Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμπερίληψη έργων φυσικού αερίου και πυρηνικών στο «πράσινο» εγχειρίδιο κανόνων, καθώς κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να παρατείνει την ενεργειακή μετάβαση.
Μέχρι το τέλος του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει ένα προσχέδιο που προβλέπεται ότι θα χορηγήσει σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας «πράσινη σήμανση» κατά τη διάρκεια της μετάβασης, ακόμη και μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη πρόταση. Αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, δεδομένου ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί χαρακτηρίζουν ανέφικτα στην πράξη τα όρια εκπομπών που θα τεθούν.
Ο Χαν ανησυχεί ότι οι προθεσμίες έγκρισης για τις σχετικές άδειες -το 2030 για το φυσικό αέριο και το 2045 για τα πυρηνικά- μπορεί να σημαίνουν ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για δεκαετίες.
«Αν παραμείνει όπως είναι σήμερα, τότε μιλάμε για μια μεταβατική περίοδο που στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από 100 χρόνια. Δεν το θεωρώ αυτό ως μεταβατικό» ανέφερε χθες ο Χαν σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Παρά τις αντιρρήσεις του Χαν, άλλοι Επίτροποι έχουν επισημάνει την ανάγκη για τεχνολογίες μετάβασης που θα βοηθήσουν χώρες όπως η Πολωνία να απομακρυνθούν από τον άνθρακα.
Η αυξημένη πλειοψηφία
Η Κομισιόν συνήθως λαμβάνει αποφάσεις μέσω μιας συναινετικής προσέγγισης ή σε περίπτωση αποτυχίας της, με απλή πλειοψηφία. Στη
συνέχεια, τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση. Ωστόσο, ο πήχης για την απόρριψη είναι υψηλός καθώς τουλάχιστον 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ -που αντιπροσωπεύουν όχι λιγότερο από το 65% του πληθυσμού της- θα πρέπει να την καταψηφίσουν.
Πολλοί ανησυχούν ότι θα υπονομευθεί ο στόχος της Κομισιόν να αναδείξει την Ε.Ε. σε «χρυσό πρότυπο» όσον αφορά τη φιλική προς το περιβάλλον χρηματοδότηση. Και τούτο, καθώς σύμφωνα με όσους αντιδρούν, αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.
Η Platform on Sustainable Finance κάλεσε την Επιτροπή να εγκαταλείψει το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου ή πυρηνικών που λειτουργούν με τις καλύτερες επιδόσεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «πράσινες» ή μεταβατικές.
Η θέση του Χαν αντικατοπτρίζει τη θέση της πατρίδας του, της Αυστρίας, η οποία δήλωσε ότι θα απορρίψει αυτές τις προτάσεις. Ο ίδιος ο Χαν είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις πράσινων ομολόγων της Ε.Ε., τα έσοδα από τα οποία δεν μπορούν να διοχετευθούν προς πυρηνικά έργα ή έργα φυσικού αερίου.
«Είναι θέμα αξιοπιστίας. Για τα πράσινα ομόλογα έχουμε πολύ σαφείς και ξεκάθαρους κανονισμούς που αποκλείουν τη χρήση χρημάτων από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους για τέτοιου είδους παραγωγή ενέργειας», όπως δήλωσε.