Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας δεν κατέληξαν την Τρίτη, σε οριστική συμφωνία σχετικά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Πλαφόν θα έρθει, άγνωστη παραμένει όμως ακόμη η ανώτατη τιμή του», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ξεκαθαρίζοντας πως «Έχει υπάρξει συμφωνία όσον αφορά ορισμένες λεπτομέρειες και ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο της τιμής. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές το ύψος της».

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, η ΕΕ είναι χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα: «Από τη μία πλευρά βρίσκονται η Κομισιόν μαζί με ορισμένες κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων στην αγορά. Η Κομισιόν παρουσίασε πριν από τρεις εβδομάδες και μετά από αρκετούς δισταγμούς προτάσεις σχετικά με το ανώτατο όριο – ένας διορθωτικός μηχανισμός στις τιμές της ενέργειας με τόσο προσεκτικές διατυπώσεις, ώστε η ενεργοποίησή του να είναι εφικτή μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (…) Και από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των κρατών, συμπεριλαμβανομένης Ιταλίας και Πολωνίας, η οποία απαιτεί την εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου με στόχο να διατηρηθεί υπό έλεγχο το ενεργειακό κόστος. Οι κυβερνήσεις αυτές θεώρησαν πως η πρόταση της Κομισιόν ήταν ένα κακόγουστο αστείο και επιδιώκουν την αυστηροποίηση των προτάσεων πριν γίνουν δεκτές – προς απογοήτευση των σκεπτικιστών, όπως του Πράσινου Γερμανού υπουργού Ρόμπερτ Χάμπεκ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μετέδωσε η DW, ο Έλληνας συνάδελφος του Χάμπεκ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, επέλεξε ξεκάθαρα λόγια για να τοποθετηθεί για το ζήτημα: «Η ΕΕ συζητά το θέμα εδώ και καιρό και οι συζητήσεις αυτές πρέπει τώρα να αποδώσουν, δηλαδή να αποφασιστεί η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου».

Κεντρική φωτό κειμένου: Ο Τσέχος υπ. Βιομηχανίας Ζόζεφ Σικέλα με τον Γερμανό υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ

Διαβάστε ακόμη 

Προϋπολογισμός: 50% μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα τον Νοέμβριο 

Τα λόμπι έδωσαν (;) την Εύα, η ΔΕΗ παίρνει την Enel Ρουμανίας, ο Κούτρας τον (παλαιό) Άκτωρα και οι Πεταλιοί (επεισόδιο 897) 

Θαλάσσιο Ελ Ντοράντο: O Μπιλ Γκέιτς στη Ναυτιλία με πυρηνική ενέργεια και εναλλακτικά καύσιμα