Το δικό της «ψηφιακό άλμα» ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική ύπαιθρος, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, με το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ανάδοχους την εταιρεία Neuropublic, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική Σκαρμούτσος Γεώργιος.

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» προβλέπει την εγκατάσταση μίας ολοκληρωμένης τεχνολογικής υποδομής σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υπαίθρου, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Σύγχρονες τεχνολογίες, έγκυρα δεδομένα και επιστημονική γνώση, συνδυάζονται μεταξύ τους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων χρηστών (παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές, επιχειρήσεις κ.ο.κ.) και την ανάπτυξη διαφορετικών εφαρμογών, μέσα από ένα αρθρωτό και προσαρμόσιμο σύστημα.

Οι Σταθμοί Συλλογής δεδομένων

Το εν λόγω εγχείρημα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, βρίσκεται στο κομβικό σημείο της εγκατάστασης 2.000 υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ- gaiatron v3.0) σε αγροτεμάχια ανά την ελληνική επικράτεια, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

Η συγκεκριμένη υποδομή αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του εξειδικευμένου εξοπλισμού ο οποίος τοποθετείται σταδιακά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, προσφέροντας δεδομένα απευθείας από το πεδίο, και τροφοδοτώντας την τεχνολογική πλατφόρμα η οποία θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία, τα οφέλη και τις δυνατότητες που τους παρέχει το εν λόγω έργο, από την ιστοσελίδα https://digiagro.gr. Εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στο αγροτεμάχιό τους, οι ίδιοι θα έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση στα δεδομένα του Σταθμού μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.

Το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών, έχει προηγηθεί:

-Η εγκατάσταση των πρώτων 500 υποστηρικτικών ΣΣΔ.

-Η σταδιακή τοποθέτηση 2.500 ΣΣΔ σε όλες τις Περιφέρειες (θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους).

-Η εγκατάσταση 50 Σταθμών Συλλογής Δεδομένων Επαυξημένης Ακρίβειας στα αγροτεμάχια αναφοράς.

-Η διαμόρφωση 5) Πειραματικών Αγροτεμαχίων μαζί με τη μελέτη σχεδιασμού και εκτέλεσης των πειραμάτων πεδίου.

-Η λειτουργία των Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης (ΚΔΥ) στις 13 ελληνικές Περιφέρειες για το κοινό και τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Μέχρι τα μέσα του 2025 θα είναι πλήρως λειτουργικά τα 13 Υποσυστήματα της πλατφόρμας, θα έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες δοκιμές σε περιβάλλον G-Cloud, ενώ το λογισμικό θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία πριν από τη λήξη του έργου.

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής του, θα πραγματοποιούνται δράσεις δημοσιοποίησης και προβολής αλλά και σχετικές ημερίδες σε κάθε Περιφέρεια, για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τα αποτελέσματα του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα».

Παράλληλα, προχωράει σταδιακά η εγκατάσταση της Πανελλαδικής υποδομής Σταθμών Συλλογής Δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 3.000 υποστηρικτικούς και 50 επαυξημένης ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Διαβάστε ακόμη

Profile: Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο deal, η Σκανδιναβία και οι προοπτικές της ΑΙ

«Elegant 007»: Το superyacht των 72 μέτρων, ο πρίγκιπας και το σφυρί με τιμή 1,2 εκατ. ευρώ (pics)

«Παράθυρο» για ρύθμιση με 24 και 48 δόσεις για… μεσαία χρέη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα