search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

General Electric: Ποιες νέες business «βλέπει» στην Ελλάδα

Εστιάζει στις ανεμογεννήτριες και τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου

Η αναφορά του Αμερικανού πρέσβη, προχθές, στο έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, περιλάμβανε ονομαστικά, μεταξύ άλλων, τόσο την General Electric, όσο και το fund Fortress.

Κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι, αν θυμηθούμε ότι ο Τζέφρι Πάιατ ήταν αυτός που, τον Μάιο του 2019, έκανε τα εγκαίνια ενός αιολικού πάρκου με 12 ανεμογεννήτριες στα Κάτω Λακκώματα Φωκίδας. Τι ιδιαίτερο είχε αυτό το πάρκο; Κατ αρχήν, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα, το οποίο διέθετε ανεμογεννήτριες της General Electric.

Σηματοδοτώντας έτσι το επίσημο «μπάσιμο» του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού στη χώρα μας. Γιατί όσο κι αν φαντάζει παράδοξο, η GE μπορεί να είχε μέχρι τότε παρουσία στην Ελλάδα μέσω άλλων δραστηριοτήτων, όπως τα ιατρικά  μηχανήματα, τα κλιματιστικά και τα ψυγεία, αλλά ήταν παντελώς «απούσα» από την αγορά των ΑΠΕ, αν και αποτελεί κυρίαρχο παίκτη στις ΗΠΑ και από τους μεγαλύτερους διεθνώς.

Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, εκτός από τον εξοπλισμό του με ανεμογεννήτριες GE 103-3,2 MW, είχε να κάνει με τον επενδυτή, δηλαδή την εταιρεία Nostira, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου αιολικών ισχύος 181 ΜW του ομίλου Λογοθέτη, που πέρασαν προς διετίας στο, ιδιαίτερα δραστήριο στη χώρα μας, αμερικανικό fund Fortress. Και αυτό ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια.

Ανεβάζει τον πήχη

Ο Παναγιώτης Γάτος, Senior Sales Manager της GE Renewable Energy,  είχε μιλήσει τότε για «δυναμική είσοδο της επιχείρησης στην ελληνική αγορά» σημειώνοντας ότι ως το τέλος του 2019 θα είναι σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW, εξοπλισμένα από την GE.

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (για το 2020), στην κατάταξη των κατασκευαστών η General Electric έχει εγκαταστήσει 153,8 MW, καταγράφοντας μερίδιο 3,7%, με την κούρσα να οδηγούν η Vestas (με  1870,3 MW και μερίδιο 45,5%), η Enercon (με 1079,1 MW και 26,2%) και άλλες εταιρείες.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα, για διάφορους λόγους (απολιγνιτοποίηση, στόχοι ΕΣΕΚ, κλιματολογικές συνθήκες), θεωρείται μια από τις πιο “hot” αγορές για τις ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, το επιτελείο της GE, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο Αμερικανός πρέσβης, διαβλέπει την ευκαιρία και σκοπεύει να ανεβάσει τον πήχη κινούμενη με πιο ανταγωνιστικούς όρους. Και αυτό αφορά τόσο τα χερσαία αιολικά, όσο και τα υπεράκτια που αρχίζουν να «τροχοδρομούν» και στη χώρα μας.

Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου

Οι ΑΠΕ είναι όμως ο ένας τομέας στον οποίο «ποντάρει» ο αμερικανικός κολοσσός. Ο δεύτερος,- και στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο-, είναι αυτός των νέων μονάδων φυσικού αερίου στην Ελλάδα που είτε ήδη κατασκευάζονται, είτε είναι στα σκαριά.

Ήδη η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826 MW της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι εξοπλισμένη με την τουρμπίνα 9H.08  τύπου Η class που θεωρείται η κορυφαία σε επίπεδο μείωσης των εκπομπών και αποδοτικότητας (σχέση κατανάλωσης καυσίμου ανά παραγόμενη MWh), εξασφαλίζοντας θερμική απόδοση άνω του 63%

Αντίστοιχα επενδυτικά πλάνα για νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο έχουν η ΤΕΡΝΑ (για την Κομοτηνή), ο όμιλος Κοπελούζου (για την Αλεξανδρούπολη), η Elpedison (για τη Θεσσαλονίκη), ο όμιλος Καράτζη (για τη Λάρισα) και η Elvalhalcor (για τη Θίσβη).

Επομένως, ανοίγεται «πεδίο δόξης» και για την General Electric που σε αυτό τον τομέα διαθέτει μεγάλη εμπειρία και αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας, όμως, επεκτείνεται ακόμη και σε πολλά από τα έργα επόμενης γενιάς που βρίσκονται στα σκαριά όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και άλλα projects.

 

Exit mobile version