Η φονική πλημμύρα που έχει στερήσει τη ζωή από τουλάχιστον 70 ανθρώπους στη Βαλένθια φέρνει ξανά στο προσκήνιο αντίστοιχα φαινόμενα του παρελθόντος αναδεικνύοντας αφενός πως ακόμη και πριν από σχεδόν 7 δεκαετίες η συγκεκριμένη περιοχή είχε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις αλλά και αφετέρου πως η κλιματική κρίση επελαύνει με τέτοια ταχύτητα που ακόμη και σε περιοχές της Μεσογείου με συγκροτημένη αντιπλημμυρική προστασία ο κίνδυνος πλέον θα είναι μεγάλος.
Η Βαλένθια που βιώνει με διαφορά μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στα χρονικά της περιοχής τα τελευταία τουλάχιστον 60 χρόνια με περισσότερους από 70 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και τις υλικές ζημιές να είναι ανυπολόγιστες έχει ξαναβρεθεί στη δίνη των φυσικών καταστροφών.
Με βάση τα ιστορικά αρχεία του Δήμου της Βαλένθια το 1957, 67 χρόνια πριν, η περιοχή είχε και πάλι βυθιστεί κάτω από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου από τις έντονες βροχοπτώσεις ποταμού Τούρια. Είναι μάλιστα η συγκεκριμένη πλημμύρα που έφερε στο προσκήνιο ένα φιλόδοξο αλλά τελικά σωτήριο για ολόκληρη την επαρχία έργο το οποίο ολοκληρώθηκε το 1969 και είχε την ονομασία « Plan Sur – το νότιο σχέδιο».
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο ο ποταμός Τούρια εξετράπη από το κέντρο της ιστορικής ισπανικής πόλης και με ένα ειδικό σύστημα καναλιών τα νερά του ειδικά σε περίοδο βροχοπτώσεων αξιοποιούνταν για την άρδευση της εύφορης κοιλάδας με την τεράστια και παγκοσμίως γνωστή παραγωγή ειδικής ποικιλίας πορτοκαλιών. Η κοίτη του Τούρια που διέτρεχε το ιστορικό κέντρο της Βαλένθια αντί να αποτελεί έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ισπανίας καθώς οι πολίτες αντέδρασαν στα αρχικά σχέδια.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr