Μπορεί το γρασίδι του γείτονα να είναι πάντα πιο πράσινο, αλλά αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το δικό μας να είναι πιο μακρύ! Αυτό, τουλάχιστον, προτείνει νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία αν θέλουμε να κουρέψουμε το γκαζόν ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε, αφού η πυκνή του φύση αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τις πεταλούδες. Αν, λοιπόν, το πέταγμα των εύθραυστων και πολύχρωμων πλασμάτων σας γοητεύει, αφήστε στην άκρη την χλοοκοπτική μηχανή και απολαύστε τις να «χορεύουν».
Όπως αναφέρει έκθεση της βρετανικής ένωσης Butterfly Conservation που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment μία έκταση με πιο αναπτυγμένο γρασίδι προσελκύει έως και 93% περισσότερες πεταλούδες, με τους κήπους σε αστικές περιοχές να έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 18% σε διάφορα είδη πεταλούδας.
Οι ερευνητές Λίζμπεθ Χόρντλεϊ και Ρίτσαρντ Φοξ ανέλυσαν δεδομένα από την παρουσία διαφόρων ειδών πεταλούδας σε περισσότερους από 600 κήπους σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία σε διάστημα έξι ετών στο πλαίσιο της έρευνας Garden Butterfly Survey.
Έλαβαν υπόψη τους αν οι εκτάσεις γης ήταν καλλιεργήσιμες, δασικές, αστικές, περιαστικές και συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, την ποσότητα του γρασιδιού και αν περιέχουν άνθη.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, σημαντική αύξηση στον αριθμό και τα είδη πεταλούδων σε κήπους με μακρύ γρασίδι. Όσο μακρύτερο, τόσο περισσότερες και πιο ποικίλες. Παρατηρήθηκε, μάλιστα, αύξηση στις Celastrina argiolus με το γαλάζιο χρώμα, τις Vanessa atalanta με τις καφέ και πορτοκαλί αποχρώσεις και τις Polygonia c-album με τα χαρακτηριστικά φτερά.
Οι ιδιωτικοί κήποι σε ολόκληρη τη χώρα αγγίζουν τα 1,8 εκατομμύρια στρέμματα, με τους ειδικούς να παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες να αφήνουν έστω ένα μικρό τμήμα του κήπου τους λιγότερο φροντισμένο, καθώς με αυτόν τον τρόπο ευνοούνται οι πεταλούδες, αλλά και άλλα έντομα που τρέφονται ή αναπαράγονται στο γρασίδι. Έτσι, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας μικρός βιότοπος σε κάθε κήπο για την ενίσχυση των πληθυσμών τους. Ανάλογα αποτελέσματα είναι πιθανά και σε πάρκα, χώρους πρασίνου, ακόμα και νεκροταφεία.
Ο Φοξ δήλωσε ότι η φύση αντιμετωπίζει κρίση με το 80% των πεταλούδων να έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1970, επομένως «πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να τις προστατέψουμε. Θέλαμε να είμαστε σε θέση να δώσουμε σωστές συμβουλές κηπουρικής που θα ωφελήσουν τις πεταλούδες, καθώς γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει, για πρώτη φορά, ότι αφήνοντας ένα τμήμα από το γρασίδι να μακρύνει θα προσελκύσει περισσότερες πεταλούδες στον κήπο».
Άλλωστε, πρόκειται για μία απλή πράξη που δεν κοστίζει τίποτα, αλλά επιτρέπει στις πεταλούδες να βρουν ένα κατάλληλο σημείο σε περιοχές που η αστικοποίηση τις έχει απογυμνώσει από πράσινο.
Όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με πρόγραμμα παρατήρησης πεταλούδων του Ηνωμένου Βασιλείου, η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη για τις πεταλούδες καθώς καταγράφηκε μείωση κατά 82% στη Μεγάλη Βρετανία για το είδος Aglais urticae και κατά 71% για το Boloria euphrosyne. Επομένως, ακόμα και ένα μικρό τμήμα σε κάθε κήπο με αφρόντιστο γρασίδι θα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Πώς θα διαμορφωθούν τα ενοίκια των γραφείων τη διετία 2024- 2025 στην Αθήνα – Οι τιμές (διαγράμματα)
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα ιστορικών ονομάτων, με «Λίρα», «Πετζετάκι» και… “Four Seasons” (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ