Παρέχουν καταφύγιο για ζώα, πτηνά και έντομα, προστατεύουν από τη σφοδρότητα του ανέμου, αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους, προστατεύουν από αδιάκριτα βλέμματα και μπορούν να λειτουργήσουν και ως παιχνίδι για μικρά παιδιά που κρύβονται πίσω από αυτούς. Τα θετικά, όμως, που προκύπτουν από τους πράσινους φράκτες δεν περιορίζονται στα παραπάνω.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Agriculture, Ecosystems & Environment αποκαλύπτει ότι οι φράκτες έχουν και την ικανότητα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έδαφος κάτω από αυτούς δεσμεύει κατά μέσο όρο 40 τόνους περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα λιβάδια, ανεξάρτητα από τη σύσταση του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες.

Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε δειγματοληψία από το Γιορκσάιρ, το Δυτικό Σάσεξ και την Κάμπρια της Μεγάλης Βρετανίας και παρατήρησε πως κάτω από τους φράκτες είχε συγκεντρωθεί περισσότερη ποσότητα του επιβλαβούς αερίου σε σύγκριση με παρακείμενα χωράφια με γρασίδι, χάρη στα πεσμένα φύλλα, ρίζες και άλλες οργανικές ουσίες που βρέθηκαν στο έδαφος κάτω από αυτούς.

Όλα τα σημεία από όπου ελήφθησαν δείγματα ήταν βοσκοτόπια που περιβάλλονταν από φράχτες. Οι ερευνητές μελέτησαν το έδαφος ανά διαστήματα 10 έως και 50 εκατοστών κάτω από τη γη και στη συνέχεια συνέκριναν τα επίπεδα άνθρακα, αζώτου, pH και υγρασίας.

Σε παλαιότερους φράκτες το φαινόμενο της δέσμευσης άνθρακα ήταν πιο έντονο από ότι σε νεότερους φράκτες, αλλά οι ερευνητές κάνουν λόγο για κορεσμό, δηλαδή ένα μέγιστο επίπεδο άνθρακα που μπορεί να αποθηκεύσει ένας φράκτης, επομένως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέοι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πέρα από την αποθήκευση άνθρακα, οι φράχτες παρέχουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς συνδέουν ζωτικούς βιότοπους σε όλη τη γεωργική γη και προσφέρουν καταφύγιο και τροφή στα φυτά και την άγρια ​​ζωή.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, η κυβέρνηση προωθεί τη φύτευση 72.500 χλμ. φρακτών σε ολόκληρη την Αγγλία έως το 2050, ενώ όπως επισημαίνει το Πανεπιστήμιο του Λιντς, η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε αύξηση του δικτύου αντιστάθμισης κατά 40% έως το 2050 για να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, το περασμένο έτος η κυβέρνηση κάλεσε τους ιδιοκτήτες γης να περιορίσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Η Σοφία Μπίφι, ερευνήτρια στα γεωργικά οικοσυστήματα και εκ των συντακτών της μελέτης δήλωσε «χαρούμενη» για τα ευρήματα γιατί «δείχνουν πώς η φύτευση φυτών μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εδάφους και στην αποθήκευση άνθρακα σε όλη τη χώρα».

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι αγρότες φυτεύουν φράκτες και βλέπουν τη διαφορά στη βιοποικιλότητα των αγροκτημάτων τους. Περισσότερα πουλιά, νυχτερίδες και επικονιαστές προσελκύονται από το πράσινο «απολαμβάνοντας τα λουλούδια, το ξύλο και τη σκιά. Και τώρα οι αγρότες μπορούν να ξέρουν ότι παίζουν τον ρόλο τους στην αποθήκευση περισσότερου άνθρακα στο έδαφος».

Από την άλλη, η καθηγήτρια Πίπα Τσάπμαν, εκ των συντακτών της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Βιογεωχημείας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο η φύτευση φραχτών που φέρνει τόσα πολλά οφέλη για τις γεωργικές εκτάσεις, αλλά και η διατήρηση του δικτύου φρακτών και δέντρων που διαθέτουμε ήδη. Εάν αφαιρεθεί ένας φράχτης, ο πρόσθετος άνθρακας που αποθηκεύεται στο έδαφος διαλύεται γρήγορα στην ατμόσφαιρα. Έτσι, η φύτευση, η δημιουργία χώρων και τα μέτρα αντιστάθμισης είναι όλες σημαντικές ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι αγρότες για να βοηθήσουν στην προστασία του άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στο έδαφος κάτω από τους φράκτες και το περιβάλλον».

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 16 ετών η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς εν μέσω παγκόσμιου sell off στα ομόλογα (γραφήματα)

Κάτω από τη μύτη της πολιτείας έχτιζαν εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου

«Ελληνικός Νηογνώμονας»: Ξανά στο σφυρί και με αυξημένη τιμή τα γραφεία του στον Πειραιά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα