Είναι το μεγαλύτερο οροπέδιο του κόσμου με έκταση 2.500.000 χλμ., «απλώνεται» περίπου 1.000 χλμ. από βορρά προς τον νότο και 2.500 χλμ. από ανατολή προς δύση, το υψόμετρό του κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 4.500 μ., το «αγκαλιάζουν» επιβλητικές οροσειρές που φιλοξενούν τις δύο υψηλότερες κορυφές του κόσμου – Έβερεστ και K2 – το διατρέχουν ποταμοί, παγετώνες δεσπόζουν, έχει λίμνες με υφάλμυρο νερό διάσπαρτες σε όλη την περιοχή με τέσσερις από αυτές να θεωρούνται ιεροί τόποι προσκυνήματος και απέχει περισσότερα από… 6.500 χλμ. από την Ελλάδα. Αλήθεια, γιατί μας ενδιαφέρει το οροπέδιο του Θιβέτ ή αλλιώς η «στέγη του κόσμου»; Επειδή η κλιματική αλλαγή επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην υδρογραφία της περιοχής.
Μπορεί σε άλλα σημεία του κόσμου οι λίμνες να συρρικνώνονται εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας, ωστόσο αυτό που παρατηρείται στο Θιβέτ είναι η αντίθετη ακριβώς τάση: Οι λίμνες διευρύνονται απειλώντας το οικοσύστημα και διαταράσσοντας τη γεωγραφία του οροπεδίου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανάμεσα σε αυτά οι σφοδρές βροχοπτώσεις – συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – γεμίζουν τις λεκάνες απορροής των λιμνών με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων να τετραπλασιαστεί στο μέλλον.
Αν η πρόβλεψη γίνει πραγματικότητα θα σημειωθεί υπερχείλιση των λιμνών που θα καταστρέψει την γύρω περιοχή με σοβαρές επιπτώσεις για τις κοινότητες.
«Οι λίμνες στο οροπέδιο του Θιβέτ επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η ομάδα επιστημόνων από Κίνα, Ουαλία, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και Γαλλία και προσθέτει πως «έως το 2100, ακόμη και υπό ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών, η επιφάνεια των λιμνών στο οροπέδιο του Θιβέτ θα αυξηθεί κατά 50% (20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και η στάθμη των υδάτων θα αυξηθεί κατά περίπου 10 μέτρα σε σχέση με το 2020».
Έπειτα από έρευνες πεδίου, παρατήρηση και μοντελοποίηση οι επιστήμονες κατάφεραν να προβλέψουν τις αλλαγές που θα σημειωθούν στην επιφάνεια των λιμνών, την άνοδο της στάθμης και τον όγκο του νερού, ο οποίος θα αυξηθεί εξαιτίας της σημαντικής εισροής υδάτων από τις συχνές βροχοπτώσεις και τη συρρίκνωση των παγετώνων, στοιχεία που θα αναδιαμορφώσουν σημαντικά την υδρολογική φύση των λεκανών απορροής των λιμνών, ενώ είναι πιθανό να επηρεάσουν υποδομές και οικισμούς.
Συγκεκριμένα, η έκθεση τονίζει ότι ελλείψει μέτρων περιορισμού των κινδύνων, η διεύρυνση της λίμνης ενδέχεται να βυθίσει υποδομές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 χλμ. οδικού δικτύου, περίπου 500 οικισμών και περίπου 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκτάσεων όπως λιβάδια, υγροτόπους και καλλιεργήσιμη γη.
Πολλά χωριά και κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται κοντά σε λίμνες στο οροπέδιο και μέχρι το τέλος του αιώνα, 615 οικισμοί θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, περισσότερα από 500.000 ζώα θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με την κτηνοτροφική παραγωγή να μειώνεται δραστικά επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή των κτηνοτρόφων και δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των ντόπιων.
Επιπλέον, η απώλεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή τροφίμων, επηρεάζοντας τόσο την τοπική επισιτιστική ασφάλεια όσο και την περιφερειακή γεωργική οικονομία.
Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα επισημαίνει πως αρκετές λίμνες αναμένεται να συγχωνευθούν, απειλώντας υποδομές και ανθρώπους.
Ανάμεσα σε αυτές που αναμένεται να πληγούν είναι οι οδικές κι οι σιδηροδρομικές υποδομές για την ανάπτυξη των οποίων η Κίνα έχει επενδύσει πολλά δισ. δολάρια, σε μία προσπάθεια να εδραιώσει την κυριαρχία της στη στρατηγικής σημασίας περιοχή των Ιμαλαΐων. Επομένως, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα οι πλημμυρισμένοι δρόμοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικές απώλειες ύψους 2,7 – 6,9 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του αιώνα.
Αυτή «είναι μια σοβαρή απειλή που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον μελλοντικό σιδηροδρομικό και οδικό σχεδιασμό», τόνισε η ομάδα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η περιοχή είναι μία από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και λειτουργεί σαν καμπανάκι κινδύνου για άλλες χώρες σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η μελέτη τονίζει την αναγκαιότητα για άμεση λήψη μέτρων ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι σε όλο το οροπέδιο του Θιβέτ με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκφράζοντας την ανησυχία τους τόσο για εκείνες του διοξειδίου του άνθρακα όσο και για το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.
Photo: Commons.wikimedia/ Yamdrok lake/ Esther Lee
Διαβάστε ακόμη
Ευρωεκλογές: Πώς θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης στο μήνυμα των πολιτών – Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός
Ενέργεια: Γιατί «κλειδώνουν» αυξήσεις στα τιμολόγια και τους επόμενους μήνες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ