search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο είναι στα ύψη

Παρά τα αυστηρά μέτρα και τη σημαντική μείωση ρύπων η κινεζική πρωτεύουσα εξακολουθεί να είναι από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο

Το 2008 το Πεκίνο προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον πυρετό της προετοιμασίας, όμως, ήρθε να προστεθεί ένας… πονοκέφαλος. Αυτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Λίγο πριν τη διεξαγωγή των Αγώνων η κινεζική πρωτεύουσα απέσπασε μία διάκριση, αυτή της πόλης με τον πιο μολυσμένο αέρα στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες της εποχής δε, η ατμοσφαιρική ρύπανση βρισκόταν πίσω από τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 400.000 ανθρώπων ετησίως. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) είχε ανακοινώσει πως  το Πεκίνο και οι γειτονικές βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας συγκέντρωναν τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στον πλανήτη.

Τώρα, 16 χρόνια μετά, η κατάσταση μοιάζει να έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά παρ’όλα αυτά η πόλη εξακολουθεί να είναι μία από τις πόλεις με τη χειρότερη ρύπανση στον κόσμο.

Οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν σειρά μέτρων σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στοχεύοντας στην πηγή της: Την καύση ορυκτών καυσίμων, μέχρι τις κατασκευές και τα καύσιμα των νοικοκυριών. Παράλληλα, έθεσαν πιο αυστηρά πρότυπα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προχώρησαν σε παροχές κινήτρων για αγορά νέων ενεργειακών οχημάτων, εκσυγχρόνισαν το στόλο λεωφορείων, τοποθέτησαν τεχνολογία καθαρισμού αέρα σε βιομηχανικές μονάδες και βελτίωσαν τα συστήματα θέρμανσης.

Οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα με τις αρχές του Πεκίνου η σωματιδιακή ρύπανση στο Πεκίνο μειώθηκε κατά περισσότερο από 60% από το 2013 έως το τέλος του 2022, αλλά παρ’όλα αυτά εξακολουθεί να είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και ποια η πηγή της μόλυνσης; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Paul Scherrer PSI της Ελβετίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Ο Κάσπαρ Ντάλενμπαχ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, εξήγησε ότι στόχος ήταν να εντοπιστεί η πηγή των ρύπων με κάθε λεπτομέρεια, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Παρότι στην περιοχή υπάρχουν μειωμένες εκπομπές ρύπων, όπως το διοξείδιο του θείου από την καύση άνθρακα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας συνεχίζει να είναι εκτεθειμένο σε κακή ποιότητα αέρα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί η προέλευση των ρύπων επειδή η σύνθεσή τους αλλάζει συνεχώς μέσω χημικών αντιδράσεων στο μακρύ ταξίδι τους στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία νέα μέθοδο, τοποθετώντας έναν εξελιγμένο τύπο φασματόμετρου μάζας στην οροφή του Πανεπιστημίου Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου. Χάρη σε αυτόν ανέλυσαν τη μοριακή σύνθεση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο. Οι ερευνητές διέκριναν την πρωτογενή σωματιδιακή ύλη – δηλαδή τα στερεά και υγρά αιωρούμενα σωματίδια – και τα δευτερογενή αερολύματα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι ρύποι που συνθέτουν την αιθαλομίχλη πάνω από το Πεκίνο προέρχονται από διαφορετικές πηγές και περιοχές το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Ντάλενμπαχ και η ομάδα του περίμεναν να καταγραφεί λιγότερη αιθαλομίχλη κατά την περίοδο του κορωνοϊού, αφού υπήρξε σημαντική μείωση στην κυκλοφορία, περιορισμένη κατανάλωση καυσίμων και ήπια έως καθόλου δραστηριότητα. Εντούτοις, διαπίστωσαν ότι η σωματιδιακή ρύπανση παρέμεινε υψηλή.

Ο ειδικός εξήγησε ότι με τη μέθοδό τους διαπίστωσαν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση του Πεκίνου ξεκινά συχνά εκτός της πόλης, με τους ρύπους να μεταφέρονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα, καθιστώντας το ζήτημα όχι πλέον της πρωτεύουσας, αλλά της περιφέρειας.

Τους χειμερινούς μήνες η ομάδα εντόπισε σωματιδιακή ρύπανση από την καύση στερεών καυσίμων για θέρμανση ιδίως στην ευρύτερη περιοχή Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι, ενώ τους θερινούς ανίχνευσαν σωματίδια από το δίκτυο μεταφορών και κυκλοφορίας και τη βιομηχανία σε Σιάν-Σαγκάη-Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον Ντάλενμπαχ για να επιλυθεί το πρόβλημα «απαιτούνται συντονισμένα και αυστηρά μέτρα μεγάλης κλίμακας σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη:

Φόρος εισοδήματος: Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες πληρώνουν περισσότερα από τους μισθωτούς

Horasis India Meeting 2024: «Απόβαση» υποψήφιων Ινδών επενδυτών στην Αθήνα

Οι 20+1 αξέχαστες ατάκες του Αλέν Ντελόν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version