«Σημάδι ζωής» υπήρξε από την εταιρεία Icon Energy, η οποία αναπτύσσει δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 220 MW στη Βοιωτία.
Η Icon Energy συστάθηκε προ διετίας, στις 15 Ιουνίου 2020, με έδρα στο Περιστέρι, από τρεις συνεταίρους, αλλά με βασικότερο εξ αυτών τον Γιώργο Νίκα, τον γνωστό επιχειρηματία με τη «θορυβώδη» δραστηριότητα στο παρελθόν και γόνο της οικογένειας Νίκα με τα αλλαντικά.
Οι κεφαλαιακές εισφορές των εταίρων, αξίας 5.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστο, καλύφθηκαν με τον Γιώργο Νίκα να κατέχει ποσοστό 70%, τον Βασίλη Λαζαρίδη ποσοστό 15% και τον Θεόφιλο Τζιώτη ποσοστό 15%.
Ο Θεόφιλος Τζιώτης, που έχει οριστεί και διαχειριστής της εταιρείας, είναι γνωστός κτηματομεσίτης και αδελφός του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη που κάποτε διεκδίκησε, ανεπιτυχώς, την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το δημαρχιακό θώκο της Βουλιαγμένης.
Με βάση πολύ πρόσφατη σχετική πληροφόρηση, καταρχάς δημοσιοποιήθηκε, -με… αρκετή καθυστέρηση-, το πρακτικό του διαχειριστή της εταιρείας (με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2020), με το οποίο πιστοποιείται η καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ύψους 5.000 ευρώ.
Επίσης, είδαν το φως της υποχρεωτικής δημοσιότητας και οι πρώτες οικονομικές καταστάσεις της Ι.Κ.Ε για την χρήση15/06/2020 έως 31/12/2020, οι οποίες υπογράφονται στις 31 Ιουλίου 2021.
Δεδομένου βέβαια ότι καλύπτουν την περίοδο μόλις του πρώτου εξαμήνου από την ίδρυσή της, η Icon Energy εμφανίζει μηδενικό κύκλο εργασιών, έξοδα διοίκησης 1.423,40 ευρώ και τελικά αποτελέσματα (μετά από πληρωμή φόρων 583,33 ευρώ) ζημία 2.006,73 ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιµα και ισοδύναµα ανέρχονται σε 5.000 ευρώ.
Είναι εύλογο ότι έκτοτε και μέχρι τώρα η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων για τα οποία εξασφάλισε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ στις 30 Ιουνίου 2021.
Η μία βεβαίωση παραγωγού της Icon Energy αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 120 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 120 MW και η δεύτερη αντίστοιχη είναι εγκατεστημένης ισχύος 100 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100 MW, οι οποίοι πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή της Βοιωτίας και ειδικότερα στη θέση Σούλα της κτηματικής περιφέρειας Αγίων Θεοδώρων Θηβών.
Στους σκοπούς της Icon Energy, σύμφωνα με την πράξη σύστασής της, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εργασίες προετοιμασίας εργοταξίων κατασκευαστικών έργων, το χονδρικό εμπόριο φωτοβολταϊκών στοιχείων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης, οι υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα, η κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται από διαφημιστικά γραφεία.
Η εποχή μετά τις ΗΠΑ
Για τον Γιώργο Νίκα η ενασχόληση με τον χώρο της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ αποτελεί ένα νέο στοίχημα, το οποίο κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτεί πιθανά και ένα νέο ξεκίνημα μετά την περιπετειώδη διαδρομή του στις ΗΠΑ. Η οποία και έληξε τον Οκτώβριο του 2019, όταν έσκασε η «βόμβα» για το σκάνδαλο του inside trading.
Ούτως ή άλλως ο ίδιος χαρακτηρίζεται για το «αισθητήριό» του, οπότε η στροφή του προς την «πράσινη» ενέργεια που υπόσχεται θεαματικές αποδόσεις λόγω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη εξέλιξη.
Στο βιογραφικό του διαθέτει μια σειρά από επιχειρηματικά εγχειρήματα και μάλιστα από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, είναι αυτός που το 1989, αμέσως μετά τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, έφερε στην Ελλάδα την αλυσίδα fastfood Wendy’s και λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, την αλυσίδα παγωτού Haagen Dazs, ενώ στη συνέχεια έστησε την εταιρεία Μέγας Γύρος.
Αυτή ήταν του έδωσε και το «διαβατήριο» για τις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία ισχυροποιήθηκε και «διεθνοποιήθηκε» ως Megas Yeeros, με αξιοσημείωτες επιδόσεις.
Ακολούθησαν κι άλλα σημαντικά «ανοίγματα» στην Αμερική, ωστόσο η υπόθεση του inside trading, -για την οποία προφυλακίστηκε στις ΗΠΑ ο Τηλέμαχος Λαβίδας-, τον οδήγησε σε…άτακτη αποχώρηση και επιστροφή στην Ελλάδα.
Έκτοτε τηρεί «σιγή ιχθύος» για τις νέες του δραστηριότητες, οι οποίες όμως σίγουρα περιλαμβάνουν και τις ΑΠΕ…
Διαβάστε ακόμη:
Οι ευρωπαϊκές πόλεις «κλείνουν τους διακόπτες» λόγω της κρίσης
Οι 9 κροίσοι της Silicon Valley που θέλουν να δωρίσουν την περιουσία τους