Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.
Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να μπει φραγμός στην αλλαγή ώρας στην Ε.Ε. φαίνεται πώς επί του παρόντος βρίσκεται σε αδράνεια.
Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2021 και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί ακόμη και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα στα κράτη-μέλη για το θέμα, η σφοδρότητα με την οποία χτύπησε τον πλανήτη η πανδημία, έστειλε το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
Η θερινή ώρα θα επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023.
Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση αυτή γιατί «το σύστημα των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένοι ενωσιακοί κανόνες στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και άλλοι παράγοντες (π.χ. στον τομέα των μεταφορών).
Η Επιτροπή διεξήγαγε επίσης δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ελήφθησαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84 % ήταν υπέρ του τερματισμού των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, ενώ το 16 % υποστήριζε τη διατήρησή τους. Εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης».
Σκρέκας: «Δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας»
Για το θέμα ρωτήθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο οποίος με την απάντησή του «έδειξε» ότι και φέτος οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίζουν πίσω για άλλη μια χρονιά.
«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Aυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Σκρέκας.
Μπορεί η αλλαγή ώρας να μετριάσει την ενεργειακή κρίση;
Μια νέα επιχειρηματολογία έχει προκύψει στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα για το αν η απαλλαγή από την εποχική αλλαγή ώρας θα μπορούσε να μετριάσει την ενεργειακή κρίση της ηπείρου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, ακτιβιστές και πολιτικοί σε αρκετές χώρες έχουν παρατηρήσει ότι η θερινή περίοδος θα μπορούσε να κάνει τη ζήτηση για καύσιμα πιο έντονη.
Στην Ιταλία, η Ιταλική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιατρικής ζήτησε να σταματήσει η αλλαγή ώρας, σημειώνοντας ότι ακόμη και η απλή αναβολή της αλλαγής του ρολογιού από τα τέλη Οκτωβρίου στα τέλη Νοεμβρίου θα εξοικονομήσει στη χώρα 70 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς καυσίμων.
Στην Ιρλανδία, ένας γερουσιαστής κάλεσε επίσης να καταργηθεί η αλλαγή για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας — μια κίνηση που ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει εάν η Ιρλανδία παραμείνει σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη ΕΕ και το Ηνωμένο.
Διαβάστε ακόμη
Στο top-3 με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο τα ελληνικά αεροδρόμια (πίνακας)
To παραμύθι των σπάνιων κρασιών και γιατί οι τιμές των fine wines σπάνε ρεκόρ