search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Γερμανικός Τύπος: Μια νέα ενεργειακή εποχή για την Κρήτη

«Όταν γίνει η σύνδεση των 995 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ στο νησί θα μπορούν τελικά να κλείσουν», αναφέρει το Δίκτυο των Γερμανών Ανταποκριτών

«Μια νέα ενεργειακή εποχή θα ξημερώσει σύντομα για την Κρήτη», επισημαίνει δημοσίευμα στο Δίκτυο των Γερμανών Ανταποκριτών RND, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η αιολική ενέργεια».

«Καθαρός αέρας για την Κρήτη. Η Ελλάδα ποντάρει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

«Ο τελευταίος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2028 και το 2030 τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Το RND επισημαίνει ότι η πρόοδος έρχεται με τη μορφή ενός χοντρού ηλεκτρικού καλωδίου μέσω της θάλασσας. «Η γραμμή μήκους 400 χλμ θα συνδέει το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με την Αττική στην ηπειρωτική χώρα.

Όταν γίνει η σύνδεση των 995 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ στο νησί θα μπορούν τελικά να κλείσουν. Το καλώδιο προς την Κρήτη αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο».

Σύμφωνα με την DW, επισημαίνεται ακόμη ότι από τα 110 κατοικημένα νησιά, μέχρι στιγμής μόνο τα 50 συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω καλωδίων ρεύματος και ότι το έργο προβλέπει την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων συνολικού μήκους 5.000 χλμ.

Επίσης, σημειώνεται ότι: «Η διακοπή λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας με ντίζελ δεν θα μειώσει μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τεράστια θα είναι και η εξοικονόμηση κόστους. Η παραγωγή μιας μεγαβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα κοστίζει περίπου 80 ευρώ. Στα Αντικύθηρα κοστίζει 1.297 ευρώ και στο Αγαθονήσι 2.239 ευρώ. Μόνο η σύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο θα εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη

Εμβολιασμός: Ποιες χώρες έχουν πετύχει τον στόχο του 70% – Η θέση της Ελλάδας (χάρτης)

Μειώνεται 3% – 4% ο ΕΝΦΙΑ από το 2022

Τουρκία: Απορρίφθηκε το σχέδιο πληρωμής τραπεζικών ζημιών με ομόλογα

 

Exit mobile version