search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Γιατί ο πρόεδρος του Τατζικιστάν ζητά από το λαό προμήθειες για δύο χρόνια

Κάθε χρόνο ο Εμομάλι Ραχμόν καλεί τους πολίτες να συγκεντρώσουν τρόφιμα - Φέτος επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή - Φωτογραφίες του δίπλα σε σωρούς φαγητού

Φανταστείτε ένα τραπέζι «ντυμένο» με ένα κεντητό πολύχρωμο τραπεζομάντηλο και πάνω του να δεσπόζουν πιάτα με αχνιστό πιλάφι όσι παλάβ, δροσερή σαλάτα κουρουτόμπ, τραγανά πιτάκια σαμπούσα, δυναμωτική σούπα σούρμπο, πλούσιο στιφάδο νταμλάμα και για επιδόρπιο ένα αφράτο πασμάκ. Η κουζίνα του Τατζικιστάν εκφράζει τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά, αναβιώνοντας τις τεχνικές μαγειρικής παλαιότερων γενιών και διατηρώντας μέχρι σήμερα τα αρώματα και τις γεύσεις άλλων εποχών με τα καρυκεύματα και τα μπαχάρια να αναδεικνύουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του τατζικικού φαγητού.

Αυτά τα λαχταριστά εδέσματα, όμως, μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού των περίπου 10 εκατ. κατοίκων δεν τα γεύεται καθώς σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το 47% των κατοίκων ζει με λιγότερο από 1,33 δολάρια την ημέρα και περίπου το 30% των Τατζίκων υποφέρει από υποσιτισμό.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού στην Κεντρική Ασία με τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων να παραμένει αμετάβλητος την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, το Τατζικιστάν που αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης έως το 1991 και δεν έχει ακόμα επουλώσει τις πληγές του από τον πενταετή εμφύλιο, αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές δυσκολίες, οι οποίες σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση των φυσικών πόρων και την κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη ευάλωτες κοινότητες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Εμομάλι Ραχμόν, ο οποίος κυβερνά από το 1994 συγκεντρώνοντας σχεδόν σε κάθε εκλογική μάχη ποσοστό της τάξης του 90%, καλεί ετησίως -στο πλαίσιο μίας άτυπης πλέον παράδοσης- τον πληθυσμό να συγκεντρώσει προμήθειες σε τρόφιμα, προσαρμόζοντας το αφήγημά του σύμφωνα με την… επικαιρότητα.

Κατά την περίοδο της πανδημίας οι πολίτες έπρεπε να έχουν τρόφιμα για δύο χρόνια εξαιτίας του κορωνοϊού, φέτος στην ετήσια ομιλία του με αφορμή την παραδοσιακή τατζικική γιορτή Σάντα πριν λίγες ημέρες ο Ραχμόν επανέλαβε την ίδια σύσταση επικαλούμενος την κλιματική αλλαγή.

«Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει προμήθειες μέχρι δύο χρόνων σε τρόφιμα. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κόσμου επιδεινώνεται, ο πληθυσμός αυξάνεται, όπως και οι διατροφικές ανάγκες», τόνισε καλώντας τον λαό να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να θωρακιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Επιπλέον, τους ζήτησε να «πρασινίσουν τη χώρα», να «εργαστούν σκληρά» καθώς και να «κάνουν αποτελεσματική χρήση του νερού και της γης».

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια ζητούσε και πάλι προμήθειες, με τη δέσμευση ότι θα καταστήσει ενεργειακά ανεξάρτητη τη χώρα εντός επταετίας, θα επιταχύνει τη διαδικασία εκβιομηχάνισης, θα διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια, θα αυξήσει την ευημερία του λαού και θα μειώσει τη φτώχεια κατά 15%.

Οι δεσμεύσεις ωστόσο δε μετουσιώθηκαν σε πράξη, αφού ο πληθυσμός είναι εξαθλιωμένος, με τον Ραχμόν να ζητάει μεν προμήθειες από τους πολίτες, να μην εξηγεί δε πώς ο υποσιτισμένος λαός θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τρόφιμα για δύο χρόνια.

Ακόμα και οι προμήθειες να είναι εφικτές προκύπτει το ζήτημα της αποθήκευσής τους και της συντήρησής τους, αφού όπως έχει υπολογιστεί μία πενταμελής οικογένεια για μία περίοδο πέντε μηνών θα χρειαστεί βασικά τρόφιμα 1,4 τόνων!

Όλα αυτά τη στιγμή που ο μέσος μισθός στη χώρα κυμαίνεται στα 130 δολάρια, με τις περισσότερες οικογένειες να περιμένουν τα εμβάσματα από συγγενείς τους που εργάζονται ως εποχικοί εργάτες στη Ρωσία. Το 2020 είχε εκτιμηθεί πως οι μετανάστες στη γειτονική χώρα έστειλαν εμβάσματα αξίας περίπου 2,5 δις. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ. Εντούτοις, ένα χρόνο αργότερα το ποσοστό είχε μειωθεί σχεδόν κατά 40% αφού η ροή των μεταναστών είχε περιοριστεί σχεδόν κατά το ήμισυ.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως αυγά, αλεύρι, λάδι, ζάχαρη ή κρέας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να στερούνται βασικά αγαθά. Την περίοδο της πανδημίας, μάλιστα, την ώρα που οι πολίτες σε παγκόσμια κλίμακα έσπευσαν σε αγορές και σουπερμάρκετ να προμηθευτούν τα απαραίτητα, αλεύρι 50 κιλών στη χονδρική στοίχιζε 100 δολάρια, ενώ προ πανδημίας το ποσό άγγιζε τα 25 δολάρια σύμφωνα με το Eurosianet.

Τότε, μάλιστα, η κυβέρνηση επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες διαβεβαίωνε ότι το ζήτημα της διασφάλισης της αγοράς και της σταθερότητας των τιμών βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο και ότι τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Ενδεχομένως σε μία προσπάθεια να πείσει τον λαό για την αφθονία και την ευημερία της χώρας, ο πρόεδρος δε δίστασε να φωτογραφηθεί δίπλα σε σωρούς λαχανικών, μπουφέδες με κρουασάν, μπαγκέτες και γλυκά, τραπέζια με πίτες και ψωμί, ψυγεία με διαφόρων τύπων λουκάνικα καθώς και σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων.

Την ίδια χρονική περίοδο μία μητέρα τεσσάρων παιδιών μιλώντας σε ανεξάρτητο διεθνές μέσο ενημέρωσης παρουσίαζε μία τελείως διαφορετική εικόνα, περιγράφοντας την καθημερινή διατροφή της οικογένειάς της να βασίζεται στην κολοκύθα, τις πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Όσο για το πρωινό γεύμα αυτό αποτελείτο από τσάι και ζάχαρη και εμπλουτιζόταν με αυγά και αλλαντικά για τα παιδιά μόνο την ημέρα της καταβολής του μισθού. Όσο για το βούτυρο, αυτό αποτελούσε πολυτέλεια.

Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο ο 36χρονος γιος του Ραχμόν, Ρουστάμ, ως ο διάδοχος της προεδρίας. Ο μεγαλύτερος γιος του Ραχμόν (έχει οκτώ αδέρφια) είναι πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, τοποθετήθηκε από τον πατέρα του στη θέση του δημάρχου της Δουσάμβης από την ηλικία των 29 ετών και είναι γνωστός για το πάθος του με το ποδόσφαιρο -ίδρυσε τον ποδοσφαιρικό όμιλο Ιστικλόλ όπου έπαιξε ως κεντρικός επιθετικός-, τα ράλι και τη συλλογή ακριβών αυτοκινήτων. Επιπλέον, συνοδεύει τον πατέρα του συχνά σε συναντήσεις με αξιωματούχους, επιχειρηματίες, αθλητές, σε εγκαίνια εργοστασίων και σχολείων, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το φιλανθρωπικό του έργο.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο πρόεδρος της χώρας θερμαίνοντας το κλίμα για την επικείμενη διαδοχή δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον γιο του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό του και λέγοντας πως οι δημοτικοί άρχοντες θα έπρεπε να διδαχθούν από τον Ρουστάμ, ο οποίος από τη θέση του δημάρχου δημιούργησε πολλές νέες θέσεις εργασίας, λίγο πριν η κάμερα εστιάσει στον 36χρονο.

Photo: president.tj

Διαβάστε ακόμη

Επιδοτήσεις 1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κύθνος: Το project «Εξυπνο Νησί» και η εμβληματική επένδυση των 30 εκατ. του πρώην ΞΕΝΙΑ στα Λουτρά

Oι 5 φθηνότερες και οι 5 ακριβότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (πίνακες + γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version