Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το εθνικό πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε στην Αφρική και από σήμερα έως και τουλάχιστον 7 ημέρες προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις. Η περίοδος των βροχών καθυστέρησε τουλάχιστον έξι εβδομάδες και η θερμοκρασία παρέμεινε σταθερή στους 40 βαθμούς Κελσίου τις μεσημβρινές ώρες. Επομένως, η έλευση της βροχής μόνο ευπρόσδεκτη μπορεί να είναι από τους ντόπιους και τους φύλακες της 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτασης, η οποία αποτελεί καταφύγιο για 45.000 ελέφαντες. Είναι, όμως, αργά για 110 ενήλικα και νεαρά άτομα του πληθυσμού τους που έχασαν τη ζωή τους από δίψα. Τα κουφάρια τους λιώνουν κάτω από τον καυτό ήλιο και οι υπεύθυνοι του πάρκου προσπαθούν να προλάβουν το χρόνο και να κόψουν τους χαυλιόδοντες πριν καταφτάσουν οι λαθροθήρες. Ο άθικτος χαυλιόδοντας είναι σημάδι ότι το ζώο «έφυγε» από φυσικό θάνατο και τις τελευταίες εβδομάδες, ο φύλακας Σίμπα Μαρόζβα με τους συναδέλφους του περιπολούν καθημερινά προς αναζήτηση των σορών.
Ο εκπρόσωπος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (ZimParks) Τινάσε Φαράουο, μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera δήλωσε πως οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και οι άρρωστοι ελέφαντες έχουν πληγεί περισσότερο.
Κάποιοι από αυτούς «έσβησαν» σε στεγνούς νερόλακκους, ενώ άλλοι πέρασαν τις τελευταίες στιγμές τους στη σκιά δέντρων.
Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελέφαντες του πάρκου χάνουν τη ζωή τους από δίψα, αφού το 2019 σε ένα ακόμα μεγάλο κύμα ζέστης και ξηρασίας περισσότεροι από 200 χάθηκαν, με τους αρμοδίους να εκφράζουν φόβους πως αυτή τη φορά ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), οι ελέφαντες υπέκυψαν στις σκληρές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την έλλειψη νερού στο πάρκο, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 100 είδη θηλαστικών και 400 είδη πτηνών.
Επισημαίνεται πως στο Χουάνγκε οι υδάτινοι πόροι δεν είναι αρκετοί για το σύνολο των φιλοξενούμενων ζώων, επομένως, το νερό παρέχεται από 104 γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
Σαν να μην έφταναν οι ανεπαρκείς υποδομές, οι ακραίες θερμοκρασίες στεγνώνουν τις πηγές νερού, αναγκάζοντας τα ζώα, ιδίως τα νεαρά, τα ηλικιωμένα και τα άρρωστα, να ξεκινούν μακρινά ταξίδια προς αναζήτηση τροφής και νερού. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μερικά εξ αυτών εξέπνευσαν λίγα μέτρα πριν φτάσουν στην πηγή του νερού.
«Πεθαίνουν 50 ή 60 μέτρα από την πηγή νερού, επειδή δεν αντέχουν την απόσταση που πρέπει να διανύσουν», δήλωσε ο Φαράουο.
Κατά μέσο όρο, ένας ελέφαντας πίνει πάνω από 200 λίτρα νερό και τρώει 140 κιλά τροφής την ημέρα.
Όπως αναφέρει το Africa News, η αναζήτηση νερού θέτει τους ελέφαντες σε κίνδυνο, καθώς πλησιάζουν επικίνδυνα σε κατοικημένες περιοχές στις παρυφές του πάρκου. Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν περάσει ακόμα και στην Μποτσουάνα, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες. Διψασμένοι, πίνουν νερό από τις πισίνες των σπιτιών ή των ξενοδοχείων ή πίνουν από σημεία με νερό που έχουν μολυνθεί από νεκρά ζώα.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επιδεινώνει την ήδη σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον Φαράουο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πλημμύρες της Ανατολικής Αφρικής τους περασμένους μήνες. Στη Σομαλία πάνω από 450.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, στην Αιθιοπία 240.000, ενώ στην Κένυα όπου πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 150.000 αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τις κατοικίες τους. Σε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Σουδάν και Τανζανίας, πάνω από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την καταστροφή.
Όλα αυτά, τη στιγμή που από τη δεκαετία του 1970 δεκάδες χιλιάδες είναι οι ελέφαντες που έχουν θανατωθεί από λαθροθήρες σε όλη την Αφρική, με το πάρκο Χουάνγκε να θεωρείται παράδεισος καθώς τα μέτρα προστασίας είναι επιτυχή με τον αριθμό των ελεφάντων να αυξάνεται. Βέβαια, σε τέτοιους ρυθμούς που εικάζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι ελέφαντες από αυτό που επιτρέπει η χωρητικότητα των πάρκων της Ζιμπάμπουε. Συγκεκριμένα η αρχή ZimParks υπολογίζει πως συνολικά στη χώρα ο πληθυσμός τους αγγίζει τα 100.000 άτομα, ενώ τα εθνικά πάρκα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας μόνο για τους μισούς από αυτούς.
Σύμφωνα με τον Φαράουο, ο θάνατος των ελεφάντων στο Χουάνγκε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του μεγέθους του πληθυσμού.
«Το περιμένουμε επειδή κάνει ζέστη και έχει βρέξει πολύ λίγο μέχρι στιγμής», εξήγησε στο AFP.
Όπως είναι αναμενόμενο, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλεί παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας επηρεάζει και άλλα ζώα, ωστόσο οι αρμόδιοι του πάρκου εστιάζουν στους ελέφαντες αφού το μέγεθος των σορών τους είναι τέτοιο που απαιτεί ειδικό χειρισμό.
Καθώς τα κλιματικά μοντέλα συνεχίζουν να μεταβάλλονται, ο αγώνας για επιβίωση εντείνεται για την ποικιλόμορφη άγρια ζωή του Χουάνγκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση λήψη βιώσιμων μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Νομοσχέδιο – αιγιαλός: Πλατφόρμα για… καταγγελίες και διαγωνισμοί για παραλίες με «τιμές εφορίας»
TWINN: Η νέα ξενοδοχειακή άφιξη στον Πειραιά μέσα στον Ιανουάριο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ