Καθώς άνοιξε τις συνομιλίες για το κλίμα COP26 τον Νοέμβριο, ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι “είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα” στον αγώνα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε έκτοτε χρηματοδότηση ύψους 37 δισεκατομμυρίων λιρών που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ορυκτά καύσιμα.
Ο πρωθυπουργός δεν έφτασε σε αυτό το σημείο από επιλογή αναφέρει το Bloomberg. Αντιδρά σε μια κρίση κόστους ζωής που έχει εξαθλιώσει εκατομμύρια Βρετανούς. Αλλά η κυβέρνησή του υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με εργαλεία που είναι τόσο δαπανηρά όσο και καταστροφικά για το κλίμα, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αποτυχιών της πολιτικής του παρελθόντος.
Κατά την τελευταία δεκαετία, μια σειρά από μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως η μόνωση των σπιτιών, δεν εφαρμόστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν υπό τους διαδοχικούς συντηρητικούς πρωθυπουργούς. Η επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει επίσης επιβραδυνθεί αισθητά λόγω των περιοριστικών πολιτικών τους. Οι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας των Βρετανών καταναλωτών θα ήταν σήμερα κατά 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) χαμηλότεροι αν δεν είχαν συμβεί αυτά τα πράγματα, σύμφωνα με ανάλυση του Carbon Brief.
Η στήριξη των νοικοκυριών που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ήταν “απολύτως αναγκαία και σωστή”, δήλωσε ο Λουκ Μέρφι, αναπληρωτής διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα στο Institute for Public Policy Research, μια προοδευτική δεξαμενή σκέψης. “Αλλά θα έπρεπε να συνοδεύεται από επενδύσεις στη μόνωση των σπιτιών και την επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας για τη μείωση των λογαριασμών, την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.
Η αποτυχία σε αυτές τις πολιτικές άφησε την κυβέρνηση Τζόνσον “να παραπαίει από κρίση σε κρίση, επιστρέφοντας με όλο και μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες λύσεις”, δήλωσε ο Μέρφι.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει τους καταναλωτές να καλύψουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, που θα πληρωθεί με έκτακτο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε μια προσπάθεια να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις, είπε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να αποφύγουν μέρος αυτού του φόρου κάνοντας νέες επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου — παραβιάζοντας μια υπόσχεση της COP26 να μην επιδοτηθεί η παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Την Παρασκευή, ο Τζόνσον προωθούσε την αναζωογόνηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, προτρέποντας τις εταιρείες να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.
“Δεν νομίζω ότι μπορούμε να γυρίσουμε εντελώς την πλάτη στους υδρογονάνθρακες”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. “Πρέπει να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς” και να διατηρήσετε τη Βόρεια Θάλασσα σε λειτουργία, είπε.
Ο έκτακτος φόρος ακολουθεί μια σειρά άλλων πολιτικών αποφάσεων που έρχονται σε αντίθεση με την υπόσχεση της Βρετανίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Περιλαμβάνουν την αφαίρεση 5 πένες από την τιμή του λίτρου βενζίνης για να βοηθηθούν οι οδηγοί, και ενδεχομένως να ανοίξουν εκ νέου την πόρτα στο fracking για φυσικό αέριο. Παρά την απελπισία της για νέα ενεργειακά αποθέματα, η κυβέρνηση δεν έχει άρει τους περιορισμούς για τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα, τα οποία αποτελούν τη φθηνότερη μορφή νέας ενέργειας.
Συνολικά, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να δαπανήσει περίπου 37 δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει τους Βρετανούς να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
“Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ήταν αυτό που προβλεπόταν στο σύμφωνο για το κλίμα της Γλασκώβης”, έγραψε στο Twitter ο Κρις Σταρκ, διευθύνων σύμβουλος του ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου της βρετανικής κυβέρνησης, της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του φόρου του Σουνάκ.
Δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες νέες πολιτικές για να βοηθηθούν οι πολίτες να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, η οποία μακροπρόθεσμα θα είναι το κλειδί για την προστασία τους από τους κλυδωνισμούς των τιμών. Είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πακέτο στήριξης που να βοηθά τους ανθρώπους τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Μέρφι. Για παράδειγμα, η Ιρλανδία προσφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών έκπτωση 50% για βαθιές μετατροπές για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία παρέχουν στους εργαζόμενους φτηνά εισιτήρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ τις έχουν καταστήσει δωρεάν.
Διαβάστε ακόμη
Τουριστική «απόβαση» από τις ΗΠΑ: 500.000 Αμερικανοί στην Ελλάδα για διακοπές
«Πόλεμος» στο εσωτερικό της ΕΚΤ – Τι συμβαίνει με τους μισθούς των εργαζομένων (pics)
Τα σερβίτσια, o γιος του Ρότζερ Μουρ, τα τσιμέντα και η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας