη συμβατοί με την πραγματικότητά μας. Εμείς σχεδιάσαμε έναν νέο τύπο συστήματος του οποίου το κόστος είναι περίπου το 1/3, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της επιχείρησης, της καλλιέργειας, της συγκομιδής, των εργαζομένων και της διαφήμισης, με τουλάχιστον 50 εκτάρια στη διάθεσή σας. Μιλάμε για 20 φορές μικρότερη έκταση, έως και έξι φορές χαμηλότερο κόστος και σχεδόν πλήρη εξάλειψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούν τα συνθετικά υλικά».

Ο επιχειρηματίας από το Τορίνο τόνισε ότι η κάνναβη έχει όλα τα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία οικονομικών και άριστης ποιότητας προϊόντων, ενώ η καλλιέργειά της είναι εύκολη, επομένως αν παραχθεί μαζικά μπορεί να απαντήσει στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντικαθιστώντας το πλαστικό χωρίς να προκληθεί ζημιά στην οικονομία.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (γραφήματα)

Οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν το Swift για live συναλλαγές από το 2025

Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες υποδομές του Ιράν – Πού θα χτυπήσει το Ισραήλ; (χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα